Suomalaisjoukkueet haluavat
mitaleja MM-muodostelmista

Lehtikuva<br />Marigold IceUnity puolustaa maailmanmestaruutta.
Lehtikuva
Marigold IceUnity puolustaa maailmanmestaruutta.

Suomelle on luvassa kaksi MM-mitalia, jos suomalaisjoukkueiden tavoitteet täyttyvät perjantaina Kanadassa käynnistyvissä muodostelmaluistelun MM-kisoissa. Suomen ykkösjoukkue Marigold IceUnity puolustaa maailmanmestaruutta ja Suomen kakkosjoukkuekin Team Unique on asettanut tavoitteekseen MM-mitalin.

- Maailmanmestaruus tietenkin, Marigoldin valmentaja Anu Oksanen ilmoittaa joukkueensa tavoitteen.

Marigold on voittanut 2000-luvulla kolme maailmanmestaruutta ja tehnyt muodostelmaluistelua tunnetuksi Suomessa. MM-kultaansa Marigold puolustaa lyhytohjelmassa Lordin Hard Rock Hallelujahin tahtiin.

Isot tasoerot

Marigoldin vapaaohjelman teema on "The Grand Canyon - Suuri Kanjoni".

- Joku voi pitää ohjelmia riskeinä, ne eivät päästä luistelijoita helpolla, valmentaja Oksanen arvioi.

Suomen kakkosjoukkue Team Unique ei ole kilpaillut MM-kisoissa neljään vuoteen.

2003 tuloksena oli neljäs tila, nyt joukkueen tarkoitus on palata Suomeen mitalit mukanaan.

- Olemme kaksi kertaa tällä kaudella voittaneet Marigoldin, joukkueen valmentaja Mirjami Penttinen perustelee.

Uniquen lyhytohjelman teema on "Mad About the Boy" ja vapaaan "Rakkauden vuoristorata". Muodostelmaluistelun taso Suomessa on Mirjami Penttisen sanoin "älyttömän hyvä", mutta MM-kisoissa tasoerot ovat valtavia.

- Nää tytöt tekevät enemmän töitä kuin naapurikopin jääkiekkoilijat, Penttinen sanoo ja laskee joukkueensa harjoittelevan 20-26 tuntia viikossa - opiskelun tai työn ohessa.

Kaikkialla ei harjoitella läheskään yhtä paljon, mutta jokainen joukkueen jalkeille saava maa voi lähettää joukkueen kisoihin.

Kaksi kisapaikkaa on edellisissä kisoissa parhaiten menestyneillä mailla. Suomen joukkueiden valmentajilla on erilaiset käsitykset siitä, pitäisikö MM-kisojen osallistumisoikeutta rajata. Marigoldin Anu Oksasen mielestä ei pitäisi, kun Team Uniquen Mirjami Penttisen mielestä osallistujien karsiminen olisi paikallaan.

Osallistuvien maiden määrä on pidetty korkealla myös siksi, että muodostelmaluisteluväen haaveissa siintää lajin nostaminen talviolympialaisten ohjelmaan.