Moottoriurheilu

Pahin päivä

Monacon GP-kolumni 25.5.

Suomalaisella F1-urheilulla on harvoin ollut yhtä huonoa päivää kuin sunnuntaina Monacossa.

Kimi Räikkösen kiittelemä turvaväli MM-pistetaistossa tuhoutui lopullisesti kolariin Ferrarin moottorilla ajavaan Adrian Sutilin autoon.

Heikki Kovalaisen menestystoiveet murjoontuivat jo ennen lämmittelykierrosta, kun ykkösvaihde ei mennyt silmään ja McLarenin suomalaiskuski joutui starttaamaan uudella ratilla kisaan varikolta.

Myös suurin odotuksin sunnuntaita odottaneella Nico Rosbergillä kolmaskin kotikisa jäi hienon aika-ajon varaan. Nico kolhi Williamsillaan kipeästi kaiteisiin.

Kovalaisen saavuttama yksi lohdutuspiste ja Kimi Räikkösen uran 28.nopein kisakierros maistuivat laimeilta kuin vesisateeseen unohtanut kahvikupillinen.

Molemmilla on onneksi tapana unohtaa tällaiset takaiskut nopeasti. Ajatukset olivat Kanadan kisassa jo puoli tuntia sen jälkeen, kun autot olivat parkkeerattu Monacossa.

Räikkösen toiveista toteutui vain yksi. Aamulla herätessään David Coulthardin omistamassa Columbus -hotellissa Kimi ilahtui, kun näki vettä tulevan taivaalta. Hän sanoi Jenni-vaimolleen toivovansa, että sataisi koko päivän.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikki olisi voinut olla täysin toisin, jos mekaanikot olisivat saaneet vasemman takarenkaan kiinni paikalleen normaalisti, Räikkösen kisa olisi luultavasti ollut täysin toinen.

Lewis Hamiltonille sattui alussa virhe, joka onnekkaasti osui hetkeen, josta hän selviytyi ajallisesti vähin vahingoin. Kun sen jälkeen Felipe Massa lipsahti ulos, Räikkönen olisi ilman rengasählingistä tullutta varikolle ajorangaistustaan johtanut kisaa.

Mutta ihan samoin voi jossitella Kovalaisen kovaa kohtaloa. Ilman omaa syytään hänkin menetti alun hyvät starttiasemansa.

Epäonnen soturien isät Matti Räikkönen ja Seppo Kovalainen pureskelivat yhdessä Kimin vierasjahdilla SS Delphinellä suomalaisen kipparinsa Kai Ketosen kanssa kisatapahtumia.

Isät ottivat itse yhteen viikkoa aiemmin Ahvenistolla Legends Carsin SM-osakilpailussa ja Matti Räikkönen päätyi siellä rajusti kaiteeseen. Autosta tuli romua ja ranne sattui.

Kun koko perhe ajaa kilpaa, ymmärtää helpommin, millaista on moottoriurheilu. Joskus pusketaan vastatuuleen ja kaikki, mikä voi pieleen, myös menee pieleen.

Monte Carlo/Heikki Kulta