Järvsöfaks puolustaa PM-voittoa

Osmo Vatanen

Turun Metsämäessä katsotaan tänään, mikä kylmäverihevonen on Pohjoismaiden paras. Suomesta kisassa ovat mukana hallitsevat kuninkaalliset Saran Salama ja B. Helmiina, mutta taistelu voitosta sekä 70 000 eurosta käydään kuitenkin ruotsalaisen Järvsöfaksin ja norjalaisen Moe Odinin kesken.

Turun Metsämäki teki viime syksynä vuoden raviteon ja herätti henkiin kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruuskisan. Jo viime vuonna mukaan saatiin parhaat hevoset. Järvsöfaks voitti, ja Moe Odin oli toinen.

Tänä vuonna Pohjoismaiden mestaruus on osa Nordisk Elitkampia, jossa ravataan kuusi osalähtöä. Metsämäki on viimeinen kisoista, ja asetelma kokonaiskilpailun voitosta on kutkuttavan jännittävä.

Moe Odin on voittanut kisoista kolme ja on samalla aiheuttanut Järvsöfaksin ainoat tappiot tällä kaudella. Järvsöfaksilla on puolestaan kaksi voittoa mutta myös kaksi kakkossijaa Moe Odinin yhtä kolmosta vastaan. Pisteet ovat Moe Odinin eduksi 68-64.

Voitosta saa 20 pistettä ja kakkosesta vain 12. Järvsöfaks voittaa kiertueen varmuudella, jos se puolustaa nyt Turussa mestaruutta onnistuneesti.

Mikäli Järvsöfaks on Metsämäessä toinen ja Moe Odin kolmas, päätyvät hevoset tasapisteisiin, ja silloin voittojen määrä ratkaisee kisan norjalaisen eduksi. Tämä tilanne lienee kuitenkin vain teoreettinen. 13-vuotias Järvsöfaks ja 10-vuotias Moe Odin ovat olleet selvästi muita kylmäverisiä parempia.

Hevoset kohtasivat viimeksi elokuussa Tingsrydin mailin mittaisella kaviouralla. Järvsöfaks oli selvästi parempi kuolemanpaikaltakin ja voitti mailin kisan huimalla ajalla 18,4a. Moe Odin jäi lähes 20 metrin päähän.

Jan-Olov PerssoninAsbjörn Mehlan

Ravureiden aatelia

Järvsöfaks on saavutuksiltaan kylmäveristen ravureiden historiassa aivan omaa luokkaansa. Se on voittanut 191 kilpailustaan 167 ja on kerännyt yli 18 miljoonan kruunun palkinnot eli yli kaksi miljoonaa euroa. Se on ennätyksellään 17,9a myös kaikkien aikojen nopein kylmäveriravuri.

Täydenkin matkan se on painellut lujempaa kuin muut eli 20,1a. Metsämäen PM-kisan matkana on 2 100 metriä, ja viime syksynä ruotsalaisori leikitteli sen aikaan 20,7a.

Kolmea vuotta nuoremman Moe Odinin ei senkään tarvitse häpeillä esityksiään edes Järvsöfaksiin verrattuna. Takana on 108 starttia, joista voittoja 74. Senkin ansiot nousevat jo toiselle miljoonalle eurolle, kun parhaan suomalaisen Saran Salaman palkintotilillä on 559 506 euroa.

Pohjoismaiden mestaruuden voittaja kuittaa 40 000 euroa. Nordisk Elitkampin kokonaiskisan voitto on puolestaan 30 000 euron arvoinen eli Järvsöfaks tai Moe Odin nappaa uransa suurimman palkinnon 70 000 euroa.

Kylmäveristen suurimmat rahat jaetaan Norjan Derbyssä, joka on avoin myös ruotsalaissyntyisille nelivuotiaille.

Tänä vuonna kisan voitti Moe Odinin jälkeläinen Tangen Scott. Se kuittasi ykkössijastaan 750 000 Norjan kruunua. Silloin kun Moe Odin voitti aikoinaan samaisen kisan, rahaa annettiin 600 000 kruunua.

Järvsöfaks sai tyytyä kisan ensimmäisenä ruotsalaisvoittajana puoleeen miljoonaan.

Tarjolla muutakin kuin PM-kisa

Metsämäki tarjoaa 12 lähdön raveissaan muutakin huippu-urheilua kuin PM-kisan. Ohjelmassa on radan uusi suurkilpailu Åbofemman. Se on tarkoitettu viisivuotiaille kylmäverisille. Kisan kolme vierasta ovat sopivasti joko Järvsöfaksin tai Moe Odinin varsoja.

Suomen debrykakkosen Kilun Peedron 62 400 euron ansiot kalpenevat naapureiden palkintosummien rinnalla. Moe Brage ja Åsajerven ovat kumpikin ravanneet yli 200 000 euron palkinnot, ja paljoa siitä ei puutu ruotsalaiselta Faksen Junioriltakaan. Jälkimmäinen on isänsä Järvsöfaksin tallikaveri.

Åbyfemmanin voittaja saa kymppitonnin. Tuplasti niin paljon saalistaa nelivuotiaiden lämminveristen Kasvattajakruunun paras. Se on mitä todennäköisimmin Pekka Korven ajama Express Merett. Kovimman vastuksen sille tarjoaa välierissä häikäissyt Hannu Kamppurin Rockin Speed.