Kiti Silanterä haikeana eläkkeelle

TS/TS/Ari-Matti Ruuska<br />Kiti Silanterän (kesk.) lämminhenkiset läksiäisjuhlat Caribiassa olivat Turun Urheiluliiton uuden toiminnanjohtajan Satu Alasen ja puheenjohtaja Risto Korpelan valmistelutyön tulos.
TS/TS/Ari-Matti Ruuska
Kiti Silanterän (kesk.) lämminhenkiset läksiäisjuhlat Caribiassa olivat Turun Urheiluliiton uuden toiminnanjohtajan Satu Alasen ja puheenjohtaja Risto Korpelan valmistelutyön tulos.

MERJA KALLIKARI

Kiti Silanterä on uurastanut 29 vuotta Turun Urheiluliiton toiminnanjohtajana ja nyt pitäisi alkaa viettää ansaittuja eläkepäiviä - ei ihan helppo juttu, kun on uppoutunut työhönsä koko sydämellään. Silanterä teki pitkää päivää viimeiseen asti, mutta perjantaina oli jo varaa hengähtää ja nauttia läksiäisjuhlista Caribiassa.

- Totta kai pitkän uran jälkeen tunteet ovat pelissä ja on haikea lähteä. Jätän kuitenkin paikkani hyvillä mielin, sillä tiedän seuraajani Satu Alasen olevan ammattilainen, Silanterä kehuu.

Silanterä totisesti ansaitsi läksiäisjuhlansa, sillä vuosien mittaan hän on tehnyt monta hyvää työtä turkulaisen urheilun eteen. Perjantaina Silanterälle luovutettiin Suomen Liikunnan ja Urheilun kultainen ansiomerkki.

Mieleenpainuvia kokemuksia toiminnanjohtajan pitkällä uralla ovat olleet muiden muassa Paavo Nurmen kunniaksi järjestetyt 100-vuotisjuhlat ja kotimuseon perustaminen sekä kahdet Kalevan kisat.

- Kaikki vieläpä onnistuivat hienosti. En tietenkään tehnyt töitä yksin vaan olin muiden mukana järjestelyissä, Silanterä korostaa.

Pehmeä mutta jämäkkä nainen

Turun Urheiluliitto on yksi Suomen tunnetuimmista monen lajin seuroista, jonka lajivalikoimaan kuuluvat esimerkiksi yleisurheilu, hiihto, lentopallo, voimistelu ja pyöräily. Valtakunnallisessa keskustelussa yleisseurojen tulevaisuutta ei ole nähty kovinkaan valoisana, mutta TuUL on voimissaan.

- Seuran jäsenmäärä on nousussa ja talous vakaa. Huoli on mielestäni ollut muualla kuin Turussa. Täällä yleisseuralla on hyvät edellytykset jopa kehittyä.

Seuran eri jaostojen välistä henkeä pidetään yllä yhteisin projektein. Jokavuotisia isoja ponnistuksia ovat muiden muassa Naisten Kuntovitonen ja Paavo Nurmen nimikkotapahtumat.

Silanterän mukaan seuran suurin haaste on innostaa riittävästi talkooväkeä mukaan.

- Kun mukana on sekä palkallisia että vapaaehtoisia, joustaminen on tärkeää. Tämä on ihmissuhdepeliä, Silanterä evästää seuraajaansa Satu Alasta.

Silanterä sanoo olevansa iloinen, että myös uudeksi toiminnanjohtajaksi löytyi nainen. Naisjohtaja on urheilupiireissä kummajainen, mutta Silanterän mielestä aivan turhaan.

Toiminnanjohtaja saa tottua tekemään hommia laidasta laitaan, ja yksi tärkeimmistä on kuunnella seuraväen huolia.

- Nainen tuo pehmeyttä. Monet seuramme lajit ovat miehisiä, joten naisen on ehkä helpompi luovia välissä. Jämäkkyyttäkin on toki löydyttävä.

Urheilun parissa eläkkeelläkin

Vaikka Kiti Silanterä jää eläkkeelle TuUL:n johtoportaasta, ei hän aio sulkea urheilua elämästään - kuinka voisikaan? Vapaaehtoistyötä ja luottamustehtäviä osaavalle naiselle riittää.

- Olen saanut tehdä vuosikymmenet töitä ihanien ihmisten kanssa. Heitä tulee ikävä.

- On minua on pyydetty jatkamaan esimerkiksi Naisten Kuntovitosen parissa, Silanterä kertoo.

Tapahtumien lisäksi reippaan eläkeläisen voi tavata vaikkapa jumppasalilla, sauvakävelyllä tai ajamassa läksiäislahjaksi saamallaan upouudella moposkootterilla.