Suomen naiset pokkasivat kristallia

Lehtikuva<br />Suomen naiset juhlivat Virpi Kuitusen (kesk.) johdolla maiden välisen maailmancupin voittoa ensimmäistä kertaa. Sunnuntain viestissä kakkoseksi sijoittuneessa joukkueessa hiihtivät Kuitusen lisäksi Pirjo Manninen (vas.), Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen. Mukana juhlissa myös valmennusjohtoa ja Riikka Sarasoja (oik.).
Lehtikuva
Suomen naiset juhlivat Virpi Kuitusen (kesk.) johdolla maiden välisen maailmancupin voittoa ensimmäistä kertaa. Sunnuntain viestissä kakkoseksi sijoittuneessa joukkueessa hiihtivät Kuitusen lisäksi Pirjo Manninen (vas.), Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen. Mukana juhlissa myös valmennusjohtoa ja Riikka Sarasoja (oik.).

Suomen naisten maastohiihtomaajoukkueen kausi päättyi korkeimmalla korokkeella, vaikka maailmancupin päättäneessä viestissä tulikin kakkossija. Maamme-laulu soi Falunissa Lugnetin hiihtostadionilla, sillä Suomi voitti ensimmäistä kertaa naisten maiden cupin.

Falunin 4x5 kilometrin viestin voitti Saksa yhdeksän sekunnin kymmenystä ennen Suomea, jonka joukkue hiihti järjestyksessä Pirjo Manninen , Virpi Kuitunen , Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen .

Saksan ankkuri Claudia Künzel-Nystad lasketteli Saarisen ohi stadionilla ja piti asemansa kaksikon kaarrettua loppusuoralle.

- Ihan kohtalaista hiihtoa, mutta eiliseen (lauantaihin) verrattuna ei ollut niin hyvä suksi, Saarinen sanoi.

Saksan voitto oli mukava jäähyväislahja toisen osuuden hiihtäneelle Viola Bauerille , joka päätti uransa.

- Sikäli hienoa, että Saksa voitti, kun Violalla oli viimeinen kisa, Saarinen tuumi.

Manninen toi Suomen vaihtoon neljäntenä, Kuitunen ja Roponen puolestaan kumpikin selvässä johtoasemassa.

- Paljon parempaa kuin eilen. Kun tulin vaihtoon, selkään koski "sairaasti", mutta matkalla ei onneksi, Kuitunen huokasi.

Dalenin avauskausi jopa yläkanttiin

Kaiken kaikkiaan kausi maailmancupissa oli suomalaiselle hiihdolle positiivinen.

- Olemme kivunneet vuorta ylöspäin hieman enemmänkin kuin toivoin, Magnar Dalen tiivisti ensimmäisen vuotensa Suomen maajoukkueen päävalmentajana.

Dalenin avauskauden suurimmasta kukoistuksesta vastasi Kuitunen, jonka arvovoittojen sarja alkoi Tour de Skistä ja huipentui kokonaiscupin, sprintticupin ja normaalimatkojen cupin voittamiseen.

Kuitusen lisäksi cupissa voittamaan pystyivät myös Roponen ja Saarinen, molemmat ensimmäistä kertaa urallaan.

- Naisten tilanne on nyt ja jatkossa hyvä. Olen kuitenkin vähän masentunut ja tyrmistynyt siitä, mikä näitä hiihtäjiä seuraavan tason tilanne on, Dalen tunnusti huolensa naisten jälkikasvusta.

Vapaan ylämäkihiihto kehittämiskohteeksi

Parhaana suomalaismiehenä cupin yhdeksänneksi sijoittunut Sami Jauhojärvi osoitti hallitsevansa molemmat hiihtotavat ja koko matkojen kirjon, sillä hän jäi ilman cup-pisteitä vain Falunin päätöskilpailussa. Maailmancupissa palkintopallisija Jauhojärveä vielä kiersi, mutta Tour de Skin yhdessä osakilpailussa rovaniemeläinen oli kolmas.

Ville Nousiainen nousi ensimmäistä kertaa urallaan kymmenen joukkoon ja teki sen vieläpä kahdesti. Hän oli parhaimmillaan Davosin vapaan 15 kilometrin kilpailussa kuudes.

Jauhojärven ja Nousiaisen lisäksi mieshiihtäjien valopilkku oli Matias Strandvall , joka MM-kisamenestyksen lisäksi otti kauden päättäneessä Tukholman sprintissä seitsemännen sijan.

- Kuten olen monesti sanonut, miehet tarvitsevat vielä kaksi vuotta kovaa harjoittelua, Dalen totesi.

Vaikka Dalen on talveen tyytyväinen, hän korosti kehittämistä riittävän. Menestykseen ei saa tuudittautua, sillä takana tulevat tekevät hartiavoimin töitä.

- Suurin kehittämishaasteemme on maksimihapenottokyky. Lisäksi tekniikkapuolella esimerkiksi vapaan hiihtäminen ylämäkeen, Dalen kertoi.