Urheilu

TS-kortteliajot poljetaan 50. kerran

TS/Harri Pälviranta<br />Vielä 2000-luvun puolellakin Aurajoen rantakaduilla kilpaillut Kari Myyryläinen on TS-kortteliajojen historian menestyksekkäin pyöräilijä.
TS/Harri Pälviranta
Vielä 2000-luvun puolellakin Aurajoen rantakaduilla kilpaillut Kari Myyryläinen on TS-kortteliajojen historian menestyksekkäin pyöräilijä.

MINNA UUSIVIRTA

Tämän kuun viimeisenä lauantaina poljetaan Turussa perinteiset TS-kortteliajot, niin kuin on tehty jo 49 kertaa aiemmin kevään koittaessa.

Ensimmäistä kertaa kilpailut järjestettiin vuonna 1957 Pääsiäisajojen nimellä. Sittemmin niistä on tullut pysyvä merkkitapahtuma suomalaisessa pyöräilyssä. Vain Porvoon ajot sekä miesten maantiepyöräilyn SM-kilpailut on järjestetty TS-kortteleita pidempään.

Vuonna 1957 kilpailun voitti Turun Urheiluliiton Armas Niittynen , joka sittemmin toimi neljänkymmenen vuoden ajan toimitsijana samassa tapahtumassa.

Turkulaispolkijoista TS-kortteliajon miesten sarjan kilpailun alkuvuosina voittivat myös Raimo Honkanen , joka vei tittelin kahdesti, sekä Matti Salmela ja Markku Karasjärvi .

1970-luvulla ykköseksi TuUL:sta ylsivät Jaakko Uusimäki sekä Mauno Uusivirta , joka nappasi voiton niin ikään kahteen kertaan.

Myyryläinen palautti Turun värit kärkeen

Pitkän tauon jälkeen Turun värit nähtiin kilpailun korkeimmalla korokkeella jälleen 1990-luvulla, jolloin Kari Myyryläinen hallitsi kortteliajoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

  Myyryläissen jälkeen myös seuran virolaisvahvistukset Andrus Aug , Andres Lauk ja Sigvard Kukk ovat voittaneet TS-korttelit, Aug jopa kolmesti.

Turkulaisvoittajien listaa venyttävät lisäksi muiden kilpailussa ajettujen luokkien parhaat, joita on vino pino, sillä yhteensä TS-kortteleissa on poljettu yhdeksässä eri kilpailusarjassa naisista aina M12-luokan poikiin asti.

Turkulaisyleisö otti kilpailut alusta alkaen omakseen, ja parhaimmillaan reitin varrelle kerääntyi jopa 30 000 katsojaa ajajia seuraamaan.

Turkulaisten polkijoiden lisäksi yleisö on vuodesta toiseen päässyt seuraamaan Suomen pyöräilyn parhaimmistoa sekä ulkomaalaisia haastajia, joista ensimmäisiä olivat 1963 kilpailuun osallistuneet ruotsalaispolkijat. Ulkomaille kilpailun voitto onkin vuosien saatossa matkannut yhteensä kymmenen kertaa.

Tampere ja Porvoo vahvasti esillä

Kilpailun alkuvuosina kotimaisista ajureista mukana nähtiin aikansa menestynein suomalaispolkija, Tampereen Paul Nyman , joka voitti TS-kortteliajot kolme kertaa peräkkäin 1958-1960.

Myös Porvoosta on piisannut osallistujia kevään avauskisaan vuosi vuoden perään.

Ole Wackström oli Akilleksen ensimmäinen porvoolaisvoittaja vuonna 1969, ja Harry Hannuksesta tuli toinen. Hannuksen ensimmäinen TS-voitto tosin irtosi vasta 15. osallistumiskerralla vuonna 1978.

Myös Magnus Mansner on päässyt tuulettamaan korttelivoittoa Turussa vuonna 1977, kilpailussa jonka katsojat muistavat hyisen lumisena.

Patrick Wackström on puolestaan saalistanut kortteleissa kolme kärkisijaa yleisessä sarjassa.

Reitti vaihdellut, ajankohta ei

TS-kortteliajojen reitti on vaihdellut vuosien varrella muutamia kertoja samoin kuin se, poljetaanko kilpailu linja- vai pisteajona.

Tapahtuman ajankohta kevään kynnyksellä on sitä vastoin pysynyt kohtalaisen muuttumattomana läpi vuosien samoin kuin komeat palkinnot jääkaapeista televisioihin.

Vuosi toisensa jälkeen kilpailureitin varrelle on tiensä löytänyt myös turkulainen pyöräily-yleisö.

Tutustu TS-kortteliajojen historiaan osoitteessa: www.turunsanomat.fi/kortteliajot

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy