Urheilu

Nevansuu rikkoo rajoja pistooliammunnassa

Lehtikuva<br />Pistooliampuja Mira Nevansuu pitää itseään ampujana, joka ei hätkähdä kisapaikan hälyä.
Lehtikuva
Pistooliampuja Mira Nevansuu pitää itseään ampujana, joka ei hätkähdä kisapaikan hälyä.

Epätyypillinen on sana, jota pistooliampuja Mira Nevansuu käyttää kuvatessaan harjoitteluaan. Ilmaisulla voisi luonnehtia myös hänen ampujan uraansa. Pekingiin lähtevä Nevansuu rikkoo rajoja, sillä hänestä tulee 23-vuotiaana ensimmäinen suomalainen nainen olympialaisten pistooliammunnassa.

- Kivahan sinne on mennä edustamaan ilmapistoolia, Nevansuu kuittaa hehkutukset uroteostaan.

Nevansuu hankki Suomelle ilmapistoolin maapaikan, kun hän voitti viime vuonna EM-hopeaa Ranskan Deauvillessä. Muutenkin suomalainen pistooliammunta palaa Pekingissä vahvasti olympialaisten parrasvaloihin sitten Atlantan 1996 kisojen ja Petri Eteläniemen päivien. Nevansuun lisäksi olympialaisten pistooliradalla kilpailee 20 vuotta lajiryhmäkaveriaan vanhempi Kai Jahnsson .

Nevansuu on pistooli kädessä eittämätön lahjakkuus, sillä tekninen osaaminen tuntuu olevan hänellä lähes verissä. Pistooliammuntaa harrastanut isä Seppo Nevansuu opasti tyttärensä lajin pariin ja opetti sen salat. Mira Nevansuu luottaakin tekniikkaansa kuin vuoreen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kun tekniikan on kerran opetellut oikein, siihen ei kovin helposti tule virheitä. Kun tuntee itseään, virheet huomaa heti ja ne pystyy korjaamaan, Nevansuu kertoi.

Mikä sitten tekee Nevansuun harjoittelusta ampujalle epätyypillistä?

- Käyn ampumaradalla aika usein, mutta ammun vähän vähemmän kerrallaan. Harjoitukset ovat usein määriltään kilpailunomaisia, Nevansuu valotti ampujien tiedotustilaisuudessa Hollolassa tiistaina.

Yksittäiset laukaukset ratkaisevat

Nevansuun lajissa ilmapistoolissa ammutaan peruskilpailussa 40 laukausta, ja jos hyvin menee, finaalissa pääsee tähtäämään vielä kymmenen laukausta enemmän. Kaikkiaan 50 laukauksen satsi on Nevansuun toiveissa myös Pekingissä. Nuorta naista ei huimaa, vaikka olympialaiset ovat hänen ensimmäisensä.

- Kilpailussa on tärkeintä se, että tekee hyviä yksittäisiä laukauksia. Ei saa alkaa miettiä kymmenen laukauksen sarjoja tai koko kilpailua, vaan jokainen laukaus on omansa, Nevansuu kuvailee.

Nevansuu pitää itseään ampujana, joka ei hätkähdä hyörinästä ympärillään. Ominaisuudesta voi olla iloa olympiaympyröissä, jotka poikkeavat rajusti lajin omista arvokisoista.

- Minulle sopii se, että katselen kisan aikana välillä ympärilleni. Toisaalta joskus pitää sulkea itsensä sellaiseen neliön kokoiseen alueeseen, Nevansuu kuvasi keskittymisrutiinejaan.

Keskittymisrauha kauden pääkisaan

Nevansuun ja seitsemän muun suomalaisampujan valinta Pekingiin sinetöityi jo viime joulukuussa, kun Olympiakomitea nimesi heidät kisoihin. Jokainen heistä oli ollut hankkimassa maapaikkaa Pekingiin.

- Tämä vuosi on ollut aika erilainen harjoittelun suhteen, kun olen saanut keskittyä alkuvuoden rauhassa harjoitteluun. Tämän kevään kisoissa ei ole enää tarvinnut antaa näyttöjä, Nevansuu kiittää.

Harjoittelun lomassa Nevansuu haki kilpailukokemusta pistoolilajien maailmancupeista, joista parhaan tuloksen toi toukokuinen kilpailu Münchenissä. Nevansuu kipusi silloin neljänneksi, ja maaliskuisissa EM-kisoissa hän oli kuudes.

Pekingin esikisojen perusteella olympialaisten kilpailupaikat ovat Nevansuullekin tutut. Hän uskoo, että olympialaisten kisahulinakin iskee tajuntaan kunnolla vasta oman lajin jälkeen. Naisten ilmapistooli on ohjelmassa heti toisena varsinaisena kilpailupäivänä 10. elokuuta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hirvi ihmettelee dopingseurantaa

Olympialaisiin matkaavat ampujat joutuvat suunnittelemaan elämäänsä aiempaa tarkemmin seuraavan kuukauden ajan. Maailman antidopingneuvosto Wada vaatii olympialaisiin osallistuvilta ampujilta olinpaikkatiedot kahden tunnin tarkkuudella ensi sunnuntaista Pekingin kisojen päätöspäivään 24. elokuuta asti.

- Ymmärrän kyllä, että kaikilla lajeilla pitää olla samanlainen käytäntö, mutta ampumaurheilussa tämä tuntuu hölmöltä. Ketään ampujaa ei ole syytetty dopingista, mutta silti olemme tiukemmassa valvonnassa kuin ehdonalaisvangit, sanoo kuudensiin olympialaisiinsa matkaava Juha Hirvi .

Hirvi ei ole aiemmin ollut yhtä systemaattisessa seurannassa. Ampujista olinpaikkatietojaan kertovat säännöllisesti vain ne, jotka ovat lajiensa maailmanrankingissa kymmenen parhaan joukossa. Urheilijoiden pitää pääsääntöisesti kertoa liikkumisensa suuret linjat 72 tuntia etukäteen.

Doping ei ole ampumaurheilussa järin iso ongelma. Kilpailusuoritusta voi lähinnä parantaa beetasalpaajilla tai muilla sellaisilla aineilla, joilla voi laskea sydämen lyöntitiheyttä tai saada muuten itsensä rauhoitettua. Niiden käyttöä on järkevintä testata kilpailupäivänä.

Hirvi ihmetteleekin, miksi ampujat ovat seurannassa Pekingin kisojen loppuun asti, vaikka ampumaurheilun lajit päättyvät 17. elokuuta.

- Voi olla, että kiinnostus meihin loppuu lajien päätyttyä, hän arveli.

Vaikka Hirvi ei tiistaina ampujien tiedotustilaisuudessa muistanut, koska hänet on viimeksi testattu, hän toivottaa testaajat tervetulleiksi esimerkiksi lajinsa SM-kilpailuihin.

- Olisi hyvä, että testaajat olisivat näkyvästi paikalla. Se opettaisi ampujat huolellisiksi, kun he tietäisivät, että lajissa tehdään testejä. Kyse ei ole dopingista, vaan lähinnä siitä, että ampujat voivat olla ajattelemattomia esimerkiksi lääkkeiden käytössä. Ei huomata tarkistaa, ovatko tavalliset lääkkeet kiellettyjen aineiden listalla, Hirvi sanoi.