Urheilu

A.T. Eko leikitteli ennätykseen

TS/Lennart Holmberg
TS/Lennart Holmberg

OSMO VATANEN

Antti Teivaisen ohjastama A.T. Eko voitti odotetusti Turun Metsämäessä ravatun L. Fabritiuksen muistoajon. Seppo Suurosen valmentama kuusivuotias ori ravasi 1 620 metriä uuteen ennätysaikaansa 22,2. Toiseksi kesti paalulta startannut Suomitar, jonka aika 23,6 on viisivuotiaalle tammalla ennen näkemättömän huima tulos.

Fabritiuksen Muistoajossa oli tällä kertaa mukana vain yhdeksän valjakkoa, ja niistäkin yli puolet laukkasi. Kaviouralla oli tilaa. Markku Hietasen tahdittama Suomitar piti huolen vetotyöstä. Antti Teivainen ajoi A.T. Ekon jo varhain toiseksi harvahkoon jonoon.

Viimeisellä takasuoralla A.T. Eko hyökkäsi Suomettaren kimppuun ja sai yliotteen jo loppukurvin alussa. Loppu olikin sitten tyylittelyä ylivoimaiseen voittoon.

- Saimme hyvän juoksun johtavan perässä. Ajattelin, että siinä on hyvä säästellä hevosta. Ennätystä emme metsästäneet., Antti Teivainen tilitti.

- Voitto oli helppo, tilanne oli koko ajan hallinnassa, Teivainen totesi. - Tätä hevosta ei voi kuin kehua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tili kasvoi kymppitonnilla

A.T. Eko kasvatti palkintotiliään kymppitonnilla. Se on voittanut tällä kaudella kuudesta juoksustaan viisi. Viime kaudella saldo oli 11 kilpailusta yhdeksän voittoa ja kaksi totosijaa. Kuninkuusravien Pikkukunkussa A.T. Eko laukkasi selvästä johdosta, kun se pelästyi radan sisäpuolella ollutta valokuvaajaa.

Valokuuvaja oli ohjeiden vastaisesti liian lähellä kaviouraa. Omistajista Veli Vähäkuopus veti tapauksen raastupaan syyttäen Pilvenmäen ravirataa. Oikeus vapautti kuitenkin kisojen järjestäjät korvausvastuusta.

A.T. Eko on suurlupaus, jolta odotetaan jatkossa vaikka mitä. Monet haluaisivat nähdä sen jo elokuun alussa Kouvolan kuninkuusmittelöissä, mutta omistajista ainakin Veli Vähäkuopus on sanonut, että seppeleen tavoittelu on vasta tulevien vuosine ohjelmassa. Toisen puolikkaan A.T. Ekosta omistaa Ponsse-tallin perustaja Einari Vidgren.

A.T. Ekon aika 22,2 jäi uupumaan Fabritiuksen Mustoajon ennätyksestä vain kymmenyksen. Viime vuonna kisan voittaja Kultori ravasi 22,1 mutta starttasi silloin 40 metrin pakilta. Nyt pisimmältä takamatkalta oli paras kahden vuoden takainen voittaja Joihuri, mutta se hävisi A.T. Ekolle lähes 50 metriä.

Volttilähetysten Suomen ennätys on 22,0. Sen ravasi viime vuonna Suur-Hollola-ajossa Saran Salama. Tuloksen arvoa nostaa se, että kyseessä oli täysi matka. Saran Salama ei ollut mukana Fabritiuksen Muistoajossa. Se starttaa sunnuntaina Ruotsin ravipyhätössä Solvallassa yhdessä Plantomin ja Tutuarin kanssa.

A.T. Ekolla on toki nimissään useampikin SE-tulos. Viisivuotiaana se meni Vermossa mailin 22,2a ja Mikkelissä täyden matkan 24,4a. Voltista se meni kaksi ratakierrosta Teivossa vieläkin lujempaa eli numeroihin 24,2.

Suomitar alitti viisivuotiaiden tammojen SE:n lähes kolmella sekunnilla mutta virallisiksi ennätyksiksi hyväksytään jostain syystä vain voittoajat.

Mike Malibu on palannut

Mike Malibun viime kausi päättyi jo elokuussa. Nyt 10-vuotiaaksi varttunut ori on palannut kilparadoille. Se voitti jo kuukausi sitten kauden avauksensa Metsämäessä.

Se oli lahjasarja, mutta nyt Kultadivisioonafinaalina ravatussa Auran Ajossa vastus oli aivan toista luokkaa. Se ei haitannut. Mika Forssin ohjastama Mike Malibu kiri komeasti voittoon ja ravasi 2100 metrillä hyvän ajan 13,1a.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy