Urheilu

Norjaan yhtä vaille kaikki palkintosijat

LK/REUTERS<br />Norjan Marit Björgen (oik.) hallitsee edelleen naisten hiihtoa. Lauantaina norjalainen oli ykkönen, kun hiihtokausi käynnistyi maailmancupin sprintillä Düsseldorfissa. Suomalaisista paras oli taustalla vasemmalla häämöttävä Mona-Lisa Malvalehto, joka sijoittui kuudenneksi.
LK/REUTERS
Norjan Marit Björgen (oik.) hallitsee edelleen naisten hiihtoa. Lauantaina norjalainen oli ykkönen, kun hiihtokausi käynnistyi maailmancupin sprintillä Düsseldorfissa. Suomalaisista paras oli taustalla vasemmalla häämöttävä Mona-Lisa Malvalehto, joka sijoittui kuudenneksi.

Norja dominoi lähes täydellisesti maastohiihdon maailmancupin sprinttiavausta Saksan Düssel- dorfissa, kun kuudesta palkintopallisijasta vain naisten kilpailun kakkossija lipsahti ei-norjalaiselle. Vapaalla hiihtotavalla kosteissa oloissa käydyssä kilpailussa norjalaiset jakoivat kärkisijat järjestyksessä Eldar Rönning , Öystein Pettersen ja Tor Arne Hetland .

Naisten kilpailussa kolmannen peräkkäisen voittonsa Düssel- dorfissa ottanut Marit Björgen sai palkintopallille seuraa Venäjän Natalia Matvejevasta ja maannaisestaan Ella Gjömlestä.

Paras suomalainen oli hieman yllättäen ainoana A-finaaliin selvinnyt Mona-Liisa Malvalehto , joka sijoittui kuudenneksi. Malvalehdon finaalipaikan pelasti sääntömuutos, jonka turvin loppukilpailussakin on nyt kuusi hiihtäjää ja niistä kaksi aikojen perusteella. Malvalehto oli välieränsä neljäs, mutta eteni ajalla loppukilpailuun.

- Palkintopalli ei ollut niin lähellä, että olisi harmittanut. Edellinen erä (välierä) oli niin älyttömän kova. Lähdöt olivat hyvät, loppuun ei löytynyt puristusta, Malvalehto myönsi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuitunen kaatui B-finaalissa

Kaksi edellistä kautta sitkeistä sairasteluista kärsineelle Malvalehdolle sijoitukset kuuden joukossa maailmancupissa eivät ole vielä olleet jokapäivästä herkkua, sillä aiemmin hän oli hiihtänyt paremmin vain Drammenin sprintissä 2005 (4:s). Uskoa toi erityisesti se, että lauantaina onnistuminen tuli hänelle heikommalla vapaalla hiihtotavalla.

- Pertsa (perinteinen hiihtotapa) on minulla kuitenkin sata kertaa parempi, lokakuussa vajaan viikon flunssankin potenut Malvalehto sanoi.

Virpi Kuitusen mahdollisuudet taistella B-finaalin kärkisijoista hupenivat kaatumiseen hieman lähdön jälkeen ja Kuitunen oli lopputuloksissa 12:s.

- Harmittaa tietenkin, mutta minkäs teet. Vapaalla (hiihtotavalla) tuli kuitenkin 12:s sija, paremmin perinteisellä hiihtotavalla viihtyvä espoolainen tuumi.

Muista suomalaisista Kirsi Perälä oli 16:s, Aino-Kaisa Saarinen 17:s, Pirjo Manninen 22:s ja Kati Venäläinen 41:s.

Aika-ajossa kakkoseksi hiihtäneen Perälän puolivälierä meni pieleen jo lähtökiihdytyksessä. Perälä horjui pahasti, kun hänen suksensa osuivat viereiseltä radalta lähteneen Ruotsin Lina Anderssonin suksiin, eikä hän kyennyt enää nousemaan erästä jatkoon.

Miehistä kaksi cupin pisteille

Suomen mieshiihtäjistä kaksi ylsi maailmancupin pisteille, kun Jari Joutsen oli 21:s ja Kusti Kittilä 30:s. Puolivälierässä Joutsen veti 1,5 kilometrin kilpailussa letkaa ensimmäisen kierroksen jälkeen, mutta loppu ei tullut yhtä vahvasti, eikä jatkoon ollut asiaa.

- Lähti hyvin, mutta en saanut rytminvaihdoksia. Kunto ei ole vielä kohdallaan, mutta ei tähän pettynyt voi olla. Tästä on hyvä jatkaa, Joutsen sanoi.

Jari Poikelan (44:s), Kalle Lassilan (48:s) ja Ville Verkaman (58:s) hiihdot jäivät lauantain kilpailussa yhteen.

Sunnuntaina hiihdetään sprinttiviestit, joissa suomalaisparit ovat naisten kilpailuun Saarinen-Kuitunen ja Manninen-Malvalehto sekä miesten kilpailuun Joutsen-Kittilä sekä Poikela-Lassila.