Urheilu

Lehtonen lopetti ja siirtyi
heti Korihaiden valmentajaksi

TS/Veli-Matti Lähteenmäki<br />Korihaiden kapteeni, 37-vuotias Pasi Kauha (oik.) saa nyt tottua itseään neljä vuotta nuoremman Jyri Lehtosen (vas.) valmennusoppeihin.
TS/Veli-Matti Lähteenmäki
Korihaiden kapteeni, 37-vuotias Pasi Kauha (oik.) saa nyt tottua itseään neljä vuotta nuoremman Jyri Lehtosen (vas.) valmennusoppeihin.

JARI WELLING

Korisliigassa viimeiseksi edellisenä oleva Uudenkaupungin Korihait vaihtaa jo toisen kerran tällä kaudella valmentajaa, kun lokakuun puolivälissä bosnialaisen Zlatan Présicin korvannut tamperelainen Ilpo Rantanen erosi tehtävästään ja hänen tilalleen nimitettiin samalla peliuransa virallisesti päättänyt Jyri Lehtonen , 33.

- Kaikki tapahtui samassa ryppäässä. Olinkin jo pidemmän aikaa suunnitellut siirtymistä valmennustehtäviin. Puskaradio toimi sitten puolestani, kommentoi Lehtonen, joka joutui lopettamaan peliuransa selkäongelmien vuoksi.

- Välilevynpullistumani leikattiin viime vuoden maaliskuussa. Kuuden kuukauden kuntoutuksen jälkeen selkä meni kuitenkin kauden ensimmäisessä harjoitusottelussa uudestaan. En olekaan pystynyt enää kuin sauvakävelemään, kertoi Lehtonen, joka kaksi viimeisintä kautta on edustanut Joensuun Katajaa.

Lehtonen ehti jo maanantai-iltana vetää ensimmäiset harjoituksensa Korihaiden kanssa.

- Pelaajat olivat treeneissä varmasti parempia kuin valmentaja. Opin itsestänikin sen kahden tunnin aikana taas paljon lisää, totesi Lehtonen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskiviikkona Korihailla on jo ensimmäinen sarjaottelunsa ToPon vieraana. Ensimmäinen kotiottelu on puolestaan ensi viikona maanantaina Kouvoja vastaan tv-kameroiden edessä.

- Ensimmäinen tavoite tässä on harjoitella kunnolla. Meillä on nyt seitsemän pelaajaa, jotka voivat harjoitella kokopäivätoimisesti. Kovin nopeasti valmentaja ei voi tässä lähteä ajamaan joukkueeseen uusia juttuja, vaikka tulosta pitäisikin tehdä nopeasti.

- Jo ToPo-otteluun yritämme totta kai valmistautua hyvin, ja pyrimme pelaamaan ainakin aluksi mahdollisimman yksinkertaisesti.

Lehtonen on reilusti yli kymmenen vuotta kestäneen pelaajauransa aikana imenyt vaikutteita useilta valmentajilta.

- Olen saanut pelata urani aikana sekä hyvien että huonojen valmentajien alaisuudessa. Kaikilta olen yrittänyt oppia jotain. Olenkin kerännyt valmennusmateriaalia pelivuosieni aikana systemaattisesti talteen.

Lehtosen kasvattajaseura on Äänekosken Huima, mutta hän on pelannut kotimaan pääsarjassa myös HoNsU:ssa, Forssan Alussa, Espoon Hongassa ja Katajassa.

Ulkomailla Lehtonen on pelannut Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa. A-maaotteluita Lehtoselle kertyi 82. Lehtonen oli mukana myös 1995 EM-kisoissa Kreikassa.

- Olen kiitollinen, että Henrik Dettmann luotti jo silloin minuun, vaikka olinkin vielä varsin nuori, kiitteli Lehtonen, jonka uran yhdeksi tärkeimmiksi valmentajiksi hän mainitsee juuri Dettmannin.

Syksyn aikana Lehtonen ei ole enää ollut Joensuun Katajan mukana, vaan hän on asunut Jyväskylässä. Uuteenkaupunkiin Lehtonen saapui eilen suoraan harjoituksiin.

Lehtonen ei vielä maanantai-iltana osannut tai halunnut sanoa, mikä on pitkään loukkaantuneina olleiden, polvivammasta toipuneen Pasi Kauhan , 37, ja selkäongelmista kärsineen Martti Kuisman , 36, tilanne.

Korihaiden managerin Tom Westerholmin mukaan Korihailla ei ole joka tapauksessa taloudellisia resursseita hankkia enää vahvistuksia, vaikka siirtoikkuna onkin auki helmikuun loppuun asti.