Urheilu

Naisten Suomen mestareiden valmentaja Marko Saloranta ohjaa Aurajoen lukiossa

TS/TS/Jori Liimatainen<br />Mestarivalmentaja Marko Saloranta tällä kertaa perin tutuissa maisemissa Kupittaan Veritas stadionin syysvihreällä nurmella.
TS/TS/Jori Liimatainen
Mestarivalmentaja Marko Saloranta tällä kertaa perin tutuissa maisemissa Kupittaan Veritas stadionin syysvihreällä nurmella.

VEIJO HEIKKILÄ

Raisiolainen Marko Saloranta tuli jalkapalloa seuraaville ihmisille tutuksi viimeistään silloin, kun hän valmensi Sporting Club Raision naisten SM-sarjan pronssimitaleille kaudella 2003. Tällä kaudella nimi tuli tutummaksi, kun Saloranta luotsasi uudessa tehtävässään Espoon Hongan naisten kultamitalijoukkueeksi.

Pelkästään Hongan valmentaminen ei kuitenkaan ole Raisiossa syntyneen "Maken" ainoa työsarka jalkapallon parissa. 1972 syntynyt monitoimimies luotsaa kauden aikana 17-vuotisten tyttöjen maajoukkuetta, sekä Aurajoen urheilulukion alaisuudessa toimivaa jalkapalloilevien lahjakkaiden tyttöjen urheiluakatemiaa.

Jotta työtunnit tulisivat täyteen, Saloranta pelaa sesongin aikana itse jalkapalloa kakkosen Maskun Palloseurassa.

Saloranta pelasi junnuikäluokat D:stä A-nuoriin Raision Palloseuran peliasussa. 16-vuotiaana Marko vakuutti valmentajat taidoillaan. Silloin RaiPS:n valmentajana oli Valkeakoskelta Turkuun tullut ravintolaguru Seppo "Sedu" Koskinen , joka nosti Salorannan miesten edustusjoukkueeseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valmennus alkoi kiinnostaa

Valmentajana Saloranta on kehittynyt huippuosaajaksi. Kyselyjä valmentajaksi on tullut tälläkin kaudella eri SM-tason naisjalkapalloa harrastavista seuroista, mutta myös miesten puolelta tarjouksia on tehty.

Hongan seurajohto oli kuitenkin tyytyväinen Salorannan otteeseen seuran naisten valmennuksessa. Tarjous kolmen kauden jatkopestistä tuli, ja Saloranta tarttui heti tilaisuuteen.

- Espoossa olosuhteet harjoitteluun ja pelaamiseen ovat maan parhaat, etenkin nyt uuden hallin valmistumisen myötä. Seuran johtohenkilöiden ja muiden taustajoukkojen innostus on suorastaan ihailtavaa, Saloranta sanoi.

- Kokonaisuutena Espoossa on tällä hetkellä hurja nousujohteinen jalkapallobuumi, joten jatkosopimuksen allekirjoitusta ei tarvinnut hetkekään miettiä, Saloranta painotti.

Kansainvälisyys avainsana

Hänen mukaansa suurin jälkiseuraamus naisten mestaruudesta on pääsy kansainvälisille kentille UEFA-ottelujen myötä.

- Yksi suuri askel koko maan naisjalkapalloilun kehityksen kannalta on päästä eurokentille pelaamaan, Saloranta muistutti.

Joukkueensa mestaruuden hän näkee perustuneen tasaisuuteen, jossa pelaajien henkilökohtainen kehittyminen kauden aikana oli huimaa.

Viimeisenä lukkona mestaruutta pohjusti Raisiosta Honkaan muuttanut maajoukkuemaalivahti Tinja-Riikka Korpela.

- Kaikenkaikkiaan materiaalimme oli kolmen kovimman joukossa HJK:n ja Pietarsaaren FC Unitedin jälkeen, Saloranta heitti pienen piikin kauden ennakkosuosikkien suuntaan.

Salorannan mieltä kauden jälkeen lämmittää myös seuran B-tyttöjen säilyminen SM-sarjassa.

Valmennus on kiinnostava päätyö

Tulevan valmentajapestinsä hän nimeää 2009 projektiksi ja siihen kuuluu naisten menestymisen vastuun lisäksi Hongan tyttöjoukkueiden valmentajien kanssa tehtävä yhteistyö.

Ylioppilasmerkonomiksi kouluttautunut Saloranta on tyytyväinen sopimukseen, joka takaa tämän kauden tapaan hänelle päätoimisen työmaan.

Vapaa-ajan ongelmia ei miehellä todellakaan ole, sillä Hongan vetämisen lisäksi 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuetapahtumat ja leiritykset vaativat mukanaoloa kymmenisen kertaa. Turun urheiluakatemiassa kehityskelpoiset maajoukkue-ehdokkaat ovat Salorannan ohjauksessa kolme kertaa viikossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmen vuoden projektinsa Espoossa Saloranta haluaa viedä nousujohteisesti loppuun.

- Sen jälkeen ovet ovat taas auki kaikkiin suuntiin jalkapalloilun parissa, Saloranta sanoi.