Urheilu

Herrasmiessopimus
päättää Korisliigan
ulkomaalaisruletin

Lehtikuva<br />Korisliigan seurat sopivat maanantaina, että ensi kaudella jokainen joukkue voi nimetä yhdessä ottelussa kokoonpanoonsa vain kolme ulkomaalaista. Tämän kevään pudotuspeleissä rajoituksia ei ole.
Lehtikuva
Korisliigan seurat sopivat maanantaina, että ensi kaudella jokainen joukkue voi nimetä yhdessä ottelussa kokoonpanoonsa vain kolme ulkomaalaista. Tämän kevään pudotuspeleissä rajoituksia ei ole.

Miesten Korisliigan ulkomaalaisruletti päättyy pääsarjaseurojen tekemällä herrasmiessopimuksella. Ensi kaudella Korisliigassa joukkueet saavat käyttää kussakin ottelussa kolmea ulkomaalaisvahvistusta.

Ulkomaalaispelaajien käyttöä koskevat rajoitukset poistuivat Korisliigasta kokonaan ennen tätä kautta. Seurauksena on ollut ulkomaalaispelaajien, erityisesti amerikkalaisten määrän kasvu. Korisliiga onkin saanut osakseen aimo annoksen kriittistä kommentointia.

Useissa seuroissa kytenyt tyytymättömyys ulkomaalaisrulettiin konkretisoitui maanantaina. Korisliigan seurat sopivat, että ottelupöytäkirjaan voi merkitä kolme pelaajaa, jotka eivät ole Suomen kansalaisia tai ole pelanneet Koripalloliiton juniorisarjoissa.

Kyse on herrasmiessopimuksesta, vaikka virallisesti puhe on "käytännöstä". Eroa ei takavuosien malliin tehdä EU:n alueelta ja sen ulkopuolelta tulevien pelaajien välillä.

Päätös syntyi hieman yllättäen yksimielisesti, vaikka sitä tekemässä oli myös ensi kaudeksi Korisliigaan nouseva Kauhajoen Karhu. Sen riveissä pelasi neljä amerikkalaista ja yksi virolainen vahvistus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koripalloliitto laittoi kauden aikana arvovaltansa peliin puolustaessaan ulkomaalaiskiintiöiden poistamista. Marraskuun alussa liitto lähetti tiedotusvälineille pitkän julkilausuman, jossa se puolusti päätöstä.

- En koe tätä arvovaltatappiona, Koripalloliiton toiminnanjohtaja Markku Salmikivi sanoi silti.

Vuodesta toiseen muuttuvat päätökset herättävät silti kysymyksen, miten pitkäjänteisesti Korisliigaa ohjataan.

- Jos yrityselämään verrataan, niin ei siellä voi toimia niin että kahden-kolmen vuoden välein muutetaan täysin suuntaa, Lappeenrannan NMKY:n valmentaja Mika Turunen sanoi.

Honka ja ToPo suosikit

Korisliigan tiistaina käynnistyvät pudotuspelit pelataan vielä muukalaisliigan merkeissä, ja pudotuspelijoukkueiden kokoonpanot vilisevät amerikkalaispelaajien nimiä. Kahdeksan pudotuspelijoukkueen riveissä on yhteensä 38 ulkomaalaispelaajaa.

Karkkilan kokoonpanossa on viisi amerikkalaista, Joensuun Katajassa kolme (sekä yksi pelaaja Barbadokselta), Espoon Hongassa neljä, Porvoon Tarmossa seitsemän, KTP Basketissa neljä, Lappeenrannan NMKY:ssä neljä (ja yksi pelaaja Saksasta), ToPossa neljä (ja yksi pelaaja Islannista) ja Namika Lahdessa kolme (ja yksi pelaaja Liettuasta).

Mestarisuosikeista päällimmäiset ovat Honka ja ToPo. Hongalla on riveissään liigan todennäköisesti kallein amerikkalaispelaaja Matthew Williams, liigan todennäköisesti kallein suomalaispelaaja Jukka Matinen ja suomalaisen koripalloilun kuumin lupaus, pelinjohtaja Petteri Koponen, joka tämän kauden jälkeen suuntaa todennäköisesti ulkomaille.

ToPo on puolestaan saanut pelinsä rullaamaan mahtavasti runkosarjan viimeisillä kierroksella. Haastajista päällimmäiset ovat Kataja, Lappeenranta, Kotka ja Namika Lahti.