Sumuiset sillat

Heikki Kulta

Eivät tarvo suomalaiset F1-kuljettajat missään riemusaatossa maineeseen ja mammonaan tällä kaudella. Siltä vaikuttaa, että tämä tie kulkee kovin sumuisen sillan kautta - ainakin Japanissa.

Häiriötekijät Kimi Räikkösen mestaruustaiston tieltä eivät ota loppuakseen. Lauantain aika-ajossa paalupaikan söivät vaihdelaatikossa poksahtaneet kaksi sensoria. Ensimmäinen vasta varoitti, toinen rikkoutunut sensori siirsi laatikon supernopealta puolelta standarditasolle.

Se maksoi nopeimmalla kierroksella Räikköseltä ainakin pari kymmenystä - ja mitä ilmeisimmin paalupaikan McLarenien edeltä.

Renaultin leirissä Heikki Kovalainen on Kanadan kisasta asti odottanut, että loppukaudella päästäisiin ajamaan ainakin kerran ns. kasino-oloissa, jotta se tavoitteena oleva uran ensimmäinen palkintosija voisi toteutua.

Mutta Fuji-vuoren sateessa ja sumussa Heikin panokset olivat väärällä numerolla.

Kuivan kelin säädöillä ennakoitiin jo kisapäivää. Aika-ajossa pito oli kateissa ja lähtöruutu (11) sen mukainen. Jos kisassakin sataa, noutaja tulee Kovalaiselle ja kovaa.

Puolisuomalainen Nico Rosberg esiintyi jälleen erittäin vahvasti edukseen. Loistokierros aika-ajossa on yksi käyntikortti Nicon lompakkoon lisää, jos McLaren tarvitsee hyvää miestä Fernando Alonson tilalle.

Rosbergin aika-ajoloiston lamaa jo ennen viikonloppua tiedossa ollut moottorivaihto. Kymmenen sijan pudotus päästää Nicon starttaamaan vasta 16. ruudusta, eikä sieltä ajeta kuin hannuhanhen tuurilla uran parhaasta sijoituksesta.

Siirtomarkkinoilla eletään kuumia aikoja. Kovalaisen ja Rosbergin ensi kauden tallipaikan ratkaisee pitkälti, jos Alonso liikahtaa jonnekin.

Lauantaina aika-ajon jälkeen Alonso liikahti McLarenin lehdistötunnilta suoraan Renaultin edustustiloihin Flavio Briatoren vieraaksi. Seurueeseen liittyivät myöhemmin myös rouva Alonso ja kuljettajan henkilökohtainen treenari.

Ei ole vaikea arvata, mistä siellä puhuttiin. Briatore tekee kaikkensa, jotta saisi Alonson vapaaksi McLarenilta ilman jättikorvauksia sopimusrikosta.

Jos se onnistuu, löisin vetoa, että 2008 Rosberg ajaa McLarenilla ja Kovalainen Toyotalla.

heikki.kulta@turunsanomat.fi