Urheilu

Kestääkö Stabaekin vire syksyyn?

ARI STENIUS

Norjan pääsarjan urheilullinen mielekkyys palasi 1990-luvun ja 2000-alun mestarin Trondheimin Rosenborgin pudottua valtaistuimelta 2005. Mestaruuden vei Vålerenga.

Rosenborg palasi valtaan juhlien jälleen mestaruutta seuraavana syksynä. Trondheimilaisseura ei kuitenkaan kyennyt enää uuteen mestaruusputkeen, sillä viime vuonna vallan kahvaan tarttui vuorostaan bergeniläisseura Brann. Rosenborg jäi viidenneksi.

Tänä kautena sekä Bergenissä että Trondheimissä oltiin varmoja menestyksekkäästä kaudesta 2008. Kummankaan kausi ei ole lähtenyt odotusten mukaisesti.

Sarjan piikkipaikalle on rynnistänyt Stabaek, joka hakee nälkäisenä mestaruutta. Seura oli ennakkoon yksi mitalirintaman suosikeista, mutta paremminkin haastajana kuin varsinaisena paalupaikan haltijana.

Norjassa pelataan 14 joukkueen kaksinkertainen sarja ja pelejä on takana kymmenen eli sarja on nuori. Stabaekin kantti saattaa kuitenkin kestää syksyyn, siksi vahvasti viime kaudet kärjen vauhtiin totutellut seura on kevään ja alkukesän esiintynyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Baerumilaisseura ei ole voittanut koskaan mestaruutta, joten sen tahdissa hengittää koko Akerhusin lääni. Stabaek oli viime vuonna kakkonen, joten ainoastaan pykälän pitää parantaa. Näin ajatelleen Stabaekin kannattajien piirissä.

Viime kauden kärkiviisikosta oikeastaan kaikki muut ovat aloittaneet haparoiden ja mestari-Brann on jäänyt yhdeksän pistettä kärjestä. Huolestuttavin tilanne on cupin voittaneella ja viime kaudella neljänneksi sijoittuneella Lilleströmillä, joka on kolmanneksi viimeisenä ja 15 pistettä Stabaekista jääneenä.

Kauden 2007 kolmonen eli Viking on Brannin ja Rosenborgin välissä sarjan keskivaiheilla, joten kärjessä kiitävän Stabaekin näkymät ovat hyvät. Tänä viikonloppuna sarjajohtaja Stabaek kohtaa sarjan toiseksi tiiveimmän puolustuksen kun pohjoisen Tromsö saapuu kylään.

Maaleilla ei ehkä juhlita, mutta kotijoukkue ottaa kolme pistettä (pitkävetokohde 77). Brann on kahdessa viime pelissään saanut ainoastaan pisteen. Moldelle bergeniläiset hävisivät maalijuhlan kotistadionillaan 3-4, mutta Trondheimistä tuli hyvä vierespiste Rosenborgilta 1-1 numeroin.

HamKam on nousija ja sarjajumbo, jolle tunturimaan pääsarjan arki on ollut vaikeakulkuista. Brannin puolustus on pelannut alkukauden surkeasti, mutta tasapelikin olisi hyvä saavutus isänniltä (kohde 76).

Lilleström on ollut huono vierasjoukkue eikä avauspistettä tule tänäkään viikonloppuna Strömgodsetin vieraana. Ykkönen (kohde 78).

Oslolaisen Lynin ja stavangerilaisen Vikingin otteluissa on aina oma jännitteensä. Viikinkien historia on komeampi, mutta viime kausina Lyn on kivunnut kärjen tuntumaan.

Lyn on hienoinen suosikki Oslon illassa, mutta tasapeli ei seisauttaisi veriä missään päin (kohde 75). Aalesund ja Molde on pelanneet heikohkon alkukauden ja nyt on tasapelin paikka pelissä, jota kumpikaan ei voi oikein hävitä. Tasapeli siis (kohde 79).