Urheilu

Jokeri
hihassa

TS/
TS/

Niin se on, että varman voiton menetys kirpaisee aina. Mutta kun varmalta vaikuttanut keskeytys muuttuu kakkostilaksi ja kahdeksaksi MM-pisteeksi, niin ei todellakaan voi olla pettynyt.

Ranskan Grand Prix -viikonlopusta kertyi paljon positiivista krediittiä maailmanmestari Kimi Räikkösen matkaan, vaikka tappioputki venyikin nyt jo neljän kisan mittaiseksi.

Kaiken kaikkiaan Kimi ajoi aivan omassa liigassaan Magny-Coursin radalla. Paalupaikka tarjosi valtit kouraan ja ne suomalaistähti olisi käyttänyt visusti edukseen, jos pakoputki vain olisi kestänyt tappotahdissa.

l

Pakoputken pettäminen on jotain, mille kuljettaja ei voi mitään. Ajamalla sitä ei saa rikki. Syypäät löytyvät tuotteen valmistuspuolelta.

Yleensä tällaisen vahingon sattuessa ajot loppuvat lyhyeen. Pakosarjan hajotessa ja hävitessä kokonaan muut osat alkavat kärventyä nopeasti.

Oli suorastaan ihme, että Ferrarin moottori kesti tällaisen helvetillisen rääkkäyksen maaliin asti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ihan ensimmäistä kertaa italialaistalli ei selvinnyt vastaavasta pälkähästä. Espanjan GP:ssä 2004 Michael Schumacherin pakoputki petti 16 kierroksen jälkeen ja vaikka kaikki hälytysmittarit olivat punaisella, moottori kesti ongelmitta maaliin asti. Onnekas Schumi voitti senkin kisan.

Nyt Magny-Coursin varikolla Ferrarin aivoriihi ryhtyi pähkäilemään, mikä Räikkösen ongelman aiheutti ja mitä rikkoutuminen vaikutti moottoriin, jota pitäisi käyttää myös seuraavassa kisassa Silverstonessa.

Valttinsa Räikkönen menetti Ranskassa, mutta onneksi jokeri on sentään vielä taskussa. Mikäli moottorin tutkimuksista ilmenee riski, että se voisi pettää Silverstonessa, se voidaan vaihtaa uuteen pelkäämättä rangaistusta lähtöruutuihin.

Täksi kaudeksi uudistuneet säännöt antavat jokaiselle kuljettajalle yhden jokerin hihanvarteen, kun ensimmäisestä moottorivaihdosta ei tule penalttia.

l

Heikki Kovalaisen ja Lewis Hamiltonin arkeen nuo penaltit kuuluvat liiankin yleisesti. Ranskassa McLarenin kuljettajat kärsivät kaikkiaan kolme rangaistusta. Siihen nähden Kovalaisen neljäs sija ja viisi MM-pistettä ovat ihan kelpo suoritus.

Heikki sai ainakin ohuelti balsamia Kanadan haavoilleen ja näytti, että taisteluhalu ainakin on kohdallaan, kunhan alkuvalmistelut viikonlopuksi vain natsaisivat paremmin ja lähtöruutukin olisi laadukkaampi.

Hamiltonille kaksi perättäistä nollakisaa ovat uusi kokemus F1-uralla. Mies on itse suurin syyllinen kumpaankin mahalaskuunsa ja varmasti uran kannalta Kanada ja Ranska kasvattavat tähteä taas askeleen tarkemmaksi.

Seuraavassa kisassa Silverstonessa hermot täytyy sitten hallita fanaattisen kotiyleisön edessä.