Urheilu

McLarenin tallimääräys joutuu FIA:n syyniin

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Lewis Hamilton ja Fernando Alonso joutuvat FIA:n syyniin.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Lewis Hamilton ja Fernando Alonso joutuvat FIA:n syyniin.

Turun Sanomat, Monte Carlo

Kansainvälinen autoliitto FIA tutkii McLarenin tallijohdon tekemiset Monacon Grand Prix -kisassa brittilehdistön esittämän rajun kriitikin jälkipyykkinä. Sääntöjen mukaan tallimääräykset ovat kiellettyjä. Käytännössä tallimääräys on sitä kielletympi, mitä aikaisemmassa vaiheessa kautta sellainen annetaan.

Monaco oli formula 1 -kauden viides kisa 17 GP:n MM-sarjassa.

Tulkitaan asiaa miltä kantilta tahansa, suomeksi sanottuna McLarenin johtaja Ron Dennis komensi tallimääräyksellä kuljettajansa - Lewis Hamiltonin - olemaan ahdistelematta kärjessä ajanutta Fernando Alonsoa.

Jo ennen sitä talli määräsi britin ensimmäiselle varikkokäynnille muutaman kierroksen aiemmin, mitä Alonson ohittamiseksi laadittu Hamiltonin taktiikka, tankissa ollut bensiinimäärä ja senhetkinen kierrosvauhti olisi edellyttäneet.

Tallimääräys on sana, jota autourheilussa paheksutaan. Järkiperäinen hyväksyntä on kuitenkin joustavaa.

F1-tasolla tunteita ovat kuumentaneet eniten Dennisin komento, jolla David Coulthard luovutti kauden avausvoiton Mika Häkkiselle Australiassa 1998 ja Ferrarin Jean Todtin määräys Rubens Barrichellolle kauden kuudennessa kisassa Itävallassa 2002 Michael Schumacherin päästämiseksi ohitse ja voittoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

McLaren ei manipuloi

Ron Dennis pyöritteli sanojaan kielletyn tallimääräyksen kiertämisessä.

- Tiimitaktiikka on jotain, mitä vaaditaan Grand Prix'in voittamiseen. Tallimääräykset ovat jotain, mitä tehdään Grand Prix -tuloksen manipuloimiseksi, Dennis totesi.

- Me emme manipuloi emmekä ole manipuloineet GP-tuloksia - elleivät olosuhteet ole täysin poikkeukselliset. Australiassa 1998 joku peukaloi tiimiradiota ja neuvoi Mika Häkkisen tulemaan varikolle. Käänsin tilanteen, koska se oli epäreilu. Ulkopuolinen olisi vaikuttanut lopputulokseen. Se on yksi harvoja hetkiä, kun tallimääräys on annettu.

Lähtökohta mahdollisen rangaistuksen langettamiselle on, mikäli FIA katsoo McLarenin vahingoittaneen urheilumainetta toiminnallaan.

Monacon GP-luonteen perusteella selvää on, että sellaisesta ei ole kysymys.

Ensimmäisenä kuljettajana Monacossa kaksi kisaa peräkkäin eri tallien autoilla voittanut Alonso aloitti henkisen sodankäynnin päävastustajana kunnioittamaansa Kimi Räikköstä kohtaan.

- Kimi on 15 pistettä kärjestä ja putosi vaaravyöhykkeelle. Seuraava virhe pudottaisi hänet jo tästä MM-taistosta. Kimi on vielä taistossa, mutta nyt hänellä on riskinä menettää kosketus siihen, Alonso analysoi espanjalaisessa AS-lehdessä.

- Felipe Massa on hieman lähempänä.Mieluummin ajaisin mestaruudesta omaa tallikaveriani vastaan, koska silloin taistelisimme identtisellä kalustolla eikä Ferrarin kanssa, mistä ei ikinä tiedä, miten vahva se on.

Alonso summaa, että seuraavat viisi kisaa - Kanada, USA, Ranska, Britannia ja Saksa - ovat mestaruustaiston kannalta kriittiset.

- Meidän automme todellinen potentiaali on vasta tulossa esiin kauden toisella puolikkaalla. Edistymme vielä paljon. Positiivista on, että olemme olleet kohtuullisen vahvoja jo ensimmäisissä viidessä kisassa, Teoriassa paras tulee siin kauden viimeisen 6-7 kisan aikana.

- Minulla on nyt 38 pistettä. Jos saan samat seuraavasta viidestä kisasta, voitan mestaruuden. Tavoitteeni on, että minulla on 76 pistettä kymmenen kisan jälkeen.

Dennis vakuutti, ettei tuntenut mielihyvää Kimi Räikkösen ulosajon jälkeen lauantain aika-ajossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jokainen McLarenilla ajanut ja tallista lähtenyt kuljettaja on edelleen ystävämme. En koskaan nauti, kun näen ystävän kärsivän, Dennis kuittasi.

Räikkösen F1-tasolle nostanut Peter Sauber hämmästelee suomalaiskuljettajan ongelmia Ferrarilla.

- Olen yllättynyt Kimin vaikeuksista. Toivon hänen pääsevän nopeasti omalle normaalille suoritustasolleen, BMW:n kanssa liittounut Sauber totesi.

- Kun en ole itse siinä tiimissä sisällä, on vaikea arvioida, mistä Kimin kokemat vaikeudet johtuvat. Onko lähestymisessä ollut jotain vikaa, vai mitä lienee pielessä?

- Sunnuntain kisassa Kimi ei pystynyt tekemään mitään. Se on tällä radalla tuttu tilanne. Kimin olisi varmasti voinut olla paljon nopeampi, mutta nyt hän juuttui pitkäksi aikaa Nick Heidfeldin perään.

Sauber kummasteli myös toisen entisen suojattinsa Felipe Massan kierrosaikoja.

- Felipellä oli kolme paalua peräkkäin ennen Monacoa. Nyt hän oli hitaampi kuin meidän Robert Kubicamme, vaikka ajoi kevyemmällä autolla.

Fort Worthissa sijaitseva Texas Motor Speedway on viimeisenä liittynyt GP-kisan tavoittelijoiden joukkoon. Ratajohto on kutsunut Bernie Ecclestonen seuraamaan illalla ajettavaa CART-kisaa 9.kesäkuuta ihan sillä silmällä, että viehättyisi paikasta.