F1

Markus Niemelä
Super Agurin F1-testiin

Turun Sanomat, Monte Carlo

HEIKKI KULTA

Kimi Räikkönen ponnahti aikanaan suoraan Formula Renault -ympyröistä suoraan formula 1 -kuljettajaksi saatuaan testitilaisuuden Sauberin autolla.

Nyt samansuuntaisia unelmia elättelee raumalainen Markus Niemelä, joka seitsemän vuotta Räikkösen jälkeen pääsee Formula Renault -kuljettajana syksyllä testaamaan F1-autoa.

23-vuotias Niemelä testaa Hondan holhoaman Super Agurin autoa, kunhan tämän vuoden testiohjelmasta löytyy sopiva ajankohta. Tallien MM-kauden ajaksi sopiman tiukan yhden auton testikiintiön ja kilometrirajoituksen vuoksi raumalaislupaus pääsee ilmeisesti antamaan näyttönsä vasta loppuvuodesta.

Niemelän testi varmistui lauantaina Monacon Grand Prix -tapaamisessa. Joskus sattuma korjaa satoa mukavalla tavalla. Niin tapahtui nytkin.

Audetto pisti tuulemaan

MadCroc -ja Red Devil -energiatuotteillaan huipputason moottoriurheilupiireihin kavunnut turkulaislähtöinen Ari Koivula on tukenut Niemelän ajouraa vuodesta 2005. Koivulan leivissä kuskiasioita hoitava salolaislähtöinen Ilkka Kivimäki taas tuntee 30 vuoden ajalta liki kaikki tärkeimmät autourheilun ihmiset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lyhyestä virsi kaunis.

- Markuksen kirjeenvaihtoystävä oli päässyt Super Agurille töihin ja kun tulimme Monacoon, hän sanoi haluavansa tavata tämän. Kysyin Markukselta, kuka on tämän ystävän pomona ja sehän on Daniele Audetto, jonka minä taas tunnen jo Fiatin ajoilta 1970-luvulta. Tietysti minä halusin tavata hänet, Kivimäki selvittää.

Audetto toimi aikanaan Fiatin tallipäällikkö Cesare Fiorion lähimpänä miehenä MM-ralleissa. Markku Alen ja Kivimäki olivat Fiorion tähdet. Myöhemmin Audetto esitteli mm. legendaarisen Gilles Villeneuven Alenille ja Kivimäelle kanadalaisella lentokentällä ennen kuin vei tämän näytille Ferrarille.

Kivimäki puolestaan esitteli suomalaislupauksen Audettolle.

- Audetto kysyi, onko Markus yhtä nopea kuin Markku Alen. Kun Markus sanoi, että on nopeampi, Audetto innostui, lupasi F1-testin ja lupasi myös ruveta seuraamaan Markuksen uraa tarkasti, Kivimäki ilakoi.

Toiveista äkkiä totta

Niemelä ajaa nyt Minardin junioritallissa BVM:llä Formula Renaultin Eurosarjaa.

- Ajamisesta F1-autolla olen uneksinut pienestä pitäen. Vakavammin testiä olen toivonut viime syksystä asti. Teimme tunnusteluja erään toisenkin F1-tallin kanssa, mutta Super Aguri on ihan toisella tasolla. Siellä on kuitenkin iso autovalmistaja takana, Niemelä paaluttaa.

Ero F1- ja Formula Renault -auton välillä on huikea. Pelkästään moottoripuolella F1-autolla on neljä kertaa enemmän hevosvoimia.

- Nyt on 200 heppaa. Super Agurin Hondalla on yli 800 heppaa. On se aika tykki siihen verrattuna, mitä nyt on käytössäni, Niemelä hymyilee.

- Niska siinä joutuu kaikkein kovimmalle. Olenkin viime syksystä asti jo vahvistanut tietoisesti niskalihaksiani, että olisin valmis, jos tällainen testitilaisuus sattuisi järjestymään. Niskassa on paljon pieniä lihaksia, joita g-voimat F1-ajossa erityisesti koettelevat.

Paljon panostusta valmistautumiseen

Räikkönen valmistautui Sauberin testiin harjoittelemalla yksityisesti F3-autolla.

- On hyvä, ettei testi tule saman tien. Nyt on hyvä, kun voi valmistautua siihen kunnolla. Suunnitelmissa on mennä testaamaan joko F3- tai F3000 -autolla. Se tasoittaisi hieman hyppyä Super Agurin puikkoihin, Niemelä selvitti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Niemelä on kartingin Suomen mestari ja viides MM-finaalissa sekä Formula Fordin Suomen ja Ruotsin mestari. Sittemmin hän on voittanut kisoja niin Saksan BMW ADAC- kuin Britannian Formula Renault -sarjassa. Mutta suuri läpilyönti on tekemättä.

Viime vuonna Niemelä valittiin vuoden raumalaiseksi, mikä kiekkokaupungissa oli erityisen kova juttu nuorelta autourheilijalta.

Tässä vaiheessa Niemelän kannalta tärkeää on, että Super Agurin toimitusjohtaja Daniele Audetto on tottunut luottamaan suomalaiskuljettajiin. Testi otetaan tosissaan. Tällä hetkellä Super Agurilla on yksi MM-piste tilillään, kun emo-Honda on vielä nollilla. Se jos mikä kuvaa, että Niemelä pääsee kokeilemaan ihan kunnon kilpa-autoa.

Faktat

Markus Niemelä

Syntynyt 20.3.1984

Pituus/paino: 179 cm/67 kg.

Kotipaikka: Rauma

Ajoura: karting 1989-2003 (1998 Suomen juniorimestari, 2002 Suomen Formula A -mestari, 2003 Formula A MM-viitonen), Formula Ford 2004 (Suomen ja Ruotsin mestari), 2005 BMW ADAC (yksi voitto, yksi paalu), 2006 Britannian Formula Renault (yksi voitto, yksi paalu).