Urheilu

Kalle Virtapohjan kolumni: Ruotsi nostaa
rimaa korkealle

Ruotsin yleisurheilussa alkaa olla merkkejä sukupolven vaihtumisesta. Viime vuosien ykköstähti Carolina Klüft lopetti seitsenottelun maailmanmestarina ja siirtyi pituushyppyyn. Kokonaan urheilemisen lopetti korkeushyppääjä Kajsa Bergqvist , joka totesi viime kaudella, että Kroatian Blanca Vlasic on tuomassa kokonaan uutta aikakautta naisten korkeushyppyyn. Korkeus kyllä säilyy ruotsalaisten suosikkilajina vielä jonkun aikaa, siitä pitää Stefan Holm huolen.

Kolmiloikkaaja Christian Olsson on taistellut monta vuotta loukkaantumisten kanssa. Olympiavoittaja kilpaili Tukholman DN-Gaalassa vasta 20. kerran Ateenan kultailtansa jälkeen. Ruotsalaisten silmissä Olsson on mitaliehdokas myös Pekingissä, mutta pelkäänpä, että kilpailujen puute estää häntä uusimasta Ateenan urotekoaan.

Sitten on aitajuoksija Susanna Kallur , jolla on myös ollut vaikea alkukausi. Osakan MM-kisoissa hänet tönittiin neljänneksi, mutta viime talvena hän sisuuntuneena juoksi 60 metrin aitojen ME:n nimiinsä. Kesän alussa hän juoksi suoran aidoilla 12,54, mutta sen jälkeen on taas hoidettu jalkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nousevia tähtiä on estejuoksija Mustafa Mohamed , jolle oli rakennettu juuri hänen toiveidensa mukaan vauhditettu kisa DN-Gaalaan.

Ruotsalaisten huippujen on hyvä ponnistella kohti olympiamenestystä, kun heillä on ponnistusalustana tukenaan DN-Gaalan kaltainen huippukilpailu. Sen erikoisuutena ovat timantit, joita jaetaan stadionennätyksen tekijälle. 10 000 dollarin arvoisia timantteja jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994.

Sitä meidän ei tarvitse nolostella, että kukaan suomalaisurheilija ei ole koskaan saanut timanttia, sillä Ruotsillakaan ei ole kuin yksi timanttiurheilija. Kaikista länsinaapurin tähdistä vain Kajsa Bergqvist on päässyt Ruotsin olympiastadionin ennätyslistalle viimeisten 14 vuoden aikana.

Yllättävää on, että timantteja on jaettu ihan joka vuosi. Timanttiketju oli vähällä katketa viimeksi neljä vuotta sitten, kun 3000 metriä voittanut Edith Masai korjaili ainoana ennätystä. Timanttien ansiosta maailman huippuja on helppo houkutella Tukholmaan. Tietysti hyvät palkintorahat auttavat. Tiistaina miesten 100 ja 3000 metrin voitosta sai 16 000 dollaria. Muissa lajeissa voittaja kuittasi 8000 dollaria. ME-bonuskin on tukeva, 50 000 dollaria.

Ruotsissa rima on todella korkealla. Tavoitteena on nostaa DN-Gaala lähivuosina Kultaiseen liigaan. Toteutuessaan se avaisi suomalaisillekin mahdollisuuksia kilpailla maailman ehdottomien huippujen kanssa.

(02) 269 3103, kalle.virtapohja@turunsanomat.fi