Lentopallomaajoukkue joutuu olympiakisojen esikarsintoihin

Suomen miesten lentopallomaajoukkue ei ollut lajin kattojärjestön suosiossa, kun Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB päätti Sveitsin Lausannessa maailmancupin osallistujamaista. Maailmancup- ja samalla olympiakarsintapaikkaa tavoitelleen Suomen ohi ajoivat tiistaina villillä kortilla Bulgaria ja Etelä-Korea.

Myös Suomi tavoitteli paikkaa 12 maailmancup-joukkueen tusinaan villillä kortilla. Japanissa marras-joulukuussa pelattavan maailmancupin järjestäjät ja FIVB pitivät maailmanlistalla korkeammalla olleiden Bulgarian ja Etelä-Korean hakemuksia Suomea arvokkaampina.

Koska villin kortin sai toista viikkoa sitten EM-kisoissa vasta kahdeksanneksi sijoittunut Bulgaria, Suomi joutuu taistelemaan olympiapaikasta jo Euroopan esikarsinnoissa marras-joulukuun vaihteessa.

Lentopalloliiton valmennuspäällikkö Antti Paananen oli lajin kattojärjestön päätökseen todella pettynyt.

- Jo melkein varmaksi luultu suora paikka tammikuun Euroopan olympiakarsintoihin Turkkiin lipuu tällä päätöksellä käsistä. Eurooppalaisten joukkueiden järjestys ratkaistiin EM-kisoissa, ja nyt muut kuin urheilulliset seikat ratkaisivat villin kortin.

- Varmasti myös EM-kisoissa kolmanneksi sijoittuneelle Serbialle tämä päätös on pettymys, Paananen harmittelee.

EM-kisoilla ei painoa

Aiemmin syyskuussa Moskovassa pelatussa EM-lopputurnauksessa Suomi oli neljäs ja oli pudottamassa Bulgariaa mitalipeleistä. Viime kesänä pelatussa maailmanliigassa Suomi oli seitsemäs ja jätti samassa lohkossa pelanneen Etelä-Korean taakseen.

Japanissa 18. 11.-2. 12. pelattavan maailmancupin kolme parasta maata varmistaa paikkansa ensi vuoden Pekingin olympiaturnaukseen. Maailmancupiin pääsee Euroopasta mestaruuden vienyt Espanja, EM-hopeamitalisti Venäjä ja nyt tehdyllä päätöksellä Bulgaria. Näille kolmelle maalle ja pronssimitalisti Serbialle taataan paikka Euroopan olympiakarsintaturnaukseen Turkkiin.

Maailmancupin kolme parasta maata pääsee suoraan olympiakisoihin. Jos näiden kolmen joukossa on eurooppalaisia joukkueita, silloin vastaavasti Turkin turnaukseen vapautuu paikkoja. Näitä ei kuitenkaan täytetä EM-kisojen järjestyksen perusteella, vaan vapautuneet paikat annetaan esikarsintaturnausten parhaille kakkosille.

- Uskon että tämän viikon aikana Euroopan lentopalloliitto CEV tekee mahdollisimman nopeasti ratkaisut, missä esikarsintaturnaukset pelataan ja mitkä ovat lohkojaot. Keskiviikkona olen itse lähdössä Luxemburgiin naisten EM-kisoihin ja varmasti siellä selvitellään miten esikarsintaturnaukset menevät.

Suomi ei hae esikarsintoja

Aiemmin on jo päätetty, että yksi esikarsintaturnauksista pelataan Unkarissa. Kahden muun turnauksen järjestämisestä ovat kiinnostuneita ainakin Ranska, Italia, Puola ja Portugali. Suomi on päättänyt, ettei se hae turnauksen isännäksi.

Kuhunkin esikarsintaturnaukseen osallistuu kuusi maata, ja vain voittajat menevät varmasti Turkin turnaukseen. Esikarsinnat pelataan 28. 11.-2. 12. ja Turkin Izmirissä järjestettävä kahdeksan joukkueen karsintaturnaus on 7.-13. 1.

- Sitten kun lohkot ja järjestäjämaat tiedetään, meidän pitää tehdä päätökset, miten maajoukkue valmistautuu esikarsintoihin. Valmistautumisesta ei tule millään joukkueella kovin pitkää, koska kaikissa maissa sarjat ovat käynnissä, Paananen sanoo.

Perjantaina Paananen osallistuu Lausannessa maailmanliigan neuvoston kokoukseen, jossa ratkaistaan, mitkä 16 maata pelaavat maailmanliigassa.