Tuokko tahtoo tukistaa Lindgreniä

TS/Päivi Helakallio-Ranta<br />Painiliiton puheenjohtaja Yrjö Tuokko on suivaantunut painijoidemme kehnosta menestyksestä Bakun MM-kisoissa.
TS/Päivi Helakallio-Ranta
Painiliiton puheenjohtaja Yrjö Tuokko on suivaantunut painijoidemme kehnosta menestyksestä Bakun MM-kisoissa.

HANNU RANTA

Painin äskeiset MM-kisat Bakussa eivät sujuneet suomalaisilta siten kuin odotettiin. Suomi lähti hakemaan Bakusta MM-mitalin lisäksi kahta "varmaa" olympiapaikkaa yhden jokeriolympiapaikan kera.

Mitalin palaa ei Bakusta maahamme tullut, yksi olympiapaikka toki. Sen hankki Ilmajoen Kisailijoiden terhakka Jarkko Ala-Huikku sarjassa alle 60 kiloa.

Syystäkin on Painiliiton puheenjohtaja Yrjö Tuokko , 68, nyt hieman tuohtunut. Hän tahtoo tukistaa painin päävalmentajaa Mikael Lindgreniä . Tosin tuo on hieman vaikeaa, sillä Lindgren on vähähiuksinen mies.

- Lindgren tietää, että paini on tulosurheilua. Jos asiat eivät suju kuten odotettu on, niin silloin ei voi jäädä sanattomana seisomaan oven suuhun. Nyt on tekojen ja selvitysten aika, painiliiton puheenjohtaja, kanslianeuvos Yrjö Tuokko puhuu.

Tuokkoa sapettaa sekin, että onnistuneet MM-kisat olisivat tuoneet mukavasti markkinointiapua Tampereella ensi huhtikuun alussa järjestettäviin painin EM-kisoihin:

- Startti Tampereelle on jo tapahtunut, Tuokko muistuttaa.

Lohtua vahvasta menneisyydestä

Tuokko toteaa painiliiton valmennusvaliokunnan odottavan meriselitystä Lindgreniltä.

- Valmennusvaliokunta on nyt joka tapauksessa tärkein elin tässä asiassa, eli hallitus ja minä siirrymme kohta vähäksi aikaa tavallaan sivuun. Uskon valmennusvaliokunnan miettivän hyvinkin radikaaleja temppuja. Yksi sellainen voisi olla ulkomaalaisen keikkavalmentajan palkkaaminen jollekin leirille, Tuokko pamauttaa.

- Nyt on ruuvia kiristettävä, jotta saadaan se ratkaiseva piste, Tuokko mainitsee.

Tuokolle tuo hieman lohtua painin mainio menneisyys.

- Suomi on saavuttanut 300 olympiamitalia. Niistä paini on tuonut 85.

Eikä menestyksekäs paini ole vain historian havinaa: 2000-luvulla Suomi on saavuttanut senioreiden kreikkalais-roomalaisessa painissa kahdeksan arvokisamitalia.

- Ei meillä sinänsä mitään hätää ole, uusi ikäluokka on hivuttautumassa painin kärkeen. Osaavuutta meillä on, mutta tietenkin on myös niin, että eivät mitalit missään tapauksessa itsestään tule. Työtä niiden eteen on tehtävä, Tuokko sanoo.

Epäonnea ja vammoja

Yrjö Tuokon mielestä Vantaan painicup, Herman Kare -painiturnaus Kouvolassa ja kevään SM-kisat Lapualla ovat nyt äärimmäisen tärkeitä. Niissä näkee hyvin sen missä ihan oikeasti mennään. Tuokko haluaa painijoiden leireilevän runsaasti ulkomailla.

- Kehnoahan se on vain keskenään kahista. Suomalaiset kaverit ovat äkkiä tutut. Paini on kansainvälinen laji, Tuokko puhuu.

Paini on raaka laji, jossa sattuu ja tapahtuu. Kisoihin kuin kisoihin lähtee moni painija kroppa kivuliaana.

- Esimerkiksi Ahokkaan Juha Nurmosta on urheilullinen ihme. Mies on ollut vaivaa ja kipuja täynnä vuodesta toiseen ja on silti pystynyt hankkimaan Euroopan mestaruuden ja paljon muuta, Tuokko toteaa.

Hietaniemen Rami niin ikään Nurmosta taisteli Bakussa tosissaan olympiapaikasta, josta hän hiuksenhienosti jäi paitsi. Hän läksi kisoihin likipitäen leikkauspöydältä, Tuokko jatkaa nurmolaisten suitsuttamista.