Urheilu

Rukan alppikoulussa turkulaisedustusta

TS/<br />Tuomas Uotila (alh.) ja Rami Koskelainen (ylh. vas.) kouluttavat nuoria alppinistejä eteenpäin. Kalle Dahl (kesk.), Veera Koskelainen ja Pekka Hyysalo käyvät Rukan alppikoulua.
TS/
Tuomas Uotila (alh.) ja Rami Koskelainen (ylh. vas.) kouluttavat nuoria alppinistejä eteenpäin. Kalle Dahl (kesk.), Veera Koskelainen ja Pekka Hyysalo käyvät Rukan alppikoulua.

ANTTI RÄMÄNEN

Turun Slalomseuraa edustavat 16-vuotiaat alppihiihtäjät Veera Koskelainen ja Kalle Dahl aloittivat alkusyksystä lukionsa Kuusamossa. Heidän lisäkseen 17-vuotias freestyle-hiihtäjä Pekka Hyysalo opiskelee koulussa toista vuotta. Kolmikko pääsi harvojen joukossa mukaan Rukan alppikouluun, joka kasvattaa nuorista huipputason alppinistejä.

Kaksi kautta seuran kilparyhmän vastuuvalmentajana toiminut Tuomas Uotila aloitti myös samaan aikaan valmennustyöt Rukalla. Alppikoululaiset ovat parhaillaan harjoitusleirillä Sveitsin jäätiköllä Saas Feessä.

- Rukan alppikouluun pääseminen osoittaa urheilijoista sen, että heillä uskotaan olevan vahvasti mahdollisuuksia lajissa aivan maailman huipulle asti, iloitsee Turun Slalomseuran alppihiihdon lajipäällikkö Rami Koskelainen.

Tavoitteet maltillisia

Jotain urheilijanuorten tasosta kertoo sekin, että Veera Koskelaisen ikäluokasta alppikouluun valittiin vain kaksi tyttöä. Koskelainen laski viime kaudella alle 17-vuotiaiden SM-syöksyssä pronssisijalle. Aikuisten SM-kisoissa maaliskuun lopussa tapahtunut säären avomurtuma kuitenkin pilasi loppukauden.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Parempaan päin ollaan menossa, vaikkei jalka vieläkään ole parhaassa mahdollisessa kunnossa. Tein kesäkuusta lähtien fysiikkatreeniä ja mäkeen pääsin elokuussa, Koskelainen kertoo.

Veera Koskelainen ja Kalle Dahl kiertävät kauden aikana lähinnä kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n pohjoismaisia kilpailuita. Niissä ei ikäluokkia ei ole, joten vastusta he saavat näin ollen myös aikuisista laskijoista. Pekka Hyysalon kausi freestyle-hypyissä ja lumikourussa koostuu suurimmaksi osaksi Euroopan ja USA:n avoimista kilpailuista.

- Tavoitteena on pärjätä niissä kilpailuissa. Aion myös kuvata niistä elokuvia ja valokuvia, Hyysalo mainitsee.

Alppihiihtäjäkaksikolla tie aikuisten Euroopan Cup -kilpailuihin on vielä edessä. Valmentaja Uotila kertoo, että ensin siihen vaaditaan valinta junioreiden maajoukkueeseen ja sen jälkeen menestystä arvokisoissa.

- Yritän päästä junioreiden SM-kisoissa palkintopallille ja parannella FIS-pisteitä näkyvästi. Tavoite on myös kehittyä jatkuvasti ja pysyä terveenä, Dahl listaa.

- Minun pitää ensin saada jalka kuntoon ja lähteä siitä katsomaan mihin rahkeet riittävät. Varmaa on, ettei vanhoista saavutuksista ainakaan jäädä, Koskelainen jatkaa.

Lukiolaiset vaikuttavat melko tyytyväisiltä Kuusamon kouluunsa. Kaikki käyvät lukionsa neljässä vuodessa, joten kilpailuista ja leirityksestä johtuviin poissaoloihin on hyvin varaa.

He käyvät muiden lukiolaisten kanssa samoja kursseja, mutta saavat myös merkkautettua alppiliikunnasta itselleen parikymmentä lisäkurssia.

Sinettiasema on laadun tae

Turun Slalomseura valittiin Nuoren Suomen sinettiseuraksi vuosi sitten. Tunnustuksen on tähän mennessä saanut vasta kolme alppihiihtoseuraa.

- Sinetti on tietynlainen laadun tae ja sen saaminen on vaikuttanut kysyntäämme. Vuositasolla harrastajamäärän kasvu on ollut kymmenisen prosenttia, Rami Koskelainen kertoo.

Seurassa on tällä hetkellä lähes 750 jäsentä. Heistä 140 on junioreita ja kilpailulisenssin haltijoita noin sata. Kohta alkaa tulla jo sekin tilanne vastaan, että harjoitusryhmien osallistujamäärää ei voida enää kasvattaa.

- Seuran toiminta on ollut kovassa kasvussa ja valmennus on tuottanut hienoa hedelmää. Odotamme näiltä nuorilta ja myös uusilta menestystä tulevaisuudessa. Urheilun on kuitenkin oltava mukavaa ja sen tulee näkyä, Koskelainen lisää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy