Urheilu

Mannerheimin
jäljissä Kiinaan

Kalle Virtapohja

Tampereen Kalevan kisoissa yritetään vielä löytää täydennystä Pekingin olympiajoukkueeseen. Esimerkiksi kymmenottellija Jaakko Ojaniemi ei säästellyt mitään yrittäessään koota pisteitä, joilla tie Pekingiin vielä aukeaisi. Ojaniemellä on tänään edessään vielä raskas toinen päivä, mutta jos hän selviää kahden päivän urakoinnilla Pekingiin, se on onnistunut kuitenkin paljon vähemmällä hien vuodatuksella kuin erään toisen suomalaisen Pekingin-matka.

Tänään tulee nimittäin täsmälleen sata vuotta siitä, kun eräs pitkä suomalainen mies saapui lähes parin vuoden ratsastuksen jälkeen väsyneenä tuohon Keskustan valtakunnan pääkaupunkiin. Suomalainen oli kolunnut Kiinan maaseutuja, löytänyt vanhoja käsikirjoituksia ja tehnyt antropologisia mittauksia kokonaan aiemmin tuntemattoman heimon keskuudessa. Paikalliset kutsuivat pitkää miestä nimellä Ma Da Khan, briteille hän olisi halunnut esiintyä ruotsalaisena tai suomalaisena tutkimusmatkaajana, mutta ranskalaisilla oli kyllä vihiä, että hän oli Venäjän armeijan upseeri.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kyseessä oli Carl Gustaf Emil Mannerheim , joka kirjoitti 3000 kilometrin Aasian-retkestään raportin Venäjän pääesikunnalle ja raportoi matkansa vaiheista suoraan tsaarille.

Vaivalloisen Aasian-retkensä aikana Mannerheim tapasi monia mielenkiintoisia henkilöitä. Yksi näistä oli maanpaossa ollut dalai lama. Tämä sai Mannerheimilta hieman yllättävän lahjan, pistoolin. No, upseeri halusi olla tahdikas, mutta ei ollut etukäteen varautunut mihinkään erityiseen lahjaan ennen tapaamista.

l

Voisiko Suomen olympiajoukkue oppia jotain Mannerheimin sadan vuoden takaisesta seikkailusta? Kovinkaan kauaa ei tarvitse miettiä, kon joitakin asioita nousee esiin. Määrätietoisuus tuo tulosta. Kärsivällisyys kannattaa ja ennakkoluulottomuus palkitaan. Hyviä totuuksia jokaiselle valmentajalle ja urheilijalle.

Ehkä nytkin kannattaa kirjata kaikki kokemukset ja raportoida niistä kotiin palattua olympiakisojen jälkiseminaarissa. Ehkä nytkin kannattaa suhtautua avoimesti vastaan tuleviin outoihin ihmisiin, varautua olemaan kohtelias ja antamaan ehkä lahjojakin. Aseita Kiinaan ei kuitenkaan muiden kannata kuljettaa. Poikkeuksen tekevät olympiajoukkueen ampujat.

Kovin yleisesti ei varmaankaan ole tiedossa, että Mannerheim oli aiemmin Pietarin-vuosinaan menestynyt hyvin ratsastuskilpailuissa. Hyvässä fyysisessä kunnossa hän oli koko ikänsä. Siis kunnossa kaiken ikää. Hyvä tavoite sekin.

(02) 269 3103, kalle.virtapohja@turunsanomat.fi