Turkki konkreettisesti
taivaan reunalla
Jari Welling
Saksan ja Turkin väliseen EM-välierään tuli valmistuttua kuin sattumalta maanantaina elokuvissa Saksanturkkilaisen Fatih Akinin upean tarinan Taivaan reunalla parissa. Valitettavasti monia palkintoja kerännyt saksalaisten ja turkkilaisten kompleksisia suhteita käsittelevä filmi poistui torstai-iltana Turussa ohjelmistosta, kuten myös eilen Turkki EM-kisojen ohjelmistosta.
Akinin elokuvan nimikin on humanistisen ironinen, sillä se on tulkittava viittauksena EU:hun pyrkivään Turkkiin, joka on siis konkreettisesti taivaan reunalla.
Eilisessä välierässäkin Turkki siis jäi taivaan reunalle, mutta jo neljästi viime hetken maalin tehnyt Turkki oli henkisesti uskomattoman kova nippu.
Turkki olikin EM-kisojen suurimpia yllättäjiä. Turkin pitkälle etenemistä voi selittää tietenkin myös onnella, mutta joukkueen asenteesta voisi ottaa oppia lähes mikä joukkue tahansa. Siipirikkoisena Turkki pisti Saksan seinää vasten.
No, vuoden 2002 MM-finaalista pelikiellon vuoksi poissa ollut Michael Ballack pääsee nyt vihdoin arvokisojen loppuotteluun.
Joka tapauksessa Saksa ja Turkki ovat nykyisin eromattomia toisistaan. Kuvaavaa eilisellä välierällekin oli, että Saksan päävalmentaja Joachim Löw että Turkin päävalmentaja Fatih Terim omaavat taustan, jossa eilinen vastustajamaa on ollut erittäin keskeisessä roolissa.
Saksan päävalmentaja Löw hankki pitkälti valmentajakannuksensa vasta Turkissa, jossa hän valmensi lyhyen Stuttgart-pestinsä jälkeen Fenerbahcea (1998-99) ja vähän myöhemmin Adanasporia (2001). Aikansa tähtipelaajan, Fatih Terimin , taas koulutti valmentajaksi saksalainen Jupp Derwall , joka nosti pelaajauraansa lopettavan Terimin Galatasarayssa apulaisekseen. Turkin maajoukkueen kakkosvalmentajaksi Fatih Terim taas pääsi toisen saksalaisen, Sepp Piontekin , kaudella.