Urheilu

Lahtion kiri irtoaa komeasti

Lehtikuva<br />193-senttinen Mikko Lahtio pyrkii Kalevan kisoissa finaaliin myös 400 metrillä. Tuplasti pitemmällä matkalla hän on alittanut olympialaisten B-rajan sekunnilla.
Lehtikuva
193-senttinen Mikko Lahtio pyrkii Kalevan kisoissa finaaliin myös 400 metrillä. Tuplasti pitemmällä matkalla hän on alittanut olympialaisten B-rajan sekunnilla.

Kahden ratakierroksen juoksija Mikko Lahtio ei ole joutunut katselemaan kotimaisten kilpakumppaniensa kantapäitä vähään aikaan. Helsingin Kisa-Veikkoja edustava 23-vuotias Lahtio on noussut viimeistään tällä kaudella myös suuren yleisön tietoisuuteen komeilla juoksuillaan Eliittikisoissa Lapualla, Joensuussa ja tuoreimpana Lapinlahdella.

Lahtio on taktisesti kypsä juoksija, joka tuntuu osaavan ajoittaa kirinsä erinomaisesti. Pitkän, 193-senttisen juoksijan loppuveto on näyttävä ja tehokas.

Lahtio on nipistänyt 800 metrin ennätyksestään täsmälleen sekunnin tällä kaudella.

Heinäkuun alkupuolella syntynyt ennätysaika 1.46,59 avasi Lahtiolle oven Pekingin olympialaisiin, sillä Ruotsin Sollentunan kisoissa alittui olympialaisten B-tulosraja 1.47.00.

- Ennätyksen parantuminen on ollut ihan odotettu. Tällä kunnolla olisi varaa pudottaa enemmänkin, mutta tällä kaudella ei ole vielä saanut kelien puolesta mahdollisuutta, Lahtio arvioi.

Hän on juossut lämpimässä kesäkelissä vain kerran, juhannuksena Euroopan cupissa Portugalissa, mutta sielläkin Leirian stadionin pyörivä tuuli ja kilpakumppanien vaisut vetohalut heikensivät aikaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Siellä juostiin vain voitosta, suomalaisten ainoan Euroopan cupin ykkössijan napannut Lahtio muistelee.

Isommat ympyrät ovat odotettavissa elokuussa Kiinan pääkaupungissa. Olympialaiset ovat Lahtion ensimmäinen aikuisten arvokilpailu.

- Mielenkiintoinen reissu tulee. Vaikea ennakoida yhtään, kun minulla ei ole minkäänlaista kokemusta vastaavista kisoista, Lahtio miettii olympiamatkaa.

Kunto rakentuu pehmeillä alustoilla

Ennen Japanin harjoitusleirille lähtöä juoksijan tärkein tavoite on ylläpitää nopeutta ja kestävyyttä.

- Kunto on nyt saatu hyvälle mallille ja sillä se pyritään pitämään, Lahtio kertoo.

Lahtio harjoittelee isänsä Olavin opein kotipaikkakunnallaan Lopella, jossa hän "hölköttää hiekkapohjaa pururadalla".

Myös kunnan tiilimurskarata on Lahtion mieleen, koska sillä voi ottaa kunnolla vetoja. Kumiasfaltilla Lahtio ei harjoittele.

Pehmeät alustavat ovat ilo jaloille ja etenkin akillesjänteille, jotka muuten joutuvat 800 metrin juoksijalla koville.

- Sieltä on mukava lähteä kisoihin. Juoksu kulkee niissä köykäisesti, kun on tottunut treeneissä juoksemaan hiekkapohjalla, missä tulee syvät kuopat, Lahtio naurahtaa.

Finaalitavoite myös 400 metrillä

Torstaina Tampereella alkavissa Kalevan kisoissa Lahtio juoksee päämatkansa lisäksi myös 400 metriä, jonka alkuerät ovat heti kisojen avajaispäivänä.

- Jos finaaliin pääsisin 400 metrillä, niin olisin tyytyväinen, tällä kaudella ennätyksensä 47,96 kesän ainoassa ratakierroksen kisassaan juossut Lahtio sanoo.

800 metrillä Lahtio tavoittelee kolmatta peräkkäistä mestaruutta. Jos juoksussa ei satu ihmeitä, Lahtio jatkaa Jyväskylän kisoista alkanutta kultasuoraa.