Urheilu

Ingbergin kramppi kaipaa lämpöä

Lehtikuva<br />Joensuussa viikko sitten Mikaela Ingbergin heitot päättyivät irvistyksiin, sillä pitkään jatkunut selän ja kyljen kramppi muistutti vahvasti olemassaolostaan. Ingberg ja hänen valmentajansa Tapio Korjus uskovat kuitenkin Ingbergin pystyvän vielä todistamaan kuntonsa olympiavalinnan edellyttämällä tavalla.
Lehtikuva
Joensuussa viikko sitten Mikaela Ingbergin heitot päättyivät irvistyksiin, sillä pitkään jatkunut selän ja kyljen kramppi muistutti vahvasti olemassaolostaan. Ingberg ja hänen valmentajansa Tapio Korjus uskovat kuitenkin Ingbergin pystyvän vielä todistamaan kuntonsa olympiavalinnan edellyttämällä tavalla.

MARIA LEHTOVAARA

Moni suomalainen yleisurheilija katselee tällä hetkellä sääennusteita toiveikkaana ja odottaa luvattua lämpöä vielä innokkaammin kuin lomakansa. Innokkaimpien joukossa on 33-vuotias keihäänheittäjä Mikaela Ingberg , joka on jo pitkään kärsinyt selän ja kyljen krampista. Sen laukaisemiseksi lihakset kaipaavat kipeästi lämpöä.

- Kaikillehan tällaisia voi tulla, mutta helpommin vanhempana, kun kroppa on jo saanut paljon iskuja. Kylmä kolottaa. Jokainen lämpöaste on nyt eduksi, naurahtaa Ingbergin valmentaja Tapio Korjus.

Korjuksen suhtautuminen tilanteeseen pienellä huumorilla kuvaa sitä, että kaksikko uskoo ja luotta Ingbergin mahdollisuuksiin kuitata paikkansa Suomen olympiajoukkueessa. Kesäkuun alussa Lapualla A-rajan tuloksellaan 61,59 ylittänyt Ingberg nimettiin maanantaina Pekingiin, mutta sillä ehdolla, että hän pystyy osoittamaan terveytensä ja kilpailukuntonsa lähiaikoina.

- Nyt mennään koko ajan positiiviseen suuntaan ja kramppitila on lähtenyt laukeamaan. Jokainen päivä vie eteenpäin, Korjus kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tampereelle on loppuviikon Kalevan kisojen ajaksi luvattu hellelukemia, ja hyvin todennäköisesti Ingberg pyrkii antamaan näyttönsä siellä. Naisten keihään karsinta käydään perjantaina ja loppukilpailu lauantaina.

Toinen vaihtoehto on yrittää seuraavana sunnuntaina 3.8. Lappeenrannan eliittikisoissa, mutta se menee jo melko lailla viime tippaan, sillä yleisurheilijat lähtevät olym-piareissulleen heti maanantaina 4. elokuuta.

Turussa viime vuodet opiskellut ja asunut Ingberg on saamassa markkinoinnin tutkintonsa Turun ammattikorkeakoulussa valmiiksi ja asunto on myynnissä. Tällä hetkellä tukikohta on osin Kuortaneella, osin kotiseudulla Vaasassa.

Varmuus säilynyt

Korjuksen mukaan ei ole huolta siitä, että heitto olisi voinut alkukesän jälkeen kadota jonnekin, vaikka Lapuan yli 60 metrisestä onkin jo 1,5 kuukautta. Sen jälkeen Ingbergin paras kirjaus on Kuortaneen 58,19, mutta esimerkiksi Joensuussa lensi viikko sitten vain 54,05 kovan kivun saattelemana.

- Mikaelalla on takanaan kymmeniä tuhansia heittoja ja hän on aina ollut varma tekniseltä suorituskyvyltään. Jalkojen herkkyys ja voimataso ovat vähintään samat kuin Lapualla, Korjus vakuuttaa.

Ingberg tunnetaan myös hyvänä kilpailijana, joka venyy tarvittaessa paljonkin. Nyt tilannetta auttaa se, että kipua ei tunnu kuin kovissa heitoissa.

Kipu ei ole mukana normaalielämässä ja harjoitteluakin on pystytty pitämään hyvin yllä. Heittoja on tehty niin kuntopallolla kuin keihäälläkin.

Kokeiluluonteisesti Ingberg veti maanantaina kovemman heittoharjoituksen, jonka jälkeen Korjus luottaa siihen, että Ingberg pystyy vaaditusti kuntonsa osoittamaan. Tarkkoja metrimääriä ei ole asetettu, vaan kilpailukyvykkyyden osoittaminen riittää.

- Olen hyvin luottavainen. En usko, että on ongelmaa. Senkin tiedän, että mikäli Mikaela ei ole kunnossa, ei hän myöskään kisoihin lähde. Hänelle pääsy olympiakisoihin ei ole mikään saavutus tai kokemus, Korjus muistuttaa.

Valmentajan lausunnon ymmärtää kun muistaa, että Ingbergillä on olympiakisoja takanaan jo kolmet. Atlantassa 1996 hän oli seitsemäs (vanhalla keihäsmallilla 61,52), Sydneyssä 2000 yhdeksäs (58,56) ja Ateenassa 2004 karsinnassa 13. tuloksella 60,80.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pekingissä kokeneen Ingbergin yksiselitteinen tavoite on lunastaa paikka loppukilpailuun.

Tänä kesänä naisten keihäässä tilanne on harvinaisen avoin. Pistesijalle voi yltää alle 60 metrin kaarellakin, ja yllättäjille on tilaa.

- Jos tinttaa 63 metriä, voi olla korkeallakin, uskoo Korjus.

Ingbergin ennätys on 64,03 vuodelta 2000.