Urheilu

Kuqille Serbia on yhä haastava vihollinen

Helsinki (UT)

Jos Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Roy Hodgsonilla on yhtään pelisilmää, pääsee hyökkääjä Shefki Kuqi , 30, irti lauantain EM-karsinnassa Serbiaa vastaan.

Ei toki siksi, että siviilissä päättyneellä kaudella Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneen Kuqin näytöt edustuspaidassa olisivat mitenkään erikoiset.

Usein vaihdosta kentälle päässyt Kuqi on pystynyt tekemään 48 maaottelussaan vaatimattomat viisi maalia. Mitään muuta Kuqi ei kuitenkaan odota niin paljoa kuin serbien upottamista. Hänen vanhempansa joutuivat aikanaan viemään perheen maanpakoon serbien tehdessä elämästä Kosovossa helvettiä.

- Serbia on minulle kuin vihollinen, koska oli sota ja kaikkea. Käväisin Englannin kauden päätyttyä Kosovossa, enkä olisi voinut mitenkään uskoa tulevan pelin siellä saamaa julkisuutta, Kuqi kertoo.

- Kosovolla ei ole vielä itsenäisyyttä (ja maajoukkuetta), joten minä ja pari Albanian maajoukkueessa pelaavaa Kosovon albaania saamme aika lailla huomiota.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kesäloma Kosovossa

Kuqi oppi pelimieheksi Mikkelin suunnalla. Vaikka vanhemmat ja veljiä on yhä Suomessa, viihtyy Kuqi kesälomallaan vielä virallisesti Serbiaan kuuluvassa Kosovossa.

- Siellä on iso suku ja vaimonikin on Kosovosta, Kuqi korostaa.

Kuvaavinta Kuqin erikoislaatuiselle suhteelle on, ettei hän aikoinaan edes lähtenyt pelimatkalle Belgradiin, kun HJK kohtasi europeleissä Punaisen Tähden. Silloin Kuqin turvallisuutta ei voitu taata Serbian pääkaupungissa.

- Pelinälkää löytyy hirveästi, vaikkei vastuuta maajoukkueessa ole viime aikoina kauheasti tullutkaan. Oma mennyt kausikin unohtuu äkkiä, jos näistä kahdesta maaottelusta saadaan hyvä tulos, Kuqi muistuttaa.

-Tuuletukseni olisi enemmän kuin tavanomainen lento, jos onnistuisin maalinteossa Serbiaa vastaan, Kuqi lupaa.

Johansson avaukseen, Forssell vaihdossa?

Hodgsonin todennäköisin valinta avauskokoonpanoon on kuitenkin kesäsarjaa Malmön väreissä pelaava ja useimmista aiemmista kausista poiketen hyvällä pelituntumalla maajoukkueeseen ilmaantunut Jonatan Johansson , 31.

Johansson on tykittänyt 76 maaottelussa 13 maalia. Lieneekö kärkimiehiä lauantaina kentällä yksi vai kaksi?

- Onneksi minun ei tarvitse sitä päättää. Pelaajien päivän kunto ja taktiikka varmaankin ratkaisevat, Johansson vastaa.

- Nykyjalkapalloilussa kurinalainen puolustuspeli on kuitenkin kaiken lähtökohta. Riittää, jos tekee peli voittomaalin viimeisellä minuutilla, jarruttelee Johansson liiallisia puheita hyökkäämisestä.

Mikael Forssellin , 26, maajoukkuesaldo (45/16) on hyökkääjistä paras, mutta juuttuminen toipilasajan jälkeen Birminghamin reserveihin ei lisännyt Hodgsonin luottoa.

- Serbit ovat varmaankin Belgiaa pelaavampi ryhmä. He tuskin yrittävät ratkaisuja pitkillä palloilla, pohdiskelee Forssell lauantain ottelua. - Toisaalta uskoisin Belgian pelaavan puolustuksessa Serbiaa virheettömämmin. Jos peliaikaa tulee, parhaani teen.