Urheilu

McLarenilla paineet parantaa vauhtiaan

PAOLO FILISETTI

McLaren tekee kaikkensa, jotta palaisi podiumille ensi viikolla kotikilpailussa Silverstonessa. Brittitalli on jäänyt ilman palkintoa jo kolmessa kisassa.

- Meillä on hyvä auto ja kaksi hienoa kuljettajaa, joten tavoitteemme on saavuttaa maksimitulos kotiradallamme, McLarenin pääjohtaja Ron Dennis summaili Magny-Coursin varikolla sunnuntaina.

McLarenin MP4-23 -auto oli toivottomasti altavastaajan asemassa Ferrarin F2008:aa vastaan Ranskan viikonloppuna. Magny-Coursin ratatyyppi on kuitenkin sellainen, mikä aivan erityisesti suosii Ferrarin kaikkia ominaisuuksia.

Tuskin F2008 saa yhtä suurta etua kilpailijoihinsa millään muulla radalla.

Silverstonen pitkät ja nopeat mutkat ovat kyllä Ferrarille mieluisia. Nyt autossa on lyhyempi akseliväli kuin viime vuonna, minkä ansiosta sen pitäisi olla entistä iskukykyisempi myös radan ensimmäisen sektoriosuudella, joka viimeksi tuotti hieman pulmia Kimi Räikköselle ja Felipe Massalle .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

McLaren toi jo Ranskan kisaan autoon uuden, merkittävästi modifioidun etusiiven. Erityisesti huomio kiintyy kahteen lähekkäin alle asetettuun pystysuuntaiseen lisälevyyn (1), millä ohjataan pohjan ohittavaa ilmavirtausta tehokkaammin pois, mutta niin puhtaampi ilma jatkaa kulkuaan pohjan alle keskiosaan.

Uudet päätylevyt entistä leveämpiä

Myös uudet päätylevyt (2) ovat täysin uudistetut. Niiden muoto on nyt tasainen, kun aiempi, aaltomaisempi oli käytössä vielä Kanadassa. Uudet päätylevyt ovat leveämmät ja veitsimäiset, millä kavennetaan siivekeprofiilin yleisleveyttä.

Tämä uuden etusiiven pitäisi olla käytössä nyt useammassakin kisassa, koska se tuo edut pysyväisratojen lisäksi myös erikoisareenoille.

- Tallina tavoitteemme on parantaa jokaisessa kilpailussa kierrosnopeuttamme 0,15 sekuntia. Silverstonessa meillä on koko joukko uutuuksia kokeiltavana ja uskomme niiden parantavan suorituskykyämme, toimitusjohtaja Martin Whitmarsh esittää.

- Ranskassa esittelemämme uudet aero-osat, joihin kuuluivat uusi etusiipi ja sen uusi yläosa, toivat 0,26 sekunnin parannuksen. Kesän aikana ei ole odotettavissa uusia aeropäivityksiä. Nyt keskitymme erityisesti bensiini- ja öljykehitykseen sekä yleiseen suoritustason nostamiseen.

Massa pysyi yhä kärjessä

Tiistaina Silverstonen testijakson aluksi Ranskan GP-voittaja Felipe Massa piti pintansa ja nappasi nimiinsä kärkiajan 1.20,188, vaikka lopussa Ferrari hyytyikin radalle.

Vuosi sitten aika-ajon nopein aika Britannian GP:ssä oli Fernando Alonson McLarenilla kiitämä 1.19,152, kun Lewis Hamiltonin paalu tuli ajalla 1.19,997.

Heikki Kovalainen aloitti säätötyön kisaa varten, ajoi 90 kierrosta ja jäi nopeimmalla ajallaan 0,289 sekuntia Massasta.

Uusiksi BMW:n etusiipiuudistuksen vaatinut Robert Kubica vertaili Ranskassa pettymykseksi osoittautunutta uutuutta ja vanhempaa mallia. Hän jäi kahdeksan kymmenystä Ferrarille.

Britanniassa paine Hamiltonia kohtaan kasvaa, kun brittitähti kritisoi Ranskassa kotimaansa lehdistöä. Ennen Ranskaa Hamilton oli saavuttanut enemmän pisteitä kuin yksikään toinen sinä puolentoista vuoden aikana, kun on ajanut F1:ssä. Nyt Kimi Räikkönen pääsi ohitse pistein 153-147.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kimin pakoputki etsintäkuulutettu

Maranellon tehtaalla tuskaillaan Kimi Räikkösen Ranskassa kadonnutta pakoputkea.

Kilpailun loppuvaiheissa autosta irronnut osa lensi Magny-Coursin radan varteen ja päätyi ilmeisesti jonkun matkamuistoksi.

- Osan talteen korjanut henkilö ei tiedä, kuinka tärkeä se olisi meille. Ilman pakoputken jäänteitä emme voi selvittää, mikä rikkoutumiseen johti, Ferrarin tiedottaja Luca Colajanni valittaa.

Pakoputki katkesi hitsauskohdasta. Se on valmistettu erikoismateriaalista nimeltä Inconell ja hitsattu kiinni paineettomassa tilassa. Katkeaminen tapahtui 15-20 senttiä pakoputken päästä.

Ferrarin laskelmien mukaan reiän myötä moottori menetti ainakin 50 hevosvoimaa.

Ripustukset olivat vaarassa sulaa samalla lailla kuin Michael Schumacherille kävi Monacossa kauden 2000 kisassa, vaikka ne kestävät nykyisin lähes 700 asteen kuumuuttakin.