Urheilu

Joukkueen yhteishenki lohkeaa Lohjalta

TS/Merja Ilpala-Klemm<br />Sinikeltainen lentopallo saa kovaa kyytiä Kisakalliossa. Lyömässä yksi joukkueen tähdistä Sergei Tetiukhin.
TS/Merja Ilpala-Klemm
Sinikeltainen lentopallo saa kovaa kyytiä Kisakalliossa. Lyömässä yksi joukkueen tähdistä Sergei Tetiukhin.

MERJA ILPALA-KLEMM

Venäjän lentopallomaajoukkue hioo taktiikkaansa Kisakallion urheiluopistossa Lohjalla ennen kesäkuun puolivälissä alkavaa maailmanliigaa. Se haluaa kirkastaa viimevuotisen hopeansa kultamitaliksi, mutta vielä tärkeämpää on menestys Pekingissä. Päävalmentaja Vladimir Aleknon mukaan olympiavoitto on kaikkien urheilijoiden ykköshaave.

Kaksiviikkoinen leiri on täyttä työtä kahta vapaapäivää lukuunottamatta. Tavoitteena on paitsi harjoitella tekniikkaa myös hitsautua yhteen, sillä joukkue matkusti Suomeen heti Venäjän lentopalloliigan päätyttyä. Kahdeksan pelaajaa tulee Moskovan Dynamosta, loput muista seuroista.

Urheiluopisto on vastannut odotuksia. - Kisakalliossa on hyvä kuntosali, hotelli, uima-allas ja sauna, joukkueen libero Aleksei Verbov luettelee ja vakuuttaa koko ryhmän tyytyväisyyttä. Vain ruuan kanssa on ollut ongelmia; ei maun, mutta tottumusten vuoksi.

Ruokasalissa pelaajat on helppo erottaa muista vieraista jo siksi, että he ovat parimetrisiä roikaleita. 183-senttinen Verbov näyttää lyhyeltä joukkuetovereihin verrattuna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mielessä on olympiakulta

Vladimir Alekno on tuonut Lohjalle koko huippukaartinsa: kokeneen, mutta keski-iältään nuoren joukkueen, sillä pelaajista vain kaksi on yli 30-vuotiaita.

Maailmanliigassa Venäjä pelaa samassa lohkossa Kuuban, Korean ja Italian kanssa. Valmentajalle rahakas turnaus merkitsee lähinnä tiukkaa treeniä olympialaisiin, joissa venäläiset tahtovat nitistää lajin mahtimaan Brasilian.

Suomi hävisi Venäjälle niukasti syksyn EM-kisoissa. Alekno antaa suomalaisille täyden tunnustuksen kuvaillen suomalaisten peliä uskomattomaksi ja ottelua vaikeaksi.

- Suomen maajoukkueen taso nousee joka vuosi. Teillä on hyvä organisaatio ja vahva valmentaja, hän kehuu italialaista Mauro Berrutoa .

Salon valmentaja seurasi treenejä

Piivolleyn päävalmentaja Ismo Tuominen seuraa tarkasti venäläisten harjoituksia Kisakallion hallissa.

- Harjoitukset näyttävät normaalilta treeniltä. Pelaajilla on aika paljon rasitusta takana, joten suurin glamour on kadonnut, eikä ylimääräistä tehdä. Mutta ovat nämä kovan tason kovapalkkaisia ammattimiehiä, ja joukkue on äärimmäisen fyysinen, hän sanoo.

Tuominen ei paljasta, mitä oppeja hän vie Saloon mukanaan näkemänsä perusteella.

- Kaikilla huippujoukkueilla ja huippuvalmentajilla on kuitenkin juttuja, joista kannattaa ammentaa ja joita kannattaa soveltaa omaan hommaansa, hän toteaa.

Sekä Tuomista että Kisakallion markkinointipäällikköä Harri Holloa kiinnostaa Venäjän pelaajien pieksemä sinikeltainen pallo, sillä molemmat näkevät olympiakentillä Kiinassa käytettävän pelivälineen ensi kertaa. He sivelevät pallon pintaa ja miettivät, olisiko se ehkä entistä liukkaampi.

Hollon riemu venäläisten leiriviikkojen vuoksi on peittelemätöntä. Hän uskoo, että jatkossa Lohjalla nähdään usein eri lajien huippuja.

- Juuri eilen meitä lähestyi jalkapallon Uefa Cupin voittanut Zenit, mutta emme voineet heitä ottaa, sillä opiston tekonurmi valmistuu vasta syyskuun alussa.

TS/Merja Ilpala-Klemm<br />Valmentaja Vladimir Alekno luottaa lujasti Venäjän joukkueeseen. Hän uskoo menestykseen kesän huipputurnauksissa.
TS/Merja Ilpala-Klemm
Valmentaja Vladimir Alekno luottaa lujasti Venäjän joukkueeseen. Hän uskoo menestykseen kesän huipputurnauksissa.