Urheilu

TuTo yrittää nousua tosissaan ensi keväänä

TS/Arto Takala<br />TuTon monitoimimies Teemu Määttänen ei ollut mahtua tiistai-iltana Kupittaan tupaten täyteen halliin.
TS/Arto Takala
TuTon monitoimimies Teemu Määttänen ei ollut mahtua tiistai-iltana Kupittaan tupaten täyteen halliin.

SAKARI ITÄLÄ

TuTon jääkiekon edustusjoukkueen komea kausi huipentui Kajaanin pienessä jäähallissa keskiviikkoiltana, kun joukkue varmisti Mestiksen mestaruuden voittamalla neljännessä finaalissa Hokin.

Urheilullisesti TuTon kausi oli täysosuma. Ismo Lehkosen luotsaaman joukkueen vauhtia eivät hidastaneet tippaakaan TuTon kulisseissa kuohuneet ristiriidat.

- Taustavoimien vaihtuminen ei ole näkynyt millään tavalla joukkueen otteissa, sanoo TuTon hallituksen jäsen ja nykyinen dynamo Teemu Määttänen .

SM-liiga pyörsi päätöksensä

TuTon leirissä oltaisiin vieläkin innostuneempia, ellei SM-liiga olisi pyörtänyt päätöstään tämän kevään liigakarsinnoista. Tason mittaus olisi ollut kiva kokea. Katseet on kohdistettu tiukasti jo ensi kevääseen.

- Kummallista toimintaa liigalta. Nousemismahdollisuus piti olla varma, mutta sitten sitä jostakin kumman syystä muutettiin. Varsinkin Ismo Lehkonen on kritisoinut kovin sanoin liigan päätöstä.

- Nouseminen SM-liigaan on edelleen tavoitteemme. Meillä on jo muutamien avainpelaajien nimet papereissa ja moni tekee ratkaisunsa, kun selviää ensi kauden valmentajan nimi. Sekin asia on selvä ja julkistetaan pian, kertoi Määttänen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ruotsissa pelataan parhaillaan Super Allsvenskania, hienoa ja suosittua sarjaa, jossa pelaavat kaksi Elitserienin huonointa joukkuetta ja neljä Allsvenskanin parasta. Yhtälö on todettu hyväksi ja toimivaksi. Mielestäni Suomen olisi hyvä matkia tässä kohdin Ruotsia, kannustaa Määttänen kiekkopäättäjiä.

TuTon nousukiidon ja TPS:n liukumäkivaiheen innoittamana uskaliaimmat ennustajat ovat menneet asioiden edelle ja nähneet eräänlaisena unelmakarsintana TPS:n ja TuTon välien selvittelyn. Teemu Määttäsen toivomuslistalla tällaista haavekuvaa ei ole.

- Näen, että Tepsin menestyminen on myös meidän etumme ja lajin etu. Tietenkin terve kilpailu on hyväksi mutta ei mitään joko tai -asetelmaa. Itse Tampereella kiekkokipinäni saaneena kannatan sellaista Ilveksen ja Tapparan välistä kädenvääntö, kommentoi Määttänen.

Kynnysmaksu ihmetyttää

Kovasti esillä ollut liigaosakkeen hinta kummastuttaa Määttästä.

- Joissakin yhteyksissä on esitetty, että tuo liigaosakkeen hinta olisi 1,7 miljoonaa euroa. Ihmettelen vain, kuinka monella liigajoukkueella olisi tuollainen raha maksaa. Omituista, että ensin ollaan avaavinaan liiga ja sitten aletaan periä käsittämättömiä kynnysrahoja, ihmettelee Määttänen.

Liigajoukkueisiin nähden TuTo pyörittää toimintaansa pienillä rahoilla. Pelaajabudjetti on minimaalinen 105 000 euroa. Eli yhden melko hyvän liigapelaajan hinta. TuTo pitää taloudessaan tiukkaa linjaa eikä lähde hakemaan riskillä menestystä.

- Hallituksen vakaa päätös on, että menestystä haetaan ainoastaan omien resurssien mukaan. Yltiöpäisiin pelaajahankintoihin emme lähde.

- Liikevaihtomme on nyt 600 000 euroa. Ensi kaudeksi se nousee noin 800 000 euroon. Olemme laskeneet, että olemme taloudellisesti liigakelpoisia, kun pääsemme 1,1 miljoonaan euroon. Rahan kerääminen on aina työlästä, mutta uskomme vakaasti sen onnistuvan. Yhteistyökumppanit ovat entistä kiinnostuneempia, kertoo Määttänen.

Omat juniorit etusijalla

TuTossa luotetaan omiin junioreihin.

- Olen sitä mieltä, että omista junioreista pitäisi tulla sentteri ainakin kolmos- ja neloskentälliseen. Tietenkään minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ykkösessä tai kakkosessa pelaisi oma junnu, jos vain on sen arvoinen. Oman juniorimyllyn läpi käyneille pelaajilla pitää olla mahdollisuus nousta edustusmiehistöön. Omia junioreita ei saa hukata. Eivät he voi olla huonoja, kun pelaavat liigakarsinnoissa, laukoo Määttänen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kun joukkueessa on hyvä yhteishenki, se merkitsee enemmän kuin taitavat, kalliit yksilöt. Neljä tshekkiä ei tuo onnea, tietää Määttänen.

Pelkästään omiin poikiin TuTossa ei tukeuduta. Vakoilutyö on koko ajan käynnissä. Teemu Määttänen ja Pertti Hasanen jatkavat scoutausta ensi kaudellakin.