Urheilu

Bjarne Riis myönsi
epo-hormonin käytön

LK/REUTERS
LK/REUTERS

Kööpenhamina (STT-DPA-AP)

Tanskalainen Bjarne Riis myönsi perjantaina käyttäneensä urheilussa kiellettyä epo-hormonia voittaessaan pyöräilyn Ranskan ympäriajon vuonna 1996. Riis kertoi käyttäneensä epo-hormonia vuodet 1993-98. Epo parantaa veren hapenkuljetuskykyä ja parantaa suorituskykyä kestävyyslajeissa.

- Olen käyttänyt dopingia, käytin epoa. Olen tehnyt virheitä ja haluaisin pyytää anteeksi, Riis sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän myös sanoi, ettei pidä itseään vuoden 1996 Ranskan ympäriajon voittajana. Hän kertoi olevansa halukas luopumaan tittelistä.

- Voittajan paitani on kotonani pahvilaatikossa. Toivotan tervetulleeksi hakemaan sen, minulla on muistot itselläni, Riis sanoi.

Riisin ilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun hänen kaksi entistä Telekomin tallikaveriaan, Saksan Erik Zabel ja Rolf Aldag myönsivät käyttäneensä dopingia. Riis lopetti ammattilaisuran vuonna 2000.

- Nyt on tullut aika lyödä kortit pöytään. Olen tehnyt asioita, joita olen katunut.

Riis on ainoa tanskalainen, joka on yltänyt pyöräilyn arvostetuimman kilpailun voittoon, ja hän on nauttinut suurta arvostusta kotimaassaan. Perjantaihin asti hän kiisti käyttäneensä urheilussa kiellettyjä aineita 14 vuotta kestäneen ammattilaisuransa aikana.