Phelps ylivoimainen

LK/REUTERS<br />Yhdysvaltain Michael Phelps otti keskiviikkona jo kolmannen maailmanmestaruutensa voittamalla 200 metrin perhosuinnin uudella ME-ajalla.
LK/REUTERS
Yhdysvaltain Michael Phelps otti keskiviikkona jo kolmannen maailmanmestaruutensa voittamalla 200 metrin perhosuinnin uudella ME-ajalla.

Uinnin maailmanennätyksiä syntyy Melbournen MM-kilpailuissa kuin liukuhihnalta. Ennätystehtailussa on kunnostautunut etenkin Yhdysvaltain maajoukkue ja sen tähtiuimari Michael Phelps . Keskiviikkona Phelps voitti 200 metrin perhosuinnin hämmentävällä ME-tuloksella 1.52,09.

- Yllätin itsenikin, kun menin näin lujaa. Halusin 1.52:lla alkavaa aikaa, mutta en uskonut siihen. Taidan olla melko väkevässä kunnossa, uransa 13:nnen maailmanmestaruuden ottanut Phelps summasi.

Phelps syytää maailmanennätyksiä sellaiseen tahtiin, ettei Kansainvälinen uimaliitto Fina pysy mukana. Phelpsin edellinen ME oli virallisesti 1.53,80 elokuulta 2006. Noin kuukausi sitten hän ui matkan aikaan 1.53,71, mutta Fina ei ehtinyt vahvistaa tuota maailmanennätykseksi.

Phelps oli keskiviikkona puolimatkassa 1,65 sekuntia ja 150 metrissä 1,78 sekuntia edellistä, virallista maailmanennätystään edellä. Hän ei halunnut luokitella esitystä kaikkien aikojen parhaakseen.

- Siitä en tiedä. Minulle on kertynyt aika monta käypää uintia, Phelps tiesi.

Varpaatkin ennätysvauhdissa

Uintikilpailujen videotauluilla näytetään ME-linjaa, josta voi seurata etenevän uimarin välimatkaa ennätykseen. Phelpsin varpaatkin olivat ME-linjan edellä. Toiseksi sijoittunut kiinalainen Wu Pang hävisi Phelpsille hieman yli kolme sekuntia.

- Phelps on yksinkertaisesti aivan liian nopea. En edes nähnyt häntä, Wu Pang kertoi.

Phelpsillä on koossa kolme kultamitalia Melbournesta. Tavoitteena on maailmanennätysmäärä kahdeksan. Maailmanennätys oli Phelpsille toinen ja Yhdysvaltain maajoukkueelle viides kahden vuorokauden aikana. Keskiviikon ME-putken avasi liki tuntematon Leila Vaziri 50 metrin selkäuinnin välierissä. Vaziri, 21, viuhtoi altaanmitan aikaan 28,16, mikä meni kolmella sadasosalla alle saksalaisen Janine Pietschin kaksi vuotta vanhan ME:n.

Vaziri voitti viime vuonna ensimmäisen Yhdysvaltain mestaruutensa (100 m su) ja pääsi edustustehtäviin Tyynenmeren mestaruuskilpailuihin sekä MM-Melbourneen. - Olen joukkueen ensikertalainen ja tämä on elämäni hienoin kokemus, Vaziri luokitteli.

Manaudou ui mestariksi

ME-vauhdissa oli myös ranskalainen Laure Manaudou naisten 200 metrin vapaauinnissa. Manaudou jätti selkäuinnin välierät ohjelmastaan ja paineli 200 vapaan mestariksi ajalla 1.55,52. Edellisen ME:n tiistain välierissä uinut italialainen Federica Pellegrini jäi pronssille.

- En osannut odottaa maailmanennätystä. Pellegrini on niin hyvä, että hän ottaa sen pian takaisin, Manaudou tuumi.

Ukrainalainen Oleg Lisogor oli nopein miesten 50 metrin rintauinnin ääritasaisessa loppukilpailussa. Koko kaarti mahtui 61 sadasosan sisään. Lisogorin sormenpäät osuivat altaanpäätyyn kolme sekunnin sadasosaa amerikkalaista Brendan Hansenia aiemmin. Lisogor voitti edellisen maailmanmestaruutensa kuusi vuotta sitten Fukuokassa.