Urheilu

Kauhajoen Karhu taistelee kabinetissa sarjapaikastaan

KALLE VIRTAPOHJA

Koripalloliiton hallitus ei käsitellyt tänään Kauhajoen Karhun valitusta, joka koskee liiton kurinpitoyksikön päätöstä antaa Joensuun Katajalle ja Karkkilalle ilmaiset kabinettipisteet.

Joukkueille tuomittiin voitot 20-0 tammikuun otteluista, joissa niiden vastustajilla oli huumekäryn vuoksi edustuskelvottomat pelaajat. Kataja oli todellisuudessa hävinnyt (30.1.) ToPolle 101-67 ja Karkkila oli hävinnyt kotonaan (12.1.) Hongalle 58-65.

- Valitusaika on vielä päällä ja on teoriassa mahdollista, että tähän tulee muitakin valituksia. Sellaisesta ei kyllä ole tietoa. Ainakin Honka on ilmoittanut, että se ei valita, kommentoi toiminnanjohtaja Tommi Lanki.

Kauhajoen Karhu on lisäksi kirjelmöinyt kaksi kertaa kurinpitoyksikölle, joka teki taannoisen päätöksensä pistemenetyksistä äänestyksellä 3-3 puheenjohtajan äänen ratkaistessa.

Karhu protestoi, koska kansainvälisen liiton säännöissä ei vaadita ottelutuloksen muuttamista dopingtapauksen yhteydessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Karhu ja Karkkila ovat nyt tasapistein liigan hännillä. Viimeinen putoaa suoraan divariin.

- Hallituksessa päivitettiin liiton antidopingohjelmaa. Emme aloita laajamittaisia huumetestejä. Se työ kuuluu antidopingtoimikunnalle, Lanki kertoi.

SLU:n yhteysjohtaja Juha Viertola varoittelikin torstaina urheilujuridiikan seminaarissa laajamittaisista pakollisista huumetesteistä.

ToPo ei ole valittamassa

Kamppailu Korisliigan voitosta käydään ToPon ja Lappeenrannan välillä. ToPo on määrännyt huume-epäilyjen kohteeksi joutuneen tähtipelaajansa Iiro Tenngrenin seuran sisäiseen pelikieltoon. Tämän seurauksena seura saattaa menettää runkosarjan voiton Lappeenrannalle.

Mikäli voitto jäisi yhden pisteen päähän, on ToPolla takataskussa kabinetissa tullut tammikuinen tappio.

- Emme ole näillä näkymin valittamassa Koripalloliiton päätöksestä, ToPon hallituksen puheenjohtaja Raimo Saarnia vakuutti.

Huumepykälät puutteellisia

Juha Viertola pitää huumausainetapauksia urheiluoikeudellisesti ongelmallisina, koska jääkiekkoilija Jere Karalahti ja koripalloilija Iiro Tenngren eivät ole antaneet kilpailujen yhteydessä tehdyissä dopingtesteissä positiivisia näytteitä. Huumeet kuuluvat kyllä antidopingtoimikunnan kiellettyjen aineiden listalle, mutta suoraa näyttöä ei ole siitä, että he olisivat huumeita käyttäneet.

- Karalahtea epäillään amfetamiinikaupan rahoittamisesta. Aine on kielletty vain kilpailuissa, Viertola sanoi.

Karalahti-tuomio ensi viikolla?

Karalahden tapauksessa tuomiota odotellaan ensi viikolla.

- Kannabiksen ja amfetamiinin hallussapito ei ole ADT:n sääntöjen mukaan kielletty, Viertola lisäsi.

Urheilijoille on vaikea langettaa kilpailukieltoja, jos he eivät ole rikkoneet dopingpykäliä. Kenellekään ei toisaalta ole epäselvää, että ammattiurheilijan yhdistäminen huumeisiin on huonoa mainosta kyseiselle seuralle, lajille ja urheilulle laajemminkin.