F1

Kinnunen toivoo
Järvilehtoa
Daytonan
voittajakerhoon

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA

Jyrki Järvilehto starttaa viikonloppuna yhtenä voittajasuosikeista perinteiseen Daytonan 24 tunnin kilpailuun Krohn Racing -tallin Pontiac Rileyllä. Samaan autokuntaan kuuluvat italialainen Max Papis ja kaksi kertaa Daytonan valloittanut jenkki Colin Braun.

Ainoana suomalaisena voiton tästä Amerikan kuuluisimmista kestävyyskisasta on toistaiseksi napannut Leo Kinnunen.

Daytona Beachin vuorokauden ympäri kestänyt maraton 37 vuotta sitten oli Kinnuselle ensimmäinen kilpailu maailmalla ja samalla siitä tuli virstanpylväs kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalaiskuljettajan kansainvälisenä suurvoittona rata-autoilussa.

Lisäksi Daytona oli Kinnusen maailmanmestaruuteen siivittäneen kauden avauskisa ns. prototyyppien MM-sarjassa.

Harjoitukset vain saunassa

Kinnunen joutui matkaan täysin valmistautumatta.

- Menin paikalle ilman harjoituksia, ilman varoituksia kuumasta ja kosteasta säästä ja ilman juoma- ja ruokavinkkejä. Onneksi olin sentään saunonut paljon, Kinnunen muistelee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Daytonassa Kinnunen tapasi ensimmäisen kerran meksikolaisen tallikaverinsa Pedro Rodriquezin, jonka kanssa valloitti mestaruuden.

- Autovuokraamossa lentokentällä Pedro katseli minua pitkin nenänvartta, eikä edes tiennyt, missä Suomi sijaitsee. Hän heitti meksikolaisen ajokorttinsa ja ilmoitti haluavansa dollarihymyn. Kun virkailija sanoi, ettei hänen meksikolainen lisenssinsä kelpaa ja hyväksyi sitten suomalaisen ajokortin, hänen ylpeytensä koki heti kovan kolauksen, Kinnunen kuvailee ensimmäistä tapaamista.

Rodriquez ja Kinnunen ajoivat Daytonan kisan yhdessä Brian Redmanin kanssa.

- Välillä oli tunti lepoa ja sitten toinen tunti päivystettiin varuillaan varikkomuurilla valmiina hyppäämään kaverin tilalle. Ei se kisa mitenkään meidän hallinnassamme ollut, mutta toimme auton maaliin ja voitimme, Kinnunen selvittää.

- Ilman ohjaustehostintan se oli erittäin raskas ajettava, oli viisi vaihdetta ja kauhea meteli siinä myllyssä kuin olisi käyty sotaa.

Vain muistot ja valokuvia

Palkintopallilla voittajat pokkasivat komeat pokaalit.

- Mutta kun kuvaukset oli tehty, pokaalit otettiin meiltä pois. Ei siinä voitosta jäänyt kuin muistot ja valokuvia, Kinnunen valittaa.

Mestaruustaisto alkoi parhain tavoin ja johti hienoon lopputulokseen, kun Daytonan lisäksi täysosuma tuli myös Brands Hatchin, Monzan ja Watkins Glenin kisoissa.

Kinnunen pitää peukut pystyssä, että Järvilehdosta tulisi toinen suomalaisvoittaja Daytonassa.

- Jyrki on Le Mansin voittaja ja kaikin tavoin kokenut kuljettaja. Daytonassa ei parane hölmöillä. Sen JJ kyllä tietää, Kinnunen kannustaa.

Järvilehdon autokunta starttaa kisaan aika-ajon kolmanneksi nopeimpana.

Faktat

Leo Kinnunen

Saavutukset:

Ns. prototyyppien maailmanmestaruus yhdessä Pedro Rodriquezin kanssa (autona Gulf-Porsche 917) 1970.

Interserie-sarjan Euroopan mestaruudet 1971 ja 1972.

Ensimmäinen suomalainen F1-kuljettaja (autona Surtees-Ford) 1974.

SM-kultaa jääradalla 1966, SM-hopeaa rallissa 1967 ja kolmas Jyväskylän Suurajoissa 1973.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy