Melkoinen kiekkojuhla Lontoossa

TS/
TS/

Jussi Leppäsyrjä

Melkoinen kiekkojuhla toteutui lauantaina Lontoossa, yhdessä epätodennäköisimmistä paikoista maailmassa seurata huippukiekkoa.

  Kovin usein ei nimittäin ole kuultu jääkiekon huippuottelussa sellaista ihmettä, että ennen ottelua esitettävistä kansalaislauluista toinen on God save the queen.

Epätodennäköisestä pelipaikasta huolimatta kiekkofanit tekivät lauantain NHL-ottelusta hienon tapahtuman.

Kiekkofanit eri puolilta maailmaa täyttivät Lontoon valtavan O2-areenan kymmenet ravintolat ja käytävät jo tunteja ennen Los Angeles Kingsin ja Anaheim Ducksin historiallista NHL-avausottelua vanhalla mantereella.

Lauantain kaltaista pelipaitojen väriloistoa ei ihan hevillä näe. MM-kisat jäävät siitä aika kauas taakse.

Lähes kaikki NHL-seurat olivat luonnollisesti edustettuina fanien keskuudessa. Oman värikkään lisänsä yleisömereen toivat eurooppalaisten seurajoukkueiden toinen toistaan eksoottisemmat pelipaidat.

Oli saksalaisia, englantilaisia, slovakialaisia, venäläisiä ja tshekkiläisiä paitoja - ja bongattiinpa paikalta jopa yksi Unkarin maajoukkuepaitainen kiekkofani.

Ehkä omituisinta oli suomalaisten ja ruotsalaisten seurapaitojen ja maajoukkuenuttujen poissaolo tapahtumasta. Skandinaavisten paitojen puute ei kuitenkaan merkinnyt sitä, etteikö paikalla olisi ollut lukuisia suomalaisia jääkiekon ystäviä.

Suomen kieli raikui joka toisen kulman takana - ja jokaisen ravintolan terassilla. Suomalaisia oli lauantain ottelussa paikalla varovaisestikin arvioiden sadoittain.

O2-halli sinällään on näkemisen arvoinen rakennuskompleksi. Valtavan kupolin alle on rakennettu kokonainen kaupunki ravintolakatuineen. Ja kaupungin sydämeen kaiken vilskeen keskelle on sijoitettu kiekkokaukalo. Hallin katsomoon mahtuu 17 500 katsojaa, ja sekä lauantain että sunnuntain ottelut myytiin parissa viikossa loppuun ilman ensimmäistäkään mainosta tapahtumasta.

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin. Ottelun alku myöhästyi puoli tuntia, kun hallin valaistus ei toiminut kunnolla. Joukkueet joutuivat poistumaan pukukoppeihin kymmeneksi minuutiksi ennen kuin valot saatiin toimimaan ja ottelu käyntiin.

NHL:n massiivinen järjestelykoneistokaan ei näköjään ole erehtymätön.

jussi.leppasyrja@turunsanomat.fi