Urheilu

Mikko Lahtio juoksi voittoon 800 metrillä

Lehtikuva
Lehtikuva

Leiria (STT)

Suomi jatkaa yleisurheilun Euroopan cupin ykkösliigassa myös ensi kaudella, kun kilpailu uudistuu miesten ja naisten yhteiseksi kisaksi. Pääsarjaan, maajoukkueiden Euroopan mestaruuskilpailuun selviytyi 12 parasta maata viikonlopun Euroopan cupeista.

Suomen miehet olivat ykkösliigan A-lohkossa viidensiä ja naiset seitsemänsiä Portugalin Leiriassa. Miesten kisan voitti Portugali ja naisten kisan Espanja.

Mikko Lahtion oikein ajoitettu kiri toi suomalaisille ensimmäisen lajivoiton yleisurheilun Euroopan cupissa Portugalissa. Lahtio nousi miesten 800 metrin kilpailun kärkeen kolme sataa metriä ennen maalia ja piti paikkansa loppuun asti. Aika oli 1.52,02.

- Silloin oli lähdettävä, muuten olisin jäänyt pussiin, HKV:n juoksija kertasi iloisena.

Euroopan cupin lajivoitot eivät ole aivan arkipäivää keskimatkan suomalaisjuoksijoille, mutta Lahtio käytti tilaisuutensa ja petrasi viime vuoden kolmossijalta ykköseksi.

Ihan Lahtion toiveiden mukaan juoksun vauhdinjako ei sujunut, ja voittoaika jäi suhteellisen vaatimattomaksi. Ensimmäinen kierros paineltiin 55 sekuntiin, josta ei ollut mahdollisuuksia 1.50:n alitukseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Toivoin viisi sekuntia kovempaa aikaa, Lahtio ynnäsi.

1.47 olisi tiennyt Pekingin olympialaisten B-tulosrajaan yltämistä, mutta se tavoite saa vielä odottaa. Lahtio on juossut tällä kaudella parhaimmillaan 1.48,03.

- Nyt pidän puolentoista viikon kisatauon ja annan jaloille palautusta. Kauden rasitus tuntuu jo pohkeissa, Lahtio kertasi.

Keskisalo nieleskeli pettymystään

Kärjestä jäämistä ei ole helppo niellä, vaikka urheilija kuinka tietäisi, että harjoituskauden tässä vaiheessa kovaa tulosta on turha odottaa. Jukka Keskisalon kasvoilta luki sunnuntaina pettymyksen, kun hän jäi neljänneksi 3 000 metrin esteissä Euroopan cupissa.

- Pehmeä olo, Keskisalo kuvasi loppuaikaan 8.37,07 päättynyttä juoksuaan.

Keskisalo kilpaili reilu viikko sitten Espanjan Huelvassa ja juoksi kauden parhaansa 8.27,48. Sen jälkeen hän suuntasi muutamaksi päiväksi leirille Portugalin Santo Antonioon.

Ohjelmassa oli pari kovaa treeniä, ja ne näkyivät sunnuntaina Keskisalon menossa. Kun juoksun voittoon kiitänyt Hollannin Simon Vroemen kiristi vauhtia tuhannen metrin kohdalla ja sai peräänsä Belgian Pieter Desmetin ja Itävallan Martin Pröllin , Keskisalo ei pystynyt seuraamaan.

- Siinä vaiheessa tilanne oli jo aika selvä. Tuntui pahalta, vuonna 2006 esteiden Euroopan mestariksi juossut Keskisalo sanoi.

Häntä harmitti se, että Leirian stadionilla olisi ollut mahdollisuudet hyvään juoksuun. Vielä ei kuitenkaan ollut sen aika.

- Nyt harjoitusten kuvio muuttuu. Teen muutamia tonnivitosen rytmitreenejä, jotka aukaisevat paikkoja, Keskisalo kertoi.

Hänellä oli tälle kaudelle suunnitelma, että hän harjoittelee juhannukseen asti kovaa ja alkaa sitten vasta hioa kilpailuvalmiuksiaan. Seuraava kisa on todennäköisesti Kuortaneen Eliittikilpailu 6. heinäkuuta.

Vroemen voitti Euroopan cupin esteet ajalla 8.24,64. Hän on juossut tällä kaudella 8.12,50, jolla pitää hallussaan maailmantilaston tämän kauden parasta eurooppalaisaikaa.

Järvenpää juoksu hakusessa

Juoksun helppous on vielä hakusessa maileri Mari Järvenpäällä . Sunnuntaina hän juoksi Euroopan cupin 1 500 metrillä kauden parhaansa 4.15,05 ja sijoittui Portugalissa neljänneksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Juoksussa ei ole vielä herkkyyttä. Minulla on ehjä harjoituskausi takana, mutta kevätkin on vedetty vielä aika kovaa, Järvenpää sanoi sunnuntaina.

Hänen tonnivitosen ennätyksensä on 4.10,33 viime vuodelta. Jos siitä pystyy viilaamaan reilut kaksi sekuntia pois, aika 4.08 toisi jo Pekingin olympialaisten B-tulosrajan.

Talvella Järvenpää juoksi hallissa 1 500 metrin Suomen ennätyksen 4.13,24. Tulos syntyi MM-hallikisoissa Espanjassa.

- Siihen tilanteeseen verrattuna olen treenituloksissa edellä, Järvenpää arvioi.

Hänen sisarensa Minna Järvenpää juoksi Euroopan cupissa lauantaina 800 metrin kotimaisen kärkituloksen 2.07,26.

Hongisto hymyili

Visa Hongisto juoksi ensi kertaa tällä kaudella alle 21 sekunnin 200 metrillä, kun hän kellotti 20,97 Euroopan cupissa. Vastatuuleen juostuna aika sai Hongiston hymyilemään, vaikka virallisten tilastojen mukaan tuulimittari näytti myötäistä 1,2 metriä sekunnissa.

- Aivan varmasti oli vastaista, neljänneksi yltänyt Hongisto sanoi. Leirian maljamaisella stadionilla tuuli pyöri pahasti, eivätkä mittaukset tuntuneet aina vastaavan urheilijoiden kokemaa.

Juhannus on yleisurheilijalle yleensä vasta kauden alkuvaihetta, joten Hongiston vauhti lupaa hyvää.

- Olen aika paljon edellä viime kautta, Hongisto vertasi.

Vuosi sitten hän juoksi Euroopan cupissa Vaasassa 21,44 ja oli sitä ennen kiirehtinyt matkan parhaallaan 21,25. Kesän edetessä ennätys hilautui 20,56:een Osakan MM-kilpailuissa ja kesään mahtui myös 22-vuotiaiden Euroopan mestaruus 200 metrillä.

Portugalista valkealalainen sai hyvän ajan lisäksi huojennuksen siksi, että paikat pysyivät ehjänä. Hän tunsi molempina päivinä pientä kiristystä takareisissään, mutta huolellinen lämmittely esti vaaran paikat.

- En ole huolissani takareisistä. Tilanne ei ole ollenkaan paha, pari lepopäivää itselleen luvannut Hongisto tuumasi.

Hän juoksi Portugalissa kolme matkaa: satasen, pikaviestin ja 200 metriä.

Naisten 200 metrillä Sari Keskitalo paransi kauden kotimaista kärkitulosta aikaan 23,67. Aika toi kolmannen sijan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Piti ottaa alku aivan täysillä, Pellon Ponnen juoksija kertasi.Aivan juoksun lopussa hänen menonsa alkoi vähän polkea paikallaan, mutta aika ja kolmas sija kelpasivat Keskitalolle.

Kauden pari 200 metrin kisaa ovat olleet lupaavia.

Lehtikuva
Lehtikuva