Urheilu

TPS:n Eliisa Alanko lähtee tosissaan Ruotsin kaatoon

JOUNI KONTIO

Perinteinen Suomi-Ruotsi-maaottelu salibandyssa pelataan tänä vuonna lauantaina 15. joulukuuta Kalevan Areenalla Tampereella. Nelimaaottelussa kohtaavat naisten ja miesten sekä alle 19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet. Maaottelu ratkeaa neljän ottelun ja jokaisen pelin jälkeen suoritettavan rangaistuslaukauskisan perusteella saatujen pisteiden yhteismäärällä.

Tämän vuoden maaottelu on turkulaisittain historiallinen, sillä turkulaisedustus löytyy jokaisesta maajoukkueesta. He kaikki edustavat Turun Palloseuraa.

Turkulaisittain ehkä mielenkiintoisin nimi on naisten maajoukkueeseen huikean nopean nousun tehnyt TPS:n Eliisa Alanko . Tyttöjen maajoukkueessa nähdään peräti kolme tyttöä. Kokenut Ella Alanko (11 mo.) ja ensikertalaiset Anu Nummelin ja Jenni Raitio . Poikamaajoukkueessa nähdään MM-kisoissa kapteenin nauhaa kantanut Tyko Hellsten , ja miehissä TPS-edustaja on Kari Koskelainen .

Alanko lupaa kylmää kyytiä

Tyttöjen MM-hopeaa Suomen paidassa vuonna 2006 napannut Alanko valmistautuu neljänteen maaotteluunsa itseluottamusta uhkuen. Ja syystä. Ensimmäisissä maaotteluissaan marraskuussa Porvoossa Alanko avasi maalitilinsä aikuisten maaotteluissa sivaltamalla kaksi maalia juuri maailmanmestareiden reppuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kyllä me aiomme löylyttää ruotsalaiset oikein kunnolla. Naiset, miehet, tytöt nyt voittavat ainakin, ja vaikka pojat ovat olleet altavastaajia viime aikoina, uskon kyllä heihinkin kotikentällä, paukauttaa Alanko.

Varsinais-Suomen paras pelaaja

Itsenäisyyspäivänä ylioppilaslakin saanut ja kirjoituksiinsa tyytyväinen 20-vuotias tähtihyökkääjä on tottunut menestymään. C-tytöissä saavutettu SM-hopea kirkastui B-tytöissä kahdeksi SM-kullaksi ja A-tytöissäkin tuli vielä kaksi SM-hopeaa.

Viime kaudella ykkösdivisioonassa Alanko voitti pistepörssin murskaavan ylivoimaisesti tekemällä 23 ottelussa huikeat 75 tehopistettä.

Pallo on löytänyt tolppien väliin myös naisten liigassa. 12+3=15 tehot oikeuttavat pistepörssissä seitsemänteen sijaan. Niinpä urheilutoimittajat valitsivat Alangon, ja ensimmäistä kertaa naisen, Varsinais-Suomen parhaaksi salibandypelaajaksi vuonna 2007.

- Kyllä se oli valtavan suuri ja iloinen yllätys, Alanko toteaa.

Tampereen Finnkampen on Alangolle jo neljäs.

- Aluksi näitä ja muitakin maaotteluita jännitti, varsinkin ensimmäisiä naisten maaotteluita, mutta nyt on mukavan odottava ja luottavainen fiilis, maalintekijä kertoo.

Koskelainen syksyn kuumimpia nimiä

Marraskuun alussa Ostravan neljän maan turnauksessa hienon paluun miesten maajoukkueeseen tehnyt Kari Koskelainen (25 mo.) on ollut loppusyksyn kuumimpia liigahyökkääjiä. Kuukauden pelaajaksi ehdolla oleva Koskelainen on tehnyt joulukuun viidessä pelissä komeat 6+11=17 tehot ja noussut liigan pistepörssissä jo neljänneksi.

- Joo. Nyt kulkee, mutta kyllä se on myös paljon ketjukavereiden Markuksen (Olkkonen) ja Rikunkin (Kekkonen) ansiota, kehuu Koskelainen.

Ostravassa Suomi kaatoi Ruotsin ennätyslukemin 9-4.

- Sieltä tulee sisuuntunut remmi vastaan. Ne on taas raapineet mukaan vanhat Suomen kaatajat Niklas Jihden , Magnus Svenssonin ja Henrik Quistin . Kyllä me silti parilla maalilla voitamme, uskoo Koskelainen.