Litmanen jälleen
valmiina tositoimiin

Lehtikuva<br />Jari Litmanen poseerasi kuvaajille tiistaina lehdistötilaisuudessa Bakussa.
Lehtikuva
Jari Litmanen poseerasi kuvaajille tiistaina lehdistötilaisuudessa Bakussa.

Jalkapalloikoni Jari Litmanen on Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen ykkösmaalintekijä, mutta EM-karsintamaaleissa edellä on vielä Mika-Matti Paatelainen lukemin 10-9. Keskiviikkona tilasto saattaa kuitenkin muuttua, sillä Litmanen on toipunut viime syksyn nilkkavammastaan. Harjoitusleiri Wienissä sujui hyvin, ja kapteeni nähdään mitä todennäköisimmin tositoimissa Azerbaidzhania vastaan.

- Nilkka tuntuu ihan riittävän hyvältä, ei valittamista. Kuntoutus on mennyt ihan suunnitelmien mukaan, eikä takapakkia ole tullut, Litmanen kertoi tiistaina. Nilkka leikattiin marraskuun alussa, ja Litmaselta jäi väliin syksyn päättänyt karsintapeli Armeniaa vastaan.

Litmanen oli Suomen ykköspyssy syksyn peleissä, sillä Puolaa vastaan hän osui kahdesti ja Kazakstania vastaan kerran. Maali maistuisi jälleen, totta kai.

- Jos pelaan, niin ei minulla mitään sitä maalia vastaan olisi. Toisaalta, ei sillä mitään väliä ole kuka sen maalin tekee, mies kuittasi.

Kokenut 106 A-maaottelun mies tietää, että maaottelut eivät ole koskaan läpihuutojuttuja. Niinpä Azerbaidzhaniakaan vastaan ei kannata lähteä takki auki, vaikka vastustajan lauantainen 0-5-tappio Puolalle ei paljon lupailekaan joukkueen osaamisesta.

- Ensimmäisenä mieleen tulee, että helppo vastus. Sitä se ei varmasti kuitenkaan ole. Ne pelit, mitä olemme pelanneet heitä vastaan vieraissa, eivät ole olleet helppoja. Siinä on ihan täyden työn joutunut tekemään.

- Lähtökohta on se, että olemme parempi joukkue ja ilman muuta lähdemme voittamaan. Kaikki mahdollisuudet siihen ovat, meidän on vain tehtävä ne jutut missä olemme hyviä ja yrittää estää heidän maalintekoa. He tulevat joka tapauksessa saamaan jonkun maalipaikan, Litmanen arvioi.

Erityisesti on varottava vastahyökkäyksiä, joihin Azerbaidzhan hyökkäyspelinsä perustaa.

- Heillä on erittäin liikkuva joukkue, molempiin suuntiin. Heti kun saavat pallon, niin yrittävät vastahyökkäykseen. Myös puolustusryhmitelmä oli Puolaa vastaan ihan hyvä, mutta tekivät virheitä. Selvää tietysti on, että mikään huippujoukkue se ei ole.

Luvassa ratkaisuja seuran suhteen

Seurajoukkuetasolla Litmanen, 36, on tällä hetkellä vielä "limbotilanteessa", sillä sopimusta viime kauden työnantajan Malmö FF:n kanssa hiotaan yhä. Ratkaisu jätettiin lepäämään Azerbaidzhan-pelin yli, mutta pian asia selvinnee.

- En ole tehnyt sopimusta, homma on auki, enkä mieti sitä tällä hetkellä. Siihen voi palailla joskus, mahdollisesti ensi viikolla, Litmanen totesi.

Näyttöjä Malmön seurajohdolle Litmanen ei ole Bakussa antamassa, jos niitä nyt ruotsalaiset enää kaipaavatkaan.

- Tämä on ihan eri juttu kuin seurakuviot. Maajoukkueeseen ei ole sopimusta, tänne tullaan kun kutsutaan, edustetaan Suomea ja ollaan ylpeitä siitä. Ottelun jälkeen kaikki palaavat omiin seuroihinsa, tai suurin osa ainakin, mies päätti muistaen oman tilanteensa vielä.