Kuherruskuukausi on nyt ohi

TS/
TS/

Hannu Patana

Suomen jalkapallomaajoukkueella on pitkä ja vaikea tie kuljettavana, jos paikka Sveitsin ja Itävallan yhteisesti järjestämiin EM-kisoihin aukeaa.

Keskiviikon tappio Azerbaidzhanissa oli murheellinen esitys. Tämän joukkueen piti olla kokenut, kypsynyt mahdollisesti viimeinkin etenemään suurkisoihin.

Bakun häpeällinen tappio pudotti sinivalkoiset pilvistä, missä EM-lohko A:n johdossa talvikauden majaillut Suomi ehti jo leijua. Esitys Azerbaidzhanissa oli sisuton ja sekava. Peli kulki kuin hidastetussa filmissä, syötöt menivät minne sattuivat ja rangaistusalueen rajalla meni sormi suuhun.

Bakussa oli pakkovoiton paikka. Mutta näyttää, että puun takaa yllättäminen taitaa luontua edelleenkin paremmin suomalaiseen luonteeseen.

l

Suomi haparoi läpi ottelun. Jopa aina luotettava - toki vielä toipilas - Jari Litmanen ei ollut se Litti, joka on totuttu kentällä näkemään.

Olisiko yksi syy heikkoon esitykseen - heikolla kentällä - ollut siinä, että Suomen keskiviikkoinen aloituskokoonpano on enemmän tai vähemmän varamiespenkiltä koottu. Petri Pasanen , Sami Hyypiä , Alexei Eremenko jr , Mika Väyrynen ja Joonas Kolkka , ovat kaikki viime aikoina olleet enemmän tai vähemmän penkkimiehiä. Viisi minuuttia ennen loppuvihellystä kentälle tulleet Shefki Kuqi ja Mikael Forssell kuuluvat hekin samaan ryhmään.

l

Bakun tappio oli Suomen ensimmäinen meneillään olevassa EM-karsinnassa. Mutta se tuli sellaista joukkuetta vastaan, joka etukäteisarvioissa laskettiin ilman muuta pisteautomaatiksi. Suomi on nyt keskiviikon tappion ja syksyisen Armenia-tasapelin myötä menettänyt lohkon kääpiöitä vastaan viisi arvokasta pistettä.

Toipuminen on vaikeaa. Mahdollisuudet EM-paikkaan ovat teoreettisesti vielä olemassa, mutta se ei enää kestä yhtään tumpulointia.

l

Bakun synkkä keskiviikko merkitsi myös erään kuherruskuukauden päättymistä. Lähes messiaan asemaan noussut päävalmentaja Roy Hodgson ei saanut ryhmästään tarvittavaa tehoa irti. Vaikka Suomen peli takkusi, tasapeliä hakenut Hodgson heitti vasta viisi minuuttia ennen täyttä aikaa uutta voimaa kentälle.

02-2693347, hannu.patana@turunsanomat.fi