Urheilu

Hiddink johdatti Venäjän EM-välieriin

Venäjä-Hollanti 3-1

LK/REUTERS<br />Venäjän johtomaalin varsinaisella peliajalla tehnyt Roman Pavljutshenko riemuitsi välieräpaikasta.
LK/REUTERS
Venäjän johtomaalin varsinaisella peliajalla tehnyt Roman Pavljutshenko riemuitsi välieräpaikasta.

Venäjän jalkapallomaajoukkueen hollantilaisvalmentaja Guus Hiddink muutti unelmat todellisuudeksi ja johdatti ryhmänsä EM-kisojen välieriin. Hiddinkin kotimaa Hollanti kaatui puolivälieräottelussa 3-1 jatkoajan jälkeen.

Hiddink on aiemmin ollut Hollannin peräsimessä MM-kisojen välierissä ja saman tempun hän on tehnyt Etelä-Korean luotsina. Lauantain puolivälierään hän oli kehittänyt loistavan taktiikan, joka riisui kolme vakuuttavaa voittoa alkulohkossa ottaneen vastustajan aseista.

Kenttäpelaajista ylitse muiden nousi pelintekijä Andrei Arshavin , joka pystyi jakamaan palloa loistavasti ja tekemään myös pallottomana vaarallisia juoksuja. Jatkoajalla Arshavin syötti Dmitri Torbinskin voittomaalin 112. minuutilla ja sinetöi neljä minuuttia myöhemmin itse taululle 3-1-lukemat.

Venäjä tukki täysin Hollannin suurimman aseen - pelinrakentelun - prässäämällä voimakkaasti ylhäältä asti. Hollannin puolustus oli vaikeuksissa, kun ensimmäistä helppoa syöttöä ei päästy antamaan.

Varsinaisella peliajalla Roman Pavljutshenko vei Venäjän johtoon 56. minuutilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tasoitus ei lannistanut

 

Hollanti pelastui jatkoajalle erikoistilanteiden ansiosta. Venäläisten miesvartiointi oli kaukana tiukasta, ja ennen kisoja korostettu repimisen ja käsien käyttämisen karsiminen edesauttoi entisestään Hollannin hyökkääjien toimintaa.

Oranssipaidat rakensivat monta vaarallista tilannetta, kunnes 86. minuutilla Ruud van Nistelrooy vihdoin onnistui. Wesley Sneijder antoi loistavan vapaapotkun takatolpalle ja Real Madrid -seurakaveri puski tasoituksen viime hetkillä.

Venäjä ei lannistunut tasoituksesta, vaan oli jo jatkoajan alussa lähellä onnistumista. Pavljutshenko pamautti ylärimaan ja mainiosti pelannut Arshavin tarjoili Torbinskille jo jatkoajan ensimmäisellä puoliskolla varman paikan rangaistusalueen keskelle.

Ainoat negatiiviset asiat Venäjän kannalta välieriä ajatellen ovat pelikiellot. Toppari Denis Kolodin sekä vaihdosta kentälle ratkaisurooliin tullut Torbinski saivat turnauksen toiset keltaiset korttinsa ja joutuvat huilaamaan Italiaa tai Espanjaa vastaan käytävässä semifinaalissa.