Urheilu

Auraus hallitsee suurkilpailut

Lehtikuva<br />Mikko Särkelän ohjastama Auraus kiihdytti kylmäveristen Suur-Hollolan voittoon jättäen muun muassa Harri Konttisen Huiman Pysteen kauas taakseen.
Lehtikuva
Mikko Särkelän ohjastama Auraus kiihdytti kylmäveristen Suur-Hollolan voittoon jättäen muun muassa Harri Konttisen Huiman Pysteen kauas taakseen.

OSMO VATANEN

Suomenhevosten huipulla on nyt tuulista. Kun kaikki olivat jo vannomassa kauden tappioitta aloittaneen A.T. Ekon nimeen, Mikko Särkelän ohjastama Auraus voittaa sen jopa 20 metrin takamatkalta.

8-vuotias Auraus on hevonen, joka viihtyy Lahden Jokimaan suurkilpailuissa. Huhtikuussa se voitti Olympialähdön. Nyt oli vuorossa kylmäveristen Suur-Hollola.

Suurkilpailuvoitot ovat kasvattaneet Aurauksen palkintotiliä vauhdilla. Se on jo nyt tienannut tällä kaudella enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Olympialähdöstä se kuittasi 22 000 euroa ja nyt Suur-Hollolasta 30 000 euroa. Siinä välissä se korkkasi Vermossa 20 000 euron arvoisen Erkon Pokaalin.

Neljän viikon kuluttua ajetaan Jyväskylässä kuninkuudet, ja siellä on tarjolla rahaa vielä enemmän kunniasta nyt puhumattakaan.

Antti Teivaisen ohjastama A.T. Eko oli luotettu Jokimaalla minikertoimeen 1,4. Kaikki ei ollut kuitenkaan suursuosikilla kohdallaan. Se lähti takamatkalta tahmeasti liikkeelle, ja 20 metriä taaempaa startannut Saran Salama oli hetkessä ohittanut sen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

A.T. Eko sai sitten hyvän reissun Tapio Perttusen ohjastaman Saran Salaman perässä. Tämä puolestaan matkasi johtaneen Maratin kupeella. Viimeisellä kierroksella Saran Salama siirtyi kärkeen eikä A.T. Eko pysynyt edes tuntumassa.

Takaa hyökkäsi sen sijaan Särkelän kirittämä Auraus. Se saavutti Saran Salaman hyvissä ajoin ennen maalia ja voitti lopulta selvällä erolla. A.T. Eko joutui vielä antautumaan Harri Konttisen Huiman Pysteelle ja Reijo Borgströmin B. Vilungille.

SE reippaasti uusiksi

Aurauksen voittoaika oli 2 200 metrin matkalla 21,4. Tulos on keskimatkojen uusi Suomen ennätys. Entinen oli kuusi kymmenystä huonompi ja Saran Salaman pari vuotta sitten juuri samassa kisassa juoksema. Autonkaan takaa ei täyttä matkaa ole ravattu Suomessa kuin kymmenyksen kovempaa.

Kuninkuusravien suosikki tuntuu vaihtuvan lähes viikoittain. Nyt Auraus nousi ennakkoveikkauksien kärkisijalle. Se jätti Jokimaalla taakseen lähes koko rodun parhaimmiston. Poissa oli ainoastaan Erikasson.

Aurauksen omistaa sen kasvattaja, lumijokelainen Juhani Särkelä . Valmennuksesta huolehtii Kajaanissa miniä Jenni Särkelä , jonka mies Mikko toimii ohjastajana. 37-vuotias Mikko Särkelä on amatööri, jolla on 536 startin urallaan 63 voittoa. Siviilissä hän työskentelee puolustusvoimissa.

A.T. Eko kanssa suosikkitappion kärsinyt Antti Teivainen juhli päivän muissa lähdöissä. Hän ohjasti V75-voitot sekä Sing Timellä että Wait Liftingillä.

Jälkimmäinen ravasi täydellä matkalla huiman ajan 12,7a. Edelliselle riitti samalla matkalla ykkössijaan tulos 13,7a. Lisäksi Teivainen voitti V75-kohteiden ulkopuolella ravatun lähdön Westcoast Cometilla.