Urheilu

Antti Aine tuomaroi Suomen huipulla

TS/Riitta Salmi<br />Turkulainen Antti Aine valittiin viime vuoden parhaaksi pesäpallotuomariksi.
TS/Riitta Salmi
Turkulainen Antti Aine valittiin viime vuoden parhaaksi pesäpallotuomariksi.

PEKKA JÄRVIÖ

Varsinais-Suomi on joukkueiden osalta pesäpallon pääsarjassa eli Superpesiksessä täysin musta alue niin miesten kuin naisten puolellakin. Kokonaan toinen tilanne on erotuomaripuolella, missä A-tason varsinaissuomalaisia tuomareita on neljä. Heistä turkulainen Antti Aine , 35, valittiin viime kauden päätteeksi vuoden tuomariksi ja hänet palkittiin myös pelaajien äänestyksessä ns. kultaisella pillillä.

Antti Aineen juuret johtavat Tampereelle, missä hän pelasi pesäpalloa vielä B-pojissa ja myös miesten alasarjoissa. Samaan aikaan oli kuitenkin herännyt kiinnostus erotuomaritoimintaan, ja se alkoi pikku hiljaa kiinnostaa entistä enemmän.

- Turkuun tulin vuonna 1991 opiskelemaan oikeustieteelliseen tiedekuntaan ja sillä tiellä olen edelleen, vaikka varusmiespalveluksen ja auskultoinnin johdosta olen välillä ollutkin täältä pois, toteaa oikeustieteen lisensiaatti ja varatuomari Aine, joka tällä hetkellä valmistelee väitöskirjaansa.

- Tilanne on sellainen, että ensi vuonna väitöskirjan pitäisi olla valmis.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ura alkoi Kankaanpäässä

Aineen ura Superpesiksen pelituomarina alkoi tarkalleen 16.8.2000 ottelussa Kankaanpää-Kouvola, mutta vuosi 2001 oli ensimmäinen täysi kausi. Syöttötuomarina Antilla on ollut siitä lähtien loimaalainen Matti Lähteenmäki . 142 Superpesisottelua tuominnut Aine tunnetaan rauhallisena ja jämäkkänä tuomarina, kun taas komeat 286 peliä tuominnut Lähteenmäki on hieman räiskyvämpi. Toisiaan hienosti täydentävä kaksikko on arvostettu aivan maamme terävimpään kärkeen.

- Jokaisella tuomarilla on omat tapansa valmistautua peleihin. Ympäri Suomea tiedetään, että esimerkiksi Matti menee ennen peliä harjaamaan kenttää, Aine kertoo.

Valmistautuminen peleihin on joka tapauksessa sujunut mallikelpoisesti, sillä vuodesta 2001 alkaen Aine ja Lähteenmäki ovat tuominneet Superin loppuotteluissa. Viime kesänä Aine tuomitsi myös Kiteellä pelatun miesten Itä-Länsi-ottelun.

Keltaisten korttien määrä vähentynyt

Vaikka Superpesiksessä on varsinkin viime kausien loppuotteluissa ollut tiukkojakin tilanteita, keltaisten korttien määrä on kuitenkin vähentynyt.

- Kommunikointi on mielestäni keskeinen tekijä tuomaritoiminnassa. Tammikuussa pidettiin A-tason erotuomarien, joukkueiden pelinjohtajien ja kapteenien kanssa tilaisuus, missä keskusteltiin erilaisista pelin aikana tapahtuvista asioista ja tilanteista. Tällaiset keskustelut ovat varmasti auttaneet yhteisen juonen löytymisessä, mikä puolestaan on ollut omiaan vähentämään korttien määrää, Aine toteaa tyytyväisenä.

Aine harmittelee, että taloudellisten resurssien puutteesta johtuen erotuomaritarkkailua ei ole jokaisessa pelissä.

- Tarkkailukin on tuomaritoimintaan kohdistuvaa valmennusta, mikä tapahtuu suoraan kentällä, hän painottaa.

Luitko jo nämä?