Kokenutta kaartia tarvitaan edelleen

Jari Welling

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen suuri päämäärä on tietysti omat EM-kisat 2009. Päävalmentaja Michael Käld ajaa tuo tavoite mielessään joukkueeseen sisään uusia pelaajia.

Kesällä 2005 Englannissa EM-kisoissa pelanneista runkopelaajista eilen Kupittaalla olivat avauksessa mukana enää Petra Vaelma,Sanna Valkonen , Tiina Salmen ja Eveliina Sarapää.

Heistäkin 30-vuotias Sarapää pelasi eilen vuoden ensimmäisen maaottelunsa ja 29-vuotias Valkonen puolestaan oli vielä sivussa kevään perinteisestä Algarven turnauksesta opiskelujensa tähden.

Käld onkin kokeillut tämän vuoden maaotteluissa jo lähemmäs kolmeakymmentä pelaajaa. Niinpä jo aiemmin joukkueeseen hyvin sisään päässeistä esimerkiksi Katri Nokso-Koivisto aloitti eilen vaihdosta, vaikka eittämättä hän mahtuisikin tällä hetkellä parhaaseen mahdolliseen avauskokoonpanoon.

l

Vanhan kaartin vakionimistä Jessica Julinin ja Laura Österberg Kalmarin poissaolo näkyi, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Kärjessä nimittäin Österberg Kalmari olisi todennäköisesti tehnyt parikin maalia niistä paikoista, joista Sanna Talonen eilen epäonnistui.

Talonen on jopa nopeampi piikkipaikan pelaaja kuin Österberg Kalmari, mutta viimeistelyterävyydessä Talosella on vielä paljon opittavaa kokeneemmalta maajoukkuetoveriltaan.

Suomen keskikentällä puolestaan pelinteko on se ongelma, kun Suomen kaikkien aikojen naisjalkapalloilija Anne Mäkinen lopetti maajoukkueessa ja Jessica Julin on nyt muuten sivussa.

Joka tapauksessa maajoukkueeseen on tulossa sisään useampikin mielenkiintoinen nimi, mutta monta maaottelua vielä tarvitaan, ennen kuin keltanokat ovat mukana kansainvälisessä vauhdissa. Skotlanti ei nimittäin ollut eikä ole niitä parhaimpia mittareita.

l

Turussa voidaan olla Suomen toisen peräkkäisen Kupittaalla tulleen Skotlanti-voiton lisäksi ylpeitä yleisömäärästä. 4477 katsojaa on yksi Suomen naisten maajoukkueen suurimmista yleisömääristä kautta aikain.

Koululaisia oli toki ilmaislipuilla paikalla noin 600, mutta suurin osa katsojista oli todellakin maksanut lipuistaan. Suurin osa katsomossa olleista oli ns. seuralippulaisia.

Onkin vaikea uskoa, että lauantaina toisessa Skotlanti-ottelussa Olympiastadionilla päästään samaan yleisömäärään kuin Kupittaalla. Hienoa Turku.