Sprinttiviestistä piste suunnistuksen
väsähtäneelle viestiliigalle

TS/TS/Marttiina Sairanen<br />Vaajakosken Terän Pasi Ikonen (vas.) ja Tampereen Pyrinnön Jarkko Huovila puhaltavat vaihtopuomilla Turun Suunnistajien sprinttiviestissä. Huovila saa tukea seurakaveriltaan Jarkko Laineelta. Kisa jäi väsähtäneen viestiliigan viimeiseksi osakilpailuksi.
TS/TS/Marttiina Sairanen
Vaajakosken Terän Pasi Ikonen (vas.) ja Tampereen Pyrinnön Jarkko Huovila puhaltavat vaihtopuomilla Turun Suunnistajien sprinttiviestissä. Huovila saa tukea seurakaveriltaan Jarkko Laineelta. Kisa jäi väsähtäneen viestiliigan viimeiseksi osakilpailuksi.

MERJA KALLIKARI

Paimion Rastin naiset ja Vehkalahden Veikkojen miehet tuulettivat lauantaina suunnistuksen viestiliigan voittoa Raisiossa. Näillä näkymin seurat jäävät lajin historiaan liigan viimeisinä voittajina, sillä tällä kaudella viestisarjaa pyörittänyt Urheilumaailma Oy on päättänyt luopua leikistä, eikä uusista voimista ole tietoa.

- Viestiliiga loppuu tähän. Toki joku muu voi sitä alkaa pyörittää, mutta minulle tuli nyt mitta täyteen, kertoi Marko Vapa Urheilumaailmasta.

Vapa on ollut mukana liigan taustajoukoissa viitisen vuotta, mutta viime keväänä hän otti Urheilumaailman nimissä liigan vetovastuun.

Innostuneissa visioissa loistivat niin rahapalkinnot kuin entistä ehompi tiedonvälitys gps-seurantoineen. Rapakuntoon ajautuneen liigan ryhtiliike olisi vaatinut sponsoreita, mutta niitä ei kauden mittaan löytynyt.

- Kaikki yhteistyökumppaneiden tuki meni liigan kehitystyöhön, kuten uusiin nettisivuihin ja viestintään, Vapa totesi ja harmitteli, ettei liigan 3 000 eurosta jäänyt enää rahaa voittajille jaettavaksi.

Miestä mietityttää myös viestisuunnistuksen tulevaisuus.

- Se on nyt yksittäisten kisojen varassa. Hiihtosuunnistuksen viestiliiga loppui jo pari vuotta sitten, eikä sen jälkeen kisoissa ole ollut niin paljon joukkueita kuin ennen, Vapa tietää.

Marko Vapan mukaan viestiliiga olisi kaivannut muutakin kuin henkistä tukea Suomen suunnistusliitolta. Lauantaina Turun Suunnistajien järjestämää sprinttiviestiä seurannut maajoukkueen päävalmentaja Janne Salmi on toista mieltä.

- Ei liittoa voi aina huutaa apuun. Toki yhteistyötä voi olla, mutta jonkun pitäisi ottaa liiga asiakseen. Liitolla ei ole siihen resursseja, Salmi totesi.

Salmen mukaan viestiliiga vaatisi nykypäivänä toimiakseen luovaa ajattelua ja tiiviin kisasarjan liiton huippuliigan tapaan. Viestiliigan alkutaival oli ruusuinen, mutta viidentoista vuoden aikana rastiympyröissä on tapahtunut paljon.

- Kun liiga alkoi, se oli huippumenestys, ja melkein kaikki parhaat olivat mukana. Nykyään huipuilla on niin paljon kisoja, että niin sanotuissa ylimääräisissä kisoissa pitäisi olla kunnon palkinnot, jotta he lähtisivät mukaan.

Salmen mielestä on silti sääli, että viestiliiga ajautui alamäkeen.

- Ennen Suomen sadanneksi paras mies oli lähempänä parasta kuin nykyään. Se oli vahvan viestikulttuurin ansiota, päävalmentaja arvioi.

Viestiliigan viimeisen osakilpailun voitti naisten sarjassa isäntäseuran kaksikko Bodil Holmström ja Vroni König-Salmi . Miesten kovatasoisen parisprintin voittivat Tampereen Pyrinnön Jarkko Huovila ja Pekka Itävuo .