Urheilu

Nousijoita, putoajia ja liigan puoliväli

ARI STENIUS

Jalkapalloilussa nousut ja putoamiset tuottavat suurimmat ilot ja surut. Mestaruudet eivät läheskään aina tuota samaa hurmosta kuin nousu. Kotimaisessa jalkapalloilussa ovat samat lainalaisuudet eli nousijoiden arki on keskimäärin kova.

Putoajat taas kuuluvat alemman sarjan kärkikastiin, mutta eivät suinkaan palaa sillä varmuudella mitä äkikseltään uskoisi. Liigassa Kuopion ja Rovaniemen palloseurat nousivat ja niitä povattiin hännille siinä kuin kausi kaudelta heikentynyttä KooTeePeetä.

Kotkalaiset olivat sitä paitsi viime kauden viimeinen säilyjä, takaa luisuivat Ykköseen Vuosaaren Viikingit ja AC Oulu. KooTeePee, KuPS ja RoPS olivat liigan ainoat alle puolen miljoonan pelaaja/valmentajabudjetilla kauteen lähteneet.

Veikkausliigan puolivälissä KooTeePee on ankkurina sarjassa eikä nostovoima tule riittämään. Näkemiin. Rovaniemeläiset pelaavat kotonaan kovaa ja tuloksekkaasti. Sarjapaikka varmistuu kotipeleissä ja karsijan paikkaa kohti on valumassa KuPS.

Kuopiolaisten kiikarissa on pietarsaarelainen Jaro tai loukkaantumisten rampauttama Ahvenanmaan ylpeys Mariehamn IFK. Liigapaluun tavoitteekseen asettanut itähelsinkiläinen Viikingit on pysytellyt kahden kärjessä Ykkösessä ja hieman yllättäen myös AC Oulu on "viikkarien" tahdissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kotoisella Keskuskentällään tappioton RoPS pääsee ison haasteen kimppuun turkulaisen sarjakärjen Interin saapuessa Napapiirille. Vieraiden tappioton tili on vakavasti uhattuna. Kuopion Palloseura saa vetää henkeään keskiviikkoon asti, jolloin "kanarianlinnut" saapuvat "Tepsin" hampaisiin.

Ykkösessä Viikingit pelaa pientä lamavaihetta. Kolme peliä ilman voittoa ei kuitenkaan ole katastrofi, sillä sarjan parhaitten (AC Oulu, JJK) tuli pistejako.

Kauden ensimmäinen sarjatappio tamperelaiselle TPV:lle saa joukkueen kuitenkin sen verran ärtyneeksi, että Mark Dziadulewiczin valmentama Jippo matkaa pisteittä Joensuuhun. AC Oululla on luvassa kovempi paikka. Juha Malisen tiimi saattaa kokea kauden ensimmäisen matkatappionsa Kokkolassa. KPV on saanut toipilaat riviinsä ja peli on mennyt jengoilleen.

Liigan puolivälissä ilahduttaa tasaisuus ja jonkin asteinen yllätyksellisyys. Sarjasta ei ole tullut Turun Palloseuran, Tampere Unitedin ja Helsingin Jalkapalloklubin kilpajuoksua.

Kymmenen viime kauden kestomenestyjät valkeakoskelainen FC Haka ja Myllykosken Pallo ovat pärjänneet paremmin kuin ennakkokäsikirjoituksissa uskottiin.

Hakan aliarviointi ihmetyttää, sillä monikaan ei tiennyt "koskilaisten" talousongelmista keväällä. Urheilullisesti Hakan viimeisen kympin näytöt ovat vertaansa vailla: neljä kultaa, kaksi hopeaa, kaksi pronssia ja kaksi neljättä sijaa. Siinä sivussa on tullut pari Suomen cupin voittoa...

MyPakin on ehtinyt ottaa puolenkymmentä mitalia, jossa syksyn 2005 mestaruuden ohella yksi cupin voitto.

Nyt kumpikin on taas mitalipeleissä mukana, ainakin sarjan puolivälissä. Anjalankoskella on luvassa kova ilta, sillä nousukuntoinen Espoon Honka yrittää muistuttaa tappion kuuluvan peleihin. Milloin MyPa hävisi viimeksi?

Haka saa kotiinsa Tepsin häpäisemän Vaasan Palloseuran. Luvassa on vaasalaisten ryhtiliike, joka ei maalijuhlia lupaile. Kotivoitto kuitenkin.