Urheilu

McLaren entistä valmiimpi taistoon

TS/Veikko Wahlroos<br />McLarenin Heikki Kovalainen keskittyy ajamiseen, eikä näe suuria eroja eri tallien autojen välillä.
TS/Veikko Wahlroos
McLarenin Heikki Kovalainen keskittyy ajamiseen, eikä näe suuria eroja eri tallien autojen välillä.

PAOLO FILISETTI

McLaren on päässyt taas pisimmälle uusien autojensa kehitystyössä ajettuaan jo 7000 kilometriä kolmella eri testijaksolla. Vuosi sitten McLaren voitti kahdeksan Grand Prix -kisaa. Nyt uusi auto on hiottu vieläkin iskukykyisemmäksi.

Tarkastelemme nyt, millaisella autolla McLaren aikoo haastaa mestaruuksia puolustavan Ferrarin.

Uusi MP4-23 on syvää evoluutiota viime kaudella vahvasti kaikilla radoilla esiintyneestä McLaren-Mercedeksestä. Jokainen yksityiskohta on hiottu puristamaan kaiken hyödyn viimeisimmästä mallista.

Kuten kaikki huipputallit McLaren on satsannut eniten autonsa aeropaketin viimeistelyyn. Merkittävää on, että painojakauma ja ripustukset ovat uudistuneet niin selkeästi.

Muutosten päätarkoitus on lisätä yhtä osatekijää aerotehokkuudessa - autoja rataan imevää downforce-voimaa. Tähtäin on lisätä erityisesti peräpään pitoa tai paremminkin vähentää pidon vähentymistä kiihdytyksissä nyt kun luistonesto on riisuttu pois.

Etupää

Etupään aerokehitys on erittäin kiinnostava, kun viime vuonna aloitettu kehitystyö aivan edessä on hiottu pienintä yksityiskohtaa myöten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pienien veistosmaisten lisäsiipien määrää alempien kiinnitysjousien alla on lisätty ilman kulun tehostamiseksi pohjaan.

Ilmavirtausten laatua on lisätty korottamalla auton keulaa samalla tavalla, mitä Ferrari on tehnyt uudessa F2008-autossaan.

Ohjaamoalue

Kuljettajan pään ympäristöä on kehitelty sääntömuutosten myötä rajusti ilmavirtausten edistämiseksi takasiipeen.

On jännittävää huomata, miten moottorin ilmanotto on ideoitu siirtämällä sitä hieman kauemmas päätuen takaa. Sen alle on luotu kuin leikkuri, joka jatkuu erittäin kapeaa moottorikatetta pitkin. Tämä pienentää tämän alueen keskiosaa ja samalla vähentää ilmankulun häiriöitä.

Uudet säännöt määräävät pääsuojiin korkeammat sivustat ja ne ovat yhdistetty auton peräosaan hyvin terävästi vähentämään negatiiviset pyörrevaikutukset auton takaa.

Heikki Kovalainen tosin hämmästelee arvioita, että McLaren olisi päätuen kehitystyössä nokittanut muut.

- En tiedä tarkkaan, mutta mitä nyt olen katsellut muita autoja, samannäköisiä ne ovat kaikissa muissakin.

- Säännöt määräävät, että sivusuoja nousee vaan korkeammalle ja suojaa vähän paremmin, jos joku tulee siitä yli.

- Sieltä se vääntö lähti viime vuoden Australian kisasta, kun David Coulthard lensi Alex Wurzin päältä. Se suoja nousee sivulla niin kaukana, ettei se haittaa ollenkaan näkemistä, Kovalainen tuumaili.

Peräosa

Perää on selvästi laskettu. Pakoputkien aluetta on tuotu lievästi eteenpäin.

Näkyvillä ovat pienet siirreltävät jäähdytykseen liittyvät elementtipalat, joita kauden mittaan voidaan siirrellä. Tämä muistuttaa myös Ferrarin soveltamista ideoista.

Pakoilman ulostuloaukkojen takana lisäsiipien uudet profiilit ovat nyt täysin tasaiset, mikä poikkeaa täysin viime vuoden McLarenista.

Tällä pyritään lisäämään suoraan takasiipeen puhaltuvan ilman laatua ja painetta, kuten myös ulospuhalluksen kiihtyvyyttä.

McLaren jatkaa testityötään viikonloppuna Barcelonassa.