Urheilu

Talkoot toivat parhaat muistot parmalaisille

TS/Jonny Holmén
TS/Jonny Holmén

JUSSI ORELL

Talkootyön hiipuminen puhutti Liedon Parman 100-vuotisjuhliin osallistuneita Parmaharjulla sunnuntaina. Seuraa reilun vuoden johtanut Tarja Ketola nimesi talkoohengen kasvattamisen tärkeimmäksi tehtäväkseen.

- Projektityöhön ihmisiä saa mukaan, mutta pitkäjänteiseen työhön väkeä on vaikea saada riittävästi. Haluan herättää vanhanajan talkoohengen kukoistukseen, hän kertoi.

Ketola oli kuitenkin tyytyväinen siihen, että Parman toiminnassa on mukana paljon seurassa aiemmin itse harrastaneita lietolaisia.

- Nämä ihmiset tuovat toimintaan mukaan myös lapsensa.

Nykänen ruuhkautti 10-tien

Talkootyön merkitys nousi esiin myös Parman entisten puheenjohtajien puheenvuoroissa. Parhaimmat muistot liittyivät vapaaehtoistyönä järjestettyihin isoihin kilpailuihin.

- Halusimme saada Nykäsen Matin hyppäämään kisoihimme, mutta emme saaneet häneen yhteyttä puhelimitse. Niinpä lähdimme Jyväskylään Laajavuoren mäkeen neuvottelemaan Matin kanssa. Saimme Matin tänne hyppäämään. Väkeä tuli niin paljon, että saimme myös 10-tien tukkoon Turkuun saakka, Kristian Lindqvist muisteli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Parman entinen huippusuunnistaja, vuorineuvos Timo Peltola palasi puheessaan talveen 1975.

- Liedossa järjestettiin nuorten EM-hiihdot, ja lähin lumi löytyi Säkylän Pyhäjärven jäältä. Silti kisat saatiin vietyä kunnialla läpi. Itä-Saksan joukkueen edustaja ihmetteli, miksi emme olleet komentaneet armeijaa töihin. Hän ei voinut ymmärtää sanaa talkoot.

Tärkeintä saada lapset liikkeelle

Peltola korosti, että urheiluseuran tärkein tehtävä on saada lapset ja nuoret liikkeelle.

- Tietokone ja internet ovat vieneet lasten aikaa, hän suri.

Parmaa 1968-83 johtanut Lauri Rajamäki valoi uskoa lietolaisseuran tulevaisuuteen.

- Seuratoiminnan johtaminen on kestävyyslaji, jossa pelkkä onni ei riitä. Parma on onnistunut valitsemaan monipuolisesti eri lajeja.