F1

Kakku katettu
McLarenille

TAKTIIKKANURKKA

Turun Sanomat, Monte Carlo

PAOLO FILISETTI

Monacon Grand Prix on katettu McLarenille. Vaikka Fernando Alonso ja Lewis Hamilton eivät varmasti sovi mitään ensimmäistä mutkaa varten, taistellenkin kaksikko pitää kärkipaikkansa ja aika-ajovauhdin perusteella karkaa horisonttiin.

McLarenin suosimaa brittisanontaa käyttäen, Monacon kaksoisvoiton pitäisi näistä asemista käydä kuin piece of cake - kakunpalan nielaisu.

Hamilton on lievästi raskaammalla autolla matkassa ja ohittaminen riippuu siitä, pystyykö hän käyttämään tuon yhden ylimääräisen riittävästi hyödykseen.

Felipa Massalle jää kolmossijan varmistus. Etukäteen Kimi Räikkösen piti olla vahvempi Ferrari, mutta kun aika-ajo pudotti suomalaisen 16.ruutuun, sieltä ei kärkitaistoon nousta kuin täydellisesti vaihtelevissa sääoloissa.

Räikkönen voi vain tankata auton täyteen ja yrittää yhden pysähdyksen taktiikalla parasta mahdollista pistesaalista.

Turva-auto Kimin eduksi

Kovasti kiroiltu turva-autosääntö rassaa varsinkin Monacossa, sillä tällä radalla tuollaiset tilanteet ovat kaikkein yleisimpiä.

Kun uuden säännön mukaan tankkaamaan saa mennä vasta, kun kaikki ovat ryhmittyneet turva-auton taakse, vaikka viimeisenä oleva voi oikea-aikaisen tankkauksen myötä yhtäkkiä päätyä kärkeen, kun turva-auton takana muut joutuvat odottamaan omaa pysähdystään pidempään ja koko letka tulee tiivisti yhteen.

Turva-autotilanne ja yhden tankkauksen taktiikka voisi periaatteessa pelastaa paljonkin Räikkösen kisaa.

Giancarlo Fisichella ja Nico Rosberg tuskin pystyvät pitämään raskaammilla autoilla aika-ajofinaalin vetäneitä BMW Saubereita takanaan.

Kirjoittaja on italialainen F1-teknologian asiantuntija