Urheilu

Juhani Tamminen selvittelee kirjassaan uran päättymistä

TS/Jane Iltanen<br />Juhani Tammisen uusin kirja käsittelee urheilu-uran lopettamisen vaikeutta.
TS/Jane Iltanen
Juhani Tammisen uusin kirja käsittelee urheilu-uran lopettamisen vaikeutta.

KALLE VIRTAPOHJA

Kiekkolegenda Juhani Tamminen päätti viime keväänä Mika Myllylän alkoholiongelmien noustua julkisuuteen, että urheilijan uran päättymiseen liittyviä ongelmia on syytä selvittää perusteellisemmin. Hän haastatteli viime kesänä 22 entistä jääkiekkoilijaa. Näiden haastattelujen ja omien kokemusten pohjalta syntyi kirja, joka tulee joulumarkkinoille.

- Halusin selvittää, mistä tyhjiö johtuu. Pelaajien haastatteluja on 220 sivua. Ja mitä opimme? Perimätiedon siirtymisestä on 60 sivua, Tamminen kertoo.

Tammisen kokemuksen mukaan urheilijat jakautuvat kolmeen ryhmään, joillekin urheilu-uran lopettaminen on erittäin vaikeaa.

- Sitten on keskivaikeat tapaukset joihin itsekin lukeudun ja kolmas ryhmä on ne, joille muutos on helppo. Tapaukset ovat erilaisia. Matti Hagman sanoi valehtelijaksi sitä, joka väittää muutosta helpoksi, Tamminen sanoo.

- Huippu-urheilu kulkee yhteiskunnallisen kehityksen kärjessä. Sen piirissä ihmiset toimivat ääriolosuhteissa. Siitä voidaan ottaa oppia muillekin elämänaloille.

- Väitän, että yksi ongelma on siinä, että perimätieto ei siirry. Sen vuoksi olen liittänyt kirjaan osuuden, jossa yritetään ottaa opiksi pelaajien kokemuksista. Siitä on hyötyä esimerkiksi juniorivalmentajille.

Tamminen kuvailee nykyistä aikaa "ylivalmentamisen aikakaudeksi". Se passivoi.

Pihapelit pitäisi löytää uudelleen.

- Back to basics. Pitää mennä takaisin takapihoille. Ota levy, laita se pystyyn ja pistä kiekkoa maaliin. Hae kaveri ulos ja pistäkää peli pystyyn. Yksi yhtä vastaan, yksi kahta vastaan. Ja vaikka yksi seitsemää vastaan, jos joku on niin hyvä, Tamminen innostaa.