"Hoogie" hakee ensimmäistään

LK/REUTERS<br />Hollannin Pieter van den Hoogenbandin herkistelyt ovat nyt ohi, ja tiistaina uintilegenda jahtaa uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta.
LK/REUTERS
Hollannin Pieter van den Hoogenbandin herkistelyt ovat nyt ohi, ja tiistaina uintilegenda jahtaa uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta.

Hollantilainen Pieter van den Hoogenband on kolminkertainen vapaauinnin olympiavoittaja ja ties kuinka moninkertainen Euroopan mestari. Mutta maailmanmestaruutta "Hoogie" ei ole voittanut vielä koskaan.

Melbourneen van den Hoogenband lähti ennätyksellisenä seitsenkertaisena maailmanmestaruuskilpailujen hopeamitalistina. MM-pronssimitaleita Hoogiella on koossa kaksi.

Hoogien tilaisuudet maailmanmestaruuden voittamiseen alkavat käydä vähiin. Hän aikoo jatkaa uraansa EM-kotikilpailuihin Eindhoveniin ja Pekingin olympialaisiin 2008. Seuraavat MM-kilpailut vartoisivat Roomassa 2009.

- Nämä ovat hyvin todennäköisesti viimeiset MM-kilpailuni. On vain hyvin pieni mahdollisuus, että jatkan Roomaan, van den Hoogenband kertoi.

Tilastokummajaisen on määrä korjaantua tiistaina 200 metrin vapaauinnissa. Mestaruutta puolustaa amerikkalainen Michael Phelps , joka havittelee Melbournesta peräti kahdeksaa kultamitalia. Maanantain alkuerissä kovinta kyytiä piti van den Hoogenband (1.47,36) ennen Phelpsiä (1.47,52) ja korealaista Park Tae Hwania (1.47,58).

- Alkuerissä olo oli hieman sekava, mielessäni pyöri kaikenlaista. En nyt aivan pihallakaan ollut, mutta näitä alkueriä on tullut ja mennyt, Hoogie kuvaili.

"Michael tässä pitää voittaa"

Välierissä Hoogie paineli pohja-ajaksi 1.46,33. Hän oli vielä puolimatkassa hyvän tovin edellä australialaisen Ian Thorpen kuusi vuotta vanhaa maailmanennätystä (1.44,06), mutta hellitti loppua kohden.

- Se oli oikein sujuva uinti. Välierissä on vain hävittävää. Minulle on yhdentekevää, olenko ensimmäinen vai kahdeksas. Vain finaalipaikalla on merkitystä. Sen eteen tässä on tehty joka päivä töitä, Hoogie sanoi.

Kolme vuotta sitten van den Hoogenband, Phelps ja Thorpe ottivat Ateenan olympialaisissa yhteen 200 metrin vapaauinnissa. Tapahtuma ristittiin etukäteen "vuosisadan kilpailuksi". Thorpe voitti, Hoogie pokkasi hopeaa ja Phelps pronssia.

Jos van den Hoogenbandilta kysyisi, hänelle vuosisadan kilpailu olisi todennäköisesti Sydneyn olympialaisten 100 metrin vapaauinti. Hoogie ui Sydneyssä 2000 maailmanennätyksen 47,84 (välierissä), joka pätee yhä. Hän voitti Sydneyssä myös 200 metriä silloisella ME-tuloksella 1.45,35.

Melbournessa ei ole luvassa uusintaa Ateenasta. Thorpe päätti uransa viime vuoden puolella. Hoogie veikkaa Phelpsiä parhaaksi 200 metrillä.

- Michael puolustaa mestaruutta. Hänet tässä pitää voittaa. Olen minäkin hyvässä kunnossa. Katsotaan, Hoogie tuumi.

Nelivuotiaasta Pekingiin

Van den Hoogenband on kertonut oppineensa uimaan nelivuotiaana. MM-Melbournen kynnyksellä hän täytti 29 vuotta. Edellisiin MM-kilpailuihin 2005 Montrealiin Hoogie ei päässyt uintiuraa uhanneen selkävaivan vuoksi. Selkä leikattiin keväällä 2005.

- Hän ei ole pitkään aikaan uinut tällä (MM) tasolla. Kyllä hän varmaankin mitalin ottaa, mutta sen väristä en osaa sanoa, valmentaja Jacco Verhaeren tuumi.

Verhaeren on valmentanut van den Hoogenbandia vuodesta 1992. Selkävaiva oli viedä valmentajankin uskon.

- Pieter ei pystynyt kävelemään eikä kääntymään. Ateenan jälkeen hän oli sivussa koko kauden. Yritimme ratkaista ongelmaa monella eri tavalla. Pelkäsin, ettei hän pystyisi enää palaamaan, Verhaeren sanoi.

Van den Hoogenband palasi ja voitti viime kesänä 200 metrin vapaauinnin Euroopan mestaruuden Budapestissa.

Melbournessa miesten 200 metrin vapaauinnin loppukilpailu käydään tiistain iltasession avauslajina.