Urheilu

Rajakylä pettyi
toistamiseen

Matti Rajakylän leuka riippuu rinnassa. Hän repii kilpailupukunsa olkaimia alas, pudistelee päätään ja tuijottaa tyhjyyteen. Rajakylä odotti suuria sadan metrin vapaauinnista Melbournen MM-kilpailuissa. Tuloksena oli alkuerien jaettu sija 41 ajalla 50,38 ja karsiutuminen jatkosta.

- Ei kulkenut ollenkaan, ei sinne päinkään. En saanut mitään irti, Rajakylä aloittaa niillä tavallisilla.

Rajakylä jäi henkilökohtaisesta ennätyksestään yli puoli sekuntia. Ennätys (49,83) on perua maaliskuun alusta Espoonlahden MM-kilpailuista.

- Vähintään se oma ennätys olisi pitänyt päästä. Kaikki on mennyt treeneissä tosi hyvin, ja odotin tästä vahvaa uintia. Siksi olen tavallaan tuplasti pettynyt.

Melbournen Rod Laver -areenan väliaikainen kilpailuallas on tehty varta vasten ennätysten näyttämöksi. Rajakylälle se tuotti jo toisen pettymyksen. MM-kilpailujen avauspäivänä sunnuntaina Rajakylä jäi 50 metrin perhosuinnissa välierien 11:nneksi.

Vapaauinnissa kansainvälinen taso on perhosuintia laajempi, mutta Rajakylä ei pelkää haasteita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pitäisi saada rutiini sellaiselle tasolle, että satanen menee aina alle 50 sekunnin. Silloin voisi olla mahdollisuuksia näissä karkeloissa.

Selitykset vähissä

Välieräpaikan eteen Rajakylän olisi pitänyt mennä liki sekunti lujempaa, rutkasti alle Jani Sievisen 12-vuotiaan SE:n. Viimeisen välieräpaikan sai ajalla 49,48. Rajakylä ei löydä uinnistaan yksittäistä selitystä kehnolle tulokselle.

- Ainakin tuntui, että siinä oli hyvä kontrolli ja rytmi. Eikä taktiikassakaan kai ollut mitään vikaa. Uin SM-kilpailuissa ensimmäisen altaanmitan aikalailla samaan (Melbournessa 24,15), mutta nyt viimeinen 25 metriä ei vaan onnistunut. En keksi tälle mitään järkevää tai järjetöntä selitystä.

Rajakylän valmentaja Mika Kekäläinen epäilee syyn löytyvän henkimaailman puolelta.

- Mara ei päässyt tarpeeksi helposti 50 metriin, joutui painamaan liikaa. Rentous puuttui, olisiko ollut vähän stressiä. Yleensä Maran stressi ei ole näkyvillä, mutta uintiin se voi tuoda sellaista yliyrittämistä, Kekäläinen kertoo.